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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  03/08/2017
Data da última atualização:  23/10/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CLEMENTE, Z.; CASTRO, V. L. S. S. de; FRANQUI, L.; SILVA, C. A.; MARTINEZ, D. S. T.
Afiliação:  ZAIRA CLEMENTE, CNPEM; VERA LUCIA SCHERHOLZ S DE CASTRO, CNPMA; LIDIANE FRANQUI, CNPEM; CRISTIANE A SILVA, CNPEM; DIEGO STEFANI TEODORO MARTINEZ, CNPEM.
Título:  Nanotoxicity of graphene oxide: assessing the influence of oxidation debris in the presence of humic acid.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Environmental Pollution, v. 225, p. 118-128, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2017.03.033
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study sought to evaluate the toxicological effects of graphene oxide (GO) through tests with Danio rerio (zebrafish) embryos, considering the influence of the base washing treatment and the interaction with natural organic matter (i.e., humic acid, HA). A commercial sample of GO was refluxed with NaOH to remove oxidation debris (OD) byproducts, which resulted in a base washed GO sample (bw-GO). This process decreased the total oxygenated groups in bw-GO and its stability in water compared to GO. When tested in the presence of HA, both GO and bw-GO stabilities were enhanced in water. Although the embryo exposure showed no acute toxicity or malformation, the larvae exposed to GO showed a reduction in their overall length and acetylcholinesterase activity. In the presence of HA, GO also inhibited acid phosphatase activity. Our findings indicate a mitigation of material toxicity after OD removal. The difference in the biological effects may be related to the materials? bioavailability and biophysicochemical interactions. This study reports for the first time the critical influence of OD on the GO material biological reactivity and HA interaction, providing new data for nanomaterial environmental risk assessment and sustainable nanotechnology.
Palavras-Chave:  Biomarker; Nanoecotoxicology; Zebrafish.
Thesagro:  Composto químico; Matéria orgânica; Peixe de água doce; Toxidez.
Thesaurus Nal:  embryotoxicity; nanotechnology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA15554 - 1UPCAP - DD
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61.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. BRS Isis: cultivar de uva de mesa vermelha, sem sementes e tolerante ao míldio e ao oídio. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2018. Produção gráfica: Luciana Prado.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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62.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. BRS Isis: nova cultivar de uva de mesa vermelha, sem sementes e tolerante ao míldio. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2013. 20 p. il., color. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 143).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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63.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. 'BRS Isis': a novel red seedless table grape cultivar tolerance to downy mildew. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p 380.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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64.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. BRS Isis: red seedless downy and powdery mildew resistant grapevine cultivar. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2018.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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65.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. 'BRS Vitória': nova cultivar de uva de mesa sem sementes com sabor especial e tolerante ao míldio. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. 12 p. il., color. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 126).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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66.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L. 'BRS Vitória': a novel seedless table grape cultivar exhibiting special flavor and tolerance to downy mildew (Pasmopara viticola). Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 14, n. 3, p. 204-206, 2014. Cultivar release.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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67.Imagem marcado/desmarcadoFIALHO, F. B.; GARRIDO, L. da R.; BOTTON, M.; MELO, G. W. B. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L. Diagnóstico de doenças e pragas na cultura da videira usando o sistema especialista UZUM. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. 4 p. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 128).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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68.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, A. P. dos S.; NAVES, R. de L.; PAPA, M. de F. S.; TEIXEIRA, E. C. Z.; BOLIANI, A. C. Inibição da germinação in vitro de esporangiósporos de Plasmopara Viticola por produtos alternativos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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69.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, A. P. S.; PAPA, M. A. S.; NAVES, R. de L.; SOUZA, R. T. de; SANTOS, J. A.; CELOTO, M. I. B. Inibição da germinação in vitro de uredioniósporos de Phakosora euvitis por extrato de folhas de melão-de-sãocaetano em diferentes concentrações. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. S45, ago. 2009. Suplemento. Edição dos Resumos do XLII Congresso Brasileiro de Fitopatologia; XLII Annual Meeting of the Brazilian Pthytopathologiacal Society, Rio de Janeiro, ago. 2009. Resumo 164.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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70.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, C. B.; TESSMANN, D. J.; SANTANA, R. G.; CONTRERAS-SOTO, R. I.; SOUZA, R. T. de; NAVES, R. de L. Temporal dynamics and management of downy mildew on the table grape "BRS Vitória" in northern Paraná. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 39, n. 1, p. 19-28, jan./fev. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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71.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.; CAMARGO, U. A.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; GIRARDI, C. L.; GARRIDO, L. da R. BRS Vitória: uma alternativa de sucesso para produtores do Norte do Paraná. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2015.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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72.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; QUECINI, V.; GIRARDI, C. L.; ZANUS, M. C.; SILVEIRA, S. V. da; FAJARDO, T. V. M.; NAVES, R. de L.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; SOUZA, R. T. de. Conservação, valorização e uso de recursos genéticos de uva. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília. Anais... [Brasília, DF: Embrapa, 2010]. Não paginado. REsumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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73.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, J. M. C.; CAMPOS, V. P.; POZZA, E. A.; NAVES, R. de L.; ANDRADE JÚNIOR, V. C.; DUTRA, M. R.; COIMBRA, J. L.; MAXIMINIANO, C.; SILVA, J. R. C. Levantamento de fitonematóides em cafezais do sul de Minas Gerais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NEMATOLOGIA, 25., 2005, Piracicaba. Anais... Piracicaba: ESALQ, 2005. p. 64.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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74.Imagem marcado/desmarcadoFIALHO, F. B.; GARRIDO, L. da R.; BOTTON, M.; SANTOS, H. P. dos; FAJARDO, T. V. M.; MELO, G. W. B. de; ALMANÇA, M. A. K.; GAVA, R.; SGANZERLA, V. M. A.; NAVES, R. de L. Sistema especialista para diagnóstico de doenças, pragas e distúrbios fisiológicos em videiras. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2018.
Tipo: Software
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75.Imagem marcado/desmarcadoHICKEL, E.; CALEGARIO, F. F.; MELO, G. W. B. de; KUNH, G. B.; NACHTIGAL, J. C.; MAIA, J. D. G.; PROTAS, J. F. da S.; MELLO, L. M. R. de; GARRIDO, L. da R.; CONCEIÇÃO, M. A. F.; BOTTON, M.; SÔNEGO, O. R.; NAVES, R. de L.; SORIA, S. de J.; FAJARDO, T. V. M.; CAMARDO, U. A. UVAS sem sementes: cultivares BRS Morena, BRS Clara e BRS Linda. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. (Embrapa Uva e Vinho. Sistemas de Produção, 8).
Tipo: Sistema de Produção
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