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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
03/03/2009 |
Data da última atualização: |
22/11/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
POSSENTI, R. A.; FRANZOLIN, R.; SCHAMMAS, E. A.; DEMARCHI, J. J. A. de A.; FRIGHETTO, R. T. S.; LIMA, M. A. de. |
Afiliação: |
ROSANA APARECIDA POSSENTI, Instituto de Zootecnia; RAUL FRANZOLIN, FZEA-USP; ELIANA APARECIDA SCHAMMAS, APTA Andradina; JOÃO JOSÉ ASSUMPÇÃO DE ABREU DEMARCHI, APTA Andradina; ROSA TOYOKO SHIRAISHI FRIGHETTO, CNPMA; MAGDA APARECIDA DE LIMA, CNPMA. |
Título: |
Efeitos de dietas contendo Leucaena leucocephala e Saccharomyces cerevisiae sobre a fermentação ruminal e a emissão de gás metano em bovinos. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v.37, n.8, p.1509-1516, 2008. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos do uso de leucena e levedura em dietas para bovinos sobre o metabolismo ruminal, incluindo o pH e as produções de ácido graxos voláteis (AGV), amônia e gás metano. Quatro bovinos machos com 800 kg e fistulados no rúmen foram mantidos em quadrado latino 4 × 4, em arranjo fatorial 2 × 2, composto de dois níveis de leucena (20 e 50% MS) e feno de capim coast-cross na presença ou ausência de levedura. Não houve influência das dietas nos valores médios de pH (média 6,82) e nas concentrações de amônia no rúmen, que variaram de 18 a 21 mg/100 mL. Houve interação entre níveis de leucena e levedura na concentração total de AGV. As dietas não diferiram quanto à concentração de ácido acético, mas os animais alimentados com a dieta com 50% de leucena e contendo levedura apresentaram maiores concentrações médias de ácido propiônico (média 19,14 mM). A emissão de metano reduziu em12,3% em relação à mesma dieta sem levedura e em 17,2% quando os animais foram alimentados com 20% de leucena com levedura. Verificou-se efeito associativo de leucena, quando fornecida em alto nível na dieta (50% MS), e levedura na redução da emissão de metano e na melhoria no padrão de fermentação no rúmen, o que pode reduzir as perdas de energia e melhorar eficiência energética do animal. ABSTRACT This research was to evaluate the effect of Leucaena (Leucaena leucocephala) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for bovines on ruminal metabolism, including pH, volatile fatty acids, and ammonia and methane production. Four crossbred male cattle (800 kg LW) rumen cannulated were distributed to a 4 × 4 Latin Square design, in 2 × 2 factorial arrangement, composed by two levels of Leucaena (20% and 50% DM) and coast-cross grass hay, with or without yeast. No differences were observed in rumen pH (mean 6.82) and ammonia concentrations that varied from 18.71 to 21.28 mg/100 mL of ruminal fluid. There was interaction between Leucaena levels and yeast in the total concentrations of VFA. No differences were observed in the concentrations of acetic acid, but the animals fed 50% of Leucaena with yeast showed higher propionic acid concentration (19.14 mM). Methane emissions were reduced by 12.3% in relation to the same diet without yeast and in 17.2% when the animals were fed 20% of Leucaena with yeast. There was a noticeable associative effect of Leucaena when fed in high level (50% DM) and yeast in the reduction of methane emission and better rumen fermentation with possible reduction of energy loss and better energy efficiency for the animals. MenosRESUMO Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos do uso de leucena e levedura em dietas para bovinos sobre o metabolismo ruminal, incluindo o pH e as produções de ácido graxos voláteis (AGV), amônia e gás metano. Quatro bovinos machos com 800 kg e fistulados no rúmen foram mantidos em quadrado latino 4 × 4, em arranjo fatorial 2 × 2, composto de dois níveis de leucena (20 e 50% MS) e feno de capim coast-cross na presença ou ausência de levedura. Não houve influência das dietas nos valores médios de pH (média 6,82) e nas concentrações de amônia no rúmen, que variaram de 18 a 21 mg/100 mL. Houve interação entre níveis de leucena e levedura na concentração total de AGV. As dietas não diferiram quanto à concentração de ácido acético, mas os animais alimentados com a dieta com 50% de leucena e contendo levedura apresentaram maiores concentrações médias de ácido propiônico (média 19,14 mM). A emissão de metano reduziu em12,3% em relação à mesma dieta sem levedura e em 17,2% quando os animais foram alimentados com 20% de leucena com levedura. Verificou-se efeito associativo de leucena, quando fornecida em alto nível na dieta (50% MS), e levedura na redução da emissão de metano e na melhoria no padrão de fermentação no rúmen, o que pode reduzir as perdas de energia e melhorar eficiência energética do animal. ABSTRACT This research was to evaluate the effect of Leucaena (Leucaena leucocephala) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for bovines on ruminal... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Emissão de metano; Leucaena leucochephalla. |
Thesagro: |
Bovino; Dieta; Metabolismo animal; Metano; Saccharomyces cerevisiae. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150373/1/2008CP-05.pdf
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Marc: |
LEADER 03532naa a2200265 a 4500 001 1031629 005 2016-11-22 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPOSSENTI, R. A. 245 $aEfeitos de dietas contendo Leucaena leucocephala e Saccharomyces cerevisiae sobre a fermentação ruminal e a emissão de gás metano em bovinos.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aRESUMO Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar os efeitos do uso de leucena e levedura em dietas para bovinos sobre o metabolismo ruminal, incluindo o pH e as produções de ácido graxos voláteis (AGV), amônia e gás metano. Quatro bovinos machos com 800 kg e fistulados no rúmen foram mantidos em quadrado latino 4 × 4, em arranjo fatorial 2 × 2, composto de dois níveis de leucena (20 e 50% MS) e feno de capim coast-cross na presença ou ausência de levedura. Não houve influência das dietas nos valores médios de pH (média 6,82) e nas concentrações de amônia no rúmen, que variaram de 18 a 21 mg/100 mL. Houve interação entre níveis de leucena e levedura na concentração total de AGV. As dietas não diferiram quanto à concentração de ácido acético, mas os animais alimentados com a dieta com 50% de leucena e contendo levedura apresentaram maiores concentrações médias de ácido propiônico (média 19,14 mM). A emissão de metano reduziu em12,3% em relação à mesma dieta sem levedura e em 17,2% quando os animais foram alimentados com 20% de leucena com levedura. Verificou-se efeito associativo de leucena, quando fornecida em alto nível na dieta (50% MS), e levedura na redução da emissão de metano e na melhoria no padrão de fermentação no rúmen, o que pode reduzir as perdas de energia e melhorar eficiência energética do animal. ABSTRACT This research was to evaluate the effect of Leucaena (Leucaena leucocephala) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) in diets for bovines on ruminal metabolism, including pH, volatile fatty acids, and ammonia and methane production. Four crossbred male cattle (800 kg LW) rumen cannulated were distributed to a 4 × 4 Latin Square design, in 2 × 2 factorial arrangement, composed by two levels of Leucaena (20% and 50% DM) and coast-cross grass hay, with or without yeast. No differences were observed in rumen pH (mean 6.82) and ammonia concentrations that varied from 18.71 to 21.28 mg/100 mL of ruminal fluid. There was interaction between Leucaena levels and yeast in the total concentrations of VFA. No differences were observed in the concentrations of acetic acid, but the animals fed 50% of Leucaena with yeast showed higher propionic acid concentration (19.14 mM). Methane emissions were reduced by 12.3% in relation to the same diet without yeast and in 17.2% when the animals were fed 20% of Leucaena with yeast. There was a noticeable associative effect of Leucaena when fed in high level (50% DM) and yeast in the reduction of methane emission and better rumen fermentation with possible reduction of energy loss and better energy efficiency for the animals. 650 $aBovino 650 $aDieta 650 $aMetabolismo animal 650 $aMetano 650 $aSaccharomyces cerevisiae 653 $aEmissão de metano 653 $aLeucaena leucochephalla 700 1 $aFRANZOLIN, R. 700 1 $aSCHAMMAS, E. A. 700 1 $aDEMARCHI, J. J. A. de A. 700 1 $aFRIGHETTO, R. T. S. 700 1 $aLIMA, M. A. de 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv.37, n.8, p.1509-1516, 2008.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
01/09/2022 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FINALLI, S. L.; SILVA, B. P. M. DA; GOMES, J. D.; ALMEIDA, V. V. DE; FREITAS, F. A. O.; MOREIRA, G. C. M.; VIGNATO, B. S.; AFONSO, J.; REECY, J.; KOLTES, J.; KOLTES, D.; REGITANO, L. C. de A.; GARRICK, D. J.; BALIEIRO, J. C. DE C.; MEIRA, A. N.; FREITAS, L.; COUTINHO, L. L.; FUKUMASU, H.; MOURÃO, G. B.; ALENCAR, S. M. DE; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M. |
Afiliação: |
SIMARA LARISSA FANALLI, University of São Paulo; BRUNA PEREIRA MARTINS DA SILVA, University of São Paulo; JULIA DEZEN GOMES, University of São Paulo; VIVIAN VEZZONI DE ALMEIDA, Federal University of Goiás; FELIPE ANDRÉ OLIVEIRA FREITAS, University of São Paulo; GABRIEL COSTA MONTEIRO MOREIRA, University of Liège; BÁRBARA SILVA-VIGNATO, University of São Paulo; JULIANA AFONSO, University Federal of São Carlos; JAMES REECY, Iowa State University; JAMES KOLTES, Iowa State University; DAWN KOLTES, Iowa State University; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; DORIAN JOHN GARRICK, Massey University; JÚLIO CESAR DE CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; ARIANA NASCIMENTO MEIRA, University of São Paulo; LUCIANA FREITAS, DB Genética de Suínos; LUIZ LEHMANN COUTINHO, University of São Paulo; HEIDGE FUKUMASU, University of São Paulo; GERSON BARRETO MOURÃO, University of São Paulo; SEVERINO MATIAS DE ALENCAR, University of São Paulo; ALBINO LUCHIARI FILHO, University of São Paulo; ALINE SILVA MELLO CESAR, University of São Paulo. |
