Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/11/2023
Data da última atualização:  09/11/2023
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; SOUZA, F. de F.; DEON, M. D. I.; RYBKA, A. C. P.
Afiliação:  ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; MAGNUS DALL IGNA DEON, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA.
Título:  Produção de fermentado de acerola.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023.
Páginas:  11 p.
Descrição Física:  il.
ISSN:  1808-9976
Idioma:  Português
Notas:  ODS 2 e 12
Conteúdo:  Neste trabalho é apresentado um novo método para a elaboração do fermentado de acerola, recomendando-se a uma cultivar e descrevendo-se todas as etapas do processo para a elaboração do produto em escala comercial.
Palavras-Chave:  Fermentado de acerola; Malphigia glabra; Selo ODS 12; Selo ODS 2.
Thesagro:  Acerola; Alimento Fermentado; Polpa de Fruta.
Thesaurus Nal:  Acerolas; Food technology; Malpighia emarginata.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158099/1/Fermentado-de-acerola.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17493 - 1UPCFL - DD
CPATSA60714 - 1UMTFL - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/09/2018
Data da última atualização:  10/09/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DIONISIO, L. F. S.; SCHWARTZ, G.; LOPES, J. do C. A.; OLIVEIRA, F. de A.
Afiliação:  Luiz Fernandes Silva Dionisio, UFRA; GUSTAVO SCHWARTZ, CPATU; JOSE DO CARMO ALVES LOPES, CPATU; Francisco de Assis Oliveira, UFRA.
Título:  Growth, mortality, and recruitment of tree species in an Amazonian rainforest over 13 years of reduced impact logging.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Forest Ecology and Management, v. 430, p. 150-156, Dec. 2018.
DOI:  10.1016/j.foreco.2018.08.024
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Forest harvesting causes disturbances in the forest, affecting the dynamics of tree species. In this study, growth, mortality, and recruitment of trees 45cm DBH were assessed in different forests logged along 13 years (2002?2015) in the Eastern Amazon. The data were collected in a control unlogged forest and in four 100-ha working units divided into 20 plots of 5 ha (total of 100 plots in 500 ha sampled) and inventoried at 100% one year before harvesting and again in 2015. A total of 49 species were analyzed in the study. The highest mortality rate occurred in the first five years after harvesting (5.6%), with a reduction from the seventh year (3.2% year -1), a period in which recruitment rate significantly increased for species from all ecological groups. Harvesting reduced both the number of individuals and species in the first five years after logging. Logged areas presented the highest growth rates five and seven years and only stabilized eleven years after logging. Within the range of 3?40m3 ha-1 of logging intensity no differences were observed in growth rates of remaining trees 45cm DBH. Pioneer, light-demanding, and shade-tolerant species presented higher growth rates in the first five years after logging. From seven years after harvesting, light-demanding presented a higher growth when compared to the shade-tolerant species. Larger diameter classes presented the highest relative growth rates (RGR). All diameter classes increased RGR up to 11 years after logging.
Thesagro:  Crescimento; Densidade da Madeira; Diâmetro; Extração da Madeira; Floresta Tropical; Madeira; Mortalidade; Rendimento.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU55400 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional