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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/04/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA-PORTO, A. C.; CUNHA, S. C.; ROSA, E. C.; DEPAULA, J.; CRUZ, A. G.; FREITAS-SILVA, O.; FERNANDES, J. O.; FARAH, A.
Afiliação:  ANA CAROLINA VIEIRA-PORTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; SARA C. CUNHA, UNIVERSIDADE DO PORTO; ELAINE C. ROSA, CERRAD COFFEE; JULIANA DEPAULA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ADRIANO G. CRUZ, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO RIO DE JANEIRO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; JOSÉ O. FERNANDES, UNIVERSIDADE DO PORTO; ADRIANA FARAH, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Chemical composition and sensory profiling of coffees treated with asparaginase to decrease acrylamide formation during roasting.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 186, 114333, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114333
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Acrylamide is an amide formed in the Maillard reaction, with asparagine as the primary amino acid precursor. The intake of large amounts of acrylamide has induced genotoxic and carcinogenic effects in hormone-sensitive tissues of animals. The enzime asparaginase is one of the most effective methods for lowering the formation of acrylamide in foods such as potatoes. However, the reported sensory outcomes for coffee have been unsatisfactory so far. This study aimed to produce coffees with reduced levels of acrylamide by treating them with asparaginase while retaining their original sensory and bioactive profiles. Three raw samples of Coffea arabica, including two specialty coffees, and one of Coffea canephora were treated with 1000, 2000, and 3000 ASNU of the enzyme. Asparagine and bioactive compounds (chlorogenic acids-CGA, caffeine, and trigonelline) were quantified in raw and roasted beans by HPLC and LC-MS, while the determination of acrylamide and volatile organic compounds was performed in roasted beans by CG-MS. Soluble solids, titratable acidity, and pH were also determined. Professional cupping by Q-graders and consumer sensory tests were also conducted. Results were analyzed by ANOVA-Fisher, MFA, PCA and Cluster analyses, with significance levels set at p ≤ 0.05. Steam treatment alone decreased acrylamide content by 18.4%, on average, and 6.1% in medium roasted arabica and canefora coffees. Average reductions of 32.5–56.0% in acrylamide formation were observed in med... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acrylamide; Clorogenic acids; Coffee and health; Organic volatile compounds; Sensory analysis; Specialty coffee; Steam treatment.
Thesaurus Nal:  Asparaginase; Asparagine; Maillard reaction.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15706 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  04/01/2016
Data da última atualização:  23/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, M. S. L. da; NASCIMENTO, A. F.; MARQUES, F. A.; FERREIRA, G. B.; OLIVEIRA NETO, M. B. de.
Afiliação:  MARIA SONIA LOPES DA SILVA, CNPS; ALEXANDRE FERREIRA DO NASCIMENTO, CPAMT; FLAVIO ADRIANO MARQUES, CNPS; GIZELIA BARBOSA FERREIRA, IFPE; MANOEL BATISTA DE OLIVEIRA NETO, CNPS.
Título:  Contribuição da barragem subterrânea na sustentabilidade socioeconômica e ambiental de um agroecossistema do médio sertão de Alagoas.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE AGROECOLOGIA, 2.; SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE PERNAMBUCO, 3.; JORNADA DOS POVOS DE PERNAMBUCO, 2., 2015, Recife. Diálogos de conhecimentos sobre agroecologia: terra, território e soberania alimentar: anais. Recife: UFRPE, 2015.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A barragem subterrânea é uma tecnologia de captação de água de chuva que promove o aumento ao acesso e usos da água, bem como com a sua manutenção por um período maior de tempo no Semiárido brasileiro. No entanto, ainda é muito incipiente pesquisas que avaliem a contribuição dela na sustentabilidade de agroecossistemas. Diante do exposto, o presente trabalho teve como objetivo avaliar a influência da barragem subterrânea na sustentabilidade socioeconômica e ambiental de uma propriedade rural e, consequentemente, na vida da família. Foram utilizadas técnicas do Diagnóstico Rural Participativo, tais como entrevistas semiestruturada, observação participante, construção de mapas de recursos naturais da propriedade e gráficos de avaliação de sustentabilidade. Os resultados evidenciam que a barragem subterrânea aliada as outras tecnologias de captação de água de chuva está contribuindo com a melhoria da qualidade de vida da família.
Palavras-Chave:  Captação de água de chuva; Impacto socioeconômico e ambiental.
Thesagro:  Agricultura Familiar.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136464/1/2015-109.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS19103 - 1UPCAA - DD2016.00004
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