Título: |
Differential gene expression associated with soybean oil level in the diet of pigs. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 12, n. 13 1632, jun. 2022. |
Páginas: |
21 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ani12131632 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to identify the differentially expressed genes (DEG) from the skeletal muscle and liver samples of animal models for metabolic diseases in humans. To perform the study, the fatty acid (FA) profile and RNA sequencing (RNA-Seq) data of 35 samples of liver tissue (SOY1.5, n = 17 and SOY3.0, n = 18) and 36 samples of skeletal muscle (SOY1.5, n = 18 and SOY3.0, n = 18) of Large White pigs were analyzed. The FA profile of the tissues was modified by the diet, mainly those related to monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) FA. The skeletal muscle transcriptome analysis revealed 45 DEG (FDR 10%), and the functional enrichment analysis identified network maps related to inflammation, immune processes, and pathways associated with oxidative stress, type 2 diabetes, and metabolic dysfunction. For the liver tissue, the transcriptome profile analysis revealed 281 DEG, which participate in network maps related to neurodegenerative diseases. With this nutrigenomics study, we verified that different levels of soybean oil in the pig diet, an animal model for metabolic diseases in humans, affected the transcriptome profile of skeletal muscle and liver tissue. These findings may help to better understand the biological mechanisms that can be modulated by the diet. |
Palavras-Chave: |
Animal model; Fatty acid; Hepatic tissue; Longissimus lomborum; RNAseq. |
Thesaurus NAL: |
Immune response; Metabolism; Transcriptome. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145998/1/DifferentialGeneExpression.pdf
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Marc: |
LEADER 02646naa a2200493 a 4500 001 2145998 005 2022-09-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ani12131632$2DOI 100 1 $aFINALLI, S. L. 245 $aDifferential gene expression associated with soybean oil level in the diet of pigs.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a21 p. 520 $aThe aim of this study was to identify the differentially expressed genes (DEG) from the skeletal muscle and liver samples of animal models for metabolic diseases in humans. To perform the study, the fatty acid (FA) profile and RNA sequencing (RNA-Seq) data of 35 samples of liver tissue (SOY1.5, n = 17 and SOY3.0, n = 18) and 36 samples of skeletal muscle (SOY1.5, n = 18 and SOY3.0, n = 18) of Large White pigs were analyzed. The FA profile of the tissues was modified by the diet, mainly those related to monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) FA. The skeletal muscle transcriptome analysis revealed 45 DEG (FDR 10%), and the functional enrichment analysis identified network maps related to inflammation, immune processes, and pathways associated with oxidative stress, type 2 diabetes, and metabolic dysfunction. For the liver tissue, the transcriptome profile analysis revealed 281 DEG, which participate in network maps related to neurodegenerative diseases. With this nutrigenomics study, we verified that different levels of soybean oil in the pig diet, an animal model for metabolic diseases in humans, affected the transcriptome profile of skeletal muscle and liver tissue. These findings may help to better understand the biological mechanisms that can be modulated by the diet. 650 $aImmune response 650 $aMetabolism 650 $aTranscriptome 653 $aAnimal model 653 $aFatty acid 653 $aHepatic tissue 653 $aLongissimus lomborum 653 $aRNAseq 700 1 $aSILVA, B. P. M. DA 700 1 $aGOMES, J. D. 700 1 $aALMEIDA, V. V. DE 700 1 $aFREITAS, F. A. O. 700 1 $aMOREIRA, G. C. M. 700 1 $aVIGNATO, B. S. 700 1 $aAFONSO, J. 700 1 $aREECY, J. 700 1 $aKOLTES, J. 700 1 $aKOLTES, D. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 700 1 $aGARRICK, D. J. 700 1 $aBALIEIRO, J. C. DE C. 700 1 $aMEIRA, A. N. 700 1 $aFREITAS, L. 700 1 $aCOUTINHO, L. L. 700 1 $aFUKUMASU, H. 700 1 $aMOURÃO, G. B. 700 1 $aALENCAR, S. M. DE 700 1 $aLUCHIARI FILHO, A. 700 1 $aCESAR, A. S. M. 773 $tAnimals$gv. 12, n. 13 1632, jun. 2022.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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