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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  27/12/2021
Data da última atualização:  27/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TERAO, D.; NECHET, K. de L.; FRIGHETTO, R. T. S.; ANJOS, V. D. A.; MAIA, A. de H. N.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.
Afiliação:  DANIEL TERAO, CNPMA; KATIA DE LIMA NECHET, CNPMA; ROSA TOYOKO SHIRAISHI FRIGHETTO, CNPMA; VALERIA DELGADO DE ALMEIDA ANJOS, ITAL; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; BERNARDO DE ALMEIDA HALFELD VIEIRA, CNPMA.
Título:  Control of Fusarium rot in Galia melon and preservation of fruit quality with UV-C radiation and hot water treatments.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 46, n. 3, p. 350-359, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s40858-021-00432-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Galia melon is an important commodity for Brazilian fresh fruit exports. Significant losses in harvested melon have been attributed to decay, especially caused by Fusarium pallidoroseum, the causal agent of Fusarium rot. Nowadays, the demand for an effective and safe approach to manage postharvest disease has increased. In the current study, two methods of control were studied: UV-C radiation at 2 kJ/m2 and hot water treatment (HWT), which were tested in two different ways. Some fruits were immersed (hot water dipping, HWD) at 52 °C for 2 min, and others were hot water brushed (HWB) at 55, 60, 65, and 70 °C for 15 s. The influence of the treatments on the quality of melon was evaluated by physicochemical parameters, respiration and ethylene emission measurement, and enzymatic analysis. The in vitro tests showed that the dose of 1.0 kJ/m2 of UV-C and the heat treatment at 55 °C for 15 s completely inhibited the spore germination of F. pallidoroseum. HWT by HWD at 52 °C for 2 min and HWB at 65 °C for 15 s, similarly to UVC treatment at 2 kJ/m2, efficiently controlled Fusarium rot in Galia melon, not differing from the imazalil fungicide (100 g a.i./100L) treatment. The UV-C radiation reduced the activities of polyphenol oxidase and peroxidase at specific days of storage. The climacteric peak of respiration occurred on the 16th day for all treatments, and the intensity was significantly lower for UV-C treatment. Ethylene production was not remarkably affected. Consume... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fusarium pallidoroseum; Melão gália; Physical treatment; Shelf-life.
Thesagro:  Controle Físico; Cucumis Melo; Melão; Podridão de Fusarium; Pós-Colheita; Raio Ultravioleta; Tratamento Térmico.
Thesaurus Nal:  Heat treatment; Plant rots; Postharvest diseases; Ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17078 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  19/02/2016
Data da última atualização:  01/06/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BORTOLOTTO, O. C.; MIKAMI, A. Y.; BUENO, A. de F.; SILVA, G. V.; QUEIROZ, A. P. de.
Afiliação:  ORCIAL CEOLIN BORTOLOTTO, UFPR; ADRIANA YATIE MIKAMI, UFPR; ADENEY DE FREITAS BUENO, CNPSO; GABRIELA VIEIRA SILVA, UFPR; ANA PAULA DE QUEIROZ, IAPAR.
Título:  Aspectos biológicos de Dichelops melacanthus em três temperaturas, alimentados com grãos imaturos de milho 2B688Hx e 2B688.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 46, n. 2, p. 254-259, fev. 2016.
ISSN:  1678-4596
DOI:  /10.1590/0103-8478cr20150542
Idioma:  Português
Conteúdo:  RESUMO: Este estudo investigou os aspectos biológicos de Dichelops melacanthus (Hemiptera: Pentatomidae ) em três temperaturas (19±1°C, 25±1°C e 31±1°C), alimentados com grãos imaturos de milho 2B688Hx (expressa a proteína inseticida Cry1F, para o controle de lepidópteros-alvo) e 2B688. Foi observado que a temperatura de 19±1°C prejudicou o desenvolvimento de D. melacanthus , pois, nessa condição, foi registrada a maior taxa de mortalidade das ninfas, menor peso de adultos e as fêmeas não ovipositaram. Por outro lado, a duração da fase jovem, mortalidade, peso de adultos, fecundidade e viabilidade de ovos não diferiu entre as temperaturas 25±1°C e 31±1°C. Também foi demonstrado que os aspectos biológicos dos percevejos alimentados com grãos imaturos de milho 2B688Hx não diferiram dos que se desenvolveram com a isolinha 2B688. Este estudo comprova que D. melacanthus desenvolve-se melhor em condições de temperaturas mais elevadas (até 31±1°C), e o fato de se alimentar com grãos imaturos de milho 2B688Hx não afeta o seu desenvolvimento. ABSTRACT: This study investigated the development of Dichelops melacanthus (Hemiptera: Pentatomidae ) at different temperatures (19±1°C, 25±1°C and 31±1°C) reared on 2B688Hx (expressing Cry1F insectice protein to control lepidopterans target) immature corn grains. The temperature of 19±1°C impaired the development of D. melacanthus and recorded the highest mortality of nymphs, lower weight and adult females laid no eggs. Moreover, the length of ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Milho; Praga de planta.
Thesaurus NAL:  Corn; Dichelops melacanthus; Plant pests.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139450/1/Aspectos-biologicos-de-Dichelops-melacanthus-em-tres-temperaturas-alimentados.00254.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO36615 - 1UPCAP - DD46
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