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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/11/2023 |
Data da última atualização: |
09/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; SOUZA, F. de F.; DEON, M. D. I.; RYBKA, A. C. P. |
Afiliação: |
ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; MAGNUS DALL IGNA DEON, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA. |
Título: |
Produção de fermentado de acerola. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. |
Páginas: |
11 p. |
Descrição Física: |
il. |
ISSN: |
1808-9976 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS 2 e 12 |
Conteúdo: |
Neste trabalho é apresentado um novo método para a elaboração do fermentado de acerola, recomendando-se a uma cultivar e descrevendo-se todas as etapas do processo para a elaboração do produto em escala comercial. |
Palavras-Chave: |
Fermentado de acerola; Malphigia glabra; Selo ODS 12; Selo ODS 2. |
Thesagro: |
Acerola; Alimento Fermentado; Polpa de Fruta. |
Thesaurus Nal: |
Acerolas; Food technology; Malpighia emarginata. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158099/1/Fermentado-de-acerola.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/09/2018 |
Data da última atualização: |
10/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DIONISIO, L. F. S.; SCHWARTZ, G.; LOPES, J. do C. A.; OLIVEIRA, F. de A. |
Afiliação: |
Luiz Fernandes Silva Dionisio, UFRA; GUSTAVO SCHWARTZ, CPATU; JOSE DO CARMO ALVES LOPES, CPATU; Francisco de Assis Oliveira, UFRA. |
Título: |
Growth, mortality, and recruitment of tree species in an Amazonian rainforest over 13 years of reduced impact logging. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Forest Ecology and Management, v. 430, p. 150-156, Dec. 2018. |
DOI: |
10.1016/j.foreco.2018.08.024 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Forest harvesting causes disturbances in the forest, affecting the dynamics of tree species. In this study, growth, mortality, and recruitment of trees 45cm DBH were assessed in different forests logged along 13 years (2002?2015) in the Eastern Amazon. The data were collected in a control unlogged forest and in four 100-ha working units divided into 20 plots of 5 ha (total of 100 plots in 500 ha sampled) and inventoried at 100% one year before harvesting and again in 2015. A total of 49 species were analyzed in the study. The highest mortality rate occurred in the first five years after harvesting (5.6%), with a reduction from the seventh year (3.2% year -1), a period in which recruitment rate significantly increased for species from all ecological groups. Harvesting reduced both the number of individuals and species in the first five years after logging. Logged areas presented the highest growth rates five and seven years and only stabilized eleven years after logging. Within the range of 3?40m3 ha-1 of logging intensity no differences were observed in growth rates of remaining trees 45cm DBH. Pioneer, light-demanding, and shade-tolerant species presented higher growth rates in the first five years after logging. From seven years after harvesting, light-demanding presented a higher growth when compared to the shade-tolerant species. Larger diameter classes presented the highest relative growth rates (RGR). All diameter classes increased RGR up to 11 years after logging. |
Thesagro: |
Crescimento; Densidade da Madeira; Diâmetro; Extração da Madeira; Floresta Tropical; Madeira; Mortalidade; Rendimento. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02317naa a2200265 a 4500 001 2095246 005 2018-09-10 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foreco.2018.08.024$2DOI 100 1 $aDIONISIO, L. F. S. 245 $aGrowth, mortality, and recruitment of tree species in an Amazonian rainforest over 13 years of reduced impact logging.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aForest harvesting causes disturbances in the forest, affecting the dynamics of tree species. In this study, growth, mortality, and recruitment of trees 45cm DBH were assessed in different forests logged along 13 years (2002?2015) in the Eastern Amazon. The data were collected in a control unlogged forest and in four 100-ha working units divided into 20 plots of 5 ha (total of 100 plots in 500 ha sampled) and inventoried at 100% one year before harvesting and again in 2015. A total of 49 species were analyzed in the study. The highest mortality rate occurred in the first five years after harvesting (5.6%), with a reduction from the seventh year (3.2% year -1), a period in which recruitment rate significantly increased for species from all ecological groups. Harvesting reduced both the number of individuals and species in the first five years after logging. Logged areas presented the highest growth rates five and seven years and only stabilized eleven years after logging. Within the range of 3?40m3 ha-1 of logging intensity no differences were observed in growth rates of remaining trees 45cm DBH. Pioneer, light-demanding, and shade-tolerant species presented higher growth rates in the first five years after logging. From seven years after harvesting, light-demanding presented a higher growth when compared to the shade-tolerant species. Larger diameter classes presented the highest relative growth rates (RGR). All diameter classes increased RGR up to 11 years after logging. 650 $aCrescimento 650 $aDensidade da Madeira 650 $aDiâmetro 650 $aExtração da Madeira 650 $aFloresta Tropical 650 $aMadeira 650 $aMortalidade 650 $aRendimento 700 1 $aSCHWARTZ, G. 700 1 $aLOPES, J. do C. A. 700 1 $aOLIVEIRA, F. de A. 773 $tForest Ecology and Management$gv. 430, p. 150-156, Dec. 2018.
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