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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
25/07/2018 |
Data da última atualização: |
19/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BENATO, E. A.; BELLETTI, T. C.; TERAO, D.; FRANCO, D. A. S. |
Afiliação: |
ELIANA APARECIDA BENATO, IB Campinas; THATYANE CRISTINA BELLETTI, CNPq; DANIEL TERAO, CNPMA; FRANCO, D. A. de S., IB Campinas. |
Título: |
Óleos essenciais e tratamento térmico no controle pós-colheita de bolor verde em laranja. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Summa Phytopathologica, v. 44, n. 1, p. 65-71, 2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0100-5405/175659 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O bolor verde é a principal doença de frutos cítricos pós-colheita. Produtos e processos alternativos para controle de doenças de plantas vêm sendo cada vez mais requeridos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade antifúngica de óleos essenciais sobre Penicillium digitatum em laranjas, isoladamente ou em combinação com tratamento térmico. Para tanto, um isolado do fungo foi submetido, in vitro, a diferentes concentrações dos óleos de canela, capim-limão e palmarosa, em meio de cultura BDA, sendo avaliada também a atividade antifúngica dos compostos voláteis dos óleos. Além disso, foi realizado um estudo do efeito dos óleos sobre laranjas inoculadas, de modo curativo e protetivo. Laranjas foram inoculadas com 10 uL de suspensão de conídios (105 conídios mL-1), em dois períodos de incubação (4 h antes ou 24 h após os tratamentos). Os tratamentos com óleos essenciais por aspersão foram: testemunha, canela, capim-limão e palmarosa, a 0,5 e 1,0 g L-1, acrescidos de Tween20. Outro teste com óleo de canela, para verificar a melhor dose, foi realizado com 0,0; 0,12; 0,25; 0,5 e 1,0 g L-1 e um blend de canela (0,12 g L-1) e capim-limão (0,12 g L-1). O armazenamento foi a 25 °C e 80% de umidade relativa (UR) por até 6 dias. Posteriormente, efetuou-se um teste em laranjas inoculadas 4 h antes dos tratamentos: testemunha; canela (0,12 g L-1); termoterapia (60 °C por 20 s); termoterapia + óleo de canela; imazalil (1000 mg L-1). Armazenaram-se os frutos a 10 °C/85% UR por 6 dias mais 3 dias em condições ambiente. In vitro, o óleo de canela foi o mais fungitóxico para P. digitatum, inibindo totalmente o índice de crescimento micelial em concentrações superiores a 0,5 g L-1 por contato e, reduzindo significativamente pelos seus constituintes voláteis. Sobre laranjas inoculadas, o óleo de canela foi mais efetivo como curativo e, capim-limão como protetivo. No teste screening, a dose de 0,12 g L-1 do óleo de canela mostrou melhor resultado frente às doses superiores e ao blend de canela mais capim-limão. A combinação termoterapia seguida de aspersão de óleo de canela reduziu significativamente o desenvolvimento do bolor verde (AACPD) nos frutos (40,5%), quando armazenados sob refrigeração; entretanto, o fungicida imazalil proporcionou um controle mais efetivo (97%) durante o armazenamento prolongado. Abstract: Green mold is the primary postharvest disease of citrus fruits. Alternative products and processes for plant disease control have been increasingly required. The aim of this study was to evaluate the antifungal activity of essential oils on P. digitatum in oranges, alone or in combination with thermal treatment. Thus, an isolate of the fungus was subjected, in vitro, to different concentrations of oils of cinnamon, lemongrass and palmarose, in PDA culture medium; the antifungal activity of the volatile compounds of oils was also evaluated. Furthermore, a study was conducted to verify the effect of oils on inoculated oranges, in a protective and curative mode. Oranges were inoculated with 10 uL conidial suspension (105 conidia mL-1), two incubation periods (4 h before or 24 h after treatments). The treatments with essential oils that were sprayed were: control, cinnamon, lemongrass and palmarose, at 0.5 and 1.0 g L-1, plus Tween20. Another test with cinnamon oil, to determine the best dose, was conducted by using 0.0; 0.12; 0.25; 0.5 and 1.0 g L-1 and a blend of cinnamon (0.12 g L-1) and lemongrass (0.12 g L-1). Storage was at 25 °C and 80% relative humidity (RH) for up to 6 days. Subsequently, a test was conducted in oranges inoculated 4 h before treatments: control; cinamon (0.12 g L-1); thermotherapy (60 °C for 20 s); thermotherapy + cinnamon oil; and imazalil (1000 mg L-1). The fruits were stored at 10 °C/85% RH for 6 days plus 3 days at room conditions. In vitro, cinnamon oil was most fungitoxic for P. digitatum, totally inhibiting the mycelial growth index at concentrations higher than 0.5 g L-1 by contact and significantly reducing it by its volatile compounds. For inoculated oranges, cinnamon oil was more effective as curative and lemon grass as protective. In the screening test, the dose of 0.12 g L-1 cinnamon oil showed better result compared to higher doses and to the blend of cinnamon and lemon grass. The thermotherapy combination followed by spraying of cinnamon oil significantly reduced green mold development (AACPD) in fruits (40.5%) stored under refrigeration; however, the fungicide imazalil provided a more effective control (97%) during prolonged storage. MenosResumo: O bolor verde é a principal doença de frutos cítricos pós-colheita. Produtos e processos alternativos para controle de doenças de plantas vêm sendo cada vez mais requeridos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade antifúngica de óleos essenciais sobre Penicillium digitatum em laranjas, isoladamente ou em combinação com tratamento térmico. Para tanto, um isolado do fungo foi submetido, in vitro, a diferentes concentrações dos óleos de canela, capim-limão e palmarosa, em meio de cultura BDