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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
13/07/1999 |
Data da última atualização: |
13/07/1999 |
Autoria: |
AVILA, C. J. C. P.; ASSAD, E. D.; VERDESIO, J. J.; EID, N. J.; SOARES, W.; FREITAS, M. A. V. de. |
Título: |
Geoprocessamento da informacao hidrologia. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: FREITAS, M.A.V. de. O estado das aguas no Brasil: perspectivas de gestao e informacao de recursos hidricos. Brasilia: ANEEL/SRH/OMM, 1999. |
Páginas: |
p.187-196. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Geoprocessamento; Geoprocessing; Informacao hidrologica. |
Thesagro: |
Recurso Hídrico; Sistema de Informação Geográfica. |
Thesaurus Nal: |
geographic information systems; water resources. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00841naa a2200265 a 4500 001 1545374 005 1999-07-13 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAVILA, C. J. C. P. 245 $aGeoprocessamento da informacao hidrologia. 260 $c1999 300 $ap.187-196. 650 $ageographic information systems 650 $awater resources 650 $aRecurso Hídrico 650 $aSistema de Informação Geográfica 653 $aGeoprocessamento 653 $aGeoprocessing 653 $aInformacao hidrologica 700 1 $aASSAD, E. D. 700 1 $aVERDESIO, J. J. 700 1 $aEID, N. J. 700 1 $aSOARES, W. 700 1 $aFREITAS, M. A. V. de 773 $tIn: FREITAS, M.A.V. de. O estado das aguas no Brasil: perspectivas de gestao e informacao de recursos hidricos. Brasilia: ANEEL/SRH/OMM, 1999.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
13/12/2023 |
Data da última atualização: |
13/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, D. M. de; PASQUINI, C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; RABELO, M. D.; SIMEONE, M. L. F.; SOUZA, G. B. de. |
Afiliação: |
DENILSON MENDES DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CELIO PASQUINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; MARCIO DIAS RABELO, CPPSE; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE. |
Título: |
Comparative analysis of compact and benchtop near-infrared spectrometers for forage nutritional trait measurements. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, v. 196, 109682, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2023.109682 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We compared near-infrared (NIR) partial least squares models of a compact and a benchtop spectrometer to measure six nutritional traits of Brachiaria forages, including in-vitro dry matter digestibility (IVDMD), crude protein (CP), crude fiber (CF), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and lignin (LG). The relative prediction errors (RMSE/mean) for both instruments varied between 1.5% (for NDF) and 13% (for CP). Additionally, we obtained multivariate figures of merit and used a robust randomization t-test to comprehensively compare the two instruments. Our results show that, despite its lower analytical sensitivity, the compact instrument performs sufficiently well compared to the benchtop instrument and can be used for routine measurement of all six forage nutritional traits. The small performance difference between the two spectrometers can primarily be attributed to the narrower spectral range measured by the compact instrument. |
Palavras-Chave: |
Característica nutricional; Espectroscopia. |
Thesagro: |
Análise Comparativa; Espectrometria; Espectrômetro; Forragem. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01806naa a2200265 a 4500 001 2159642 005 2023-12-13 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.microc.2023.109682$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, D. M. de 245 $aComparative analysis of compact and benchtop near-infrared spectrometers for forage nutritional trait measurements.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aWe compared near-infrared (NIR) partial least squares models of a compact and a benchtop spectrometer to measure six nutritional traits of Brachiaria forages, including in-vitro dry matter digestibility (IVDMD), crude protein (CP), crude fiber (CF), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and lignin (LG). The relative prediction errors (RMSE/mean) for both instruments varied between 1.5% (for NDF) and 13% (for CP). Additionally, we obtained multivariate figures of merit and used a robust randomization t-test to comprehensively compare the two instruments. Our results show that, despite its lower analytical sensitivity, the compact instrument performs sufficiently well compared to the benchtop instrument and can be used for routine measurement of all six forage nutritional traits. The small performance difference between the two spectrometers can primarily be attributed to the narrower spectral range measured by the compact instrument. 650 $aAnálise Comparativa 650 $aEspectrometria 650 $aEspectrômetro 650 $aForragem 653 $aCaracterística nutricional 653 $aEspectroscopia 700 1 $aPASQUINI, C. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aRABELO, M. D. 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 700 1 $aSOUZA, G. B. de 773 $tMicrochemical Journal$gv. 196, 109682, 2024.
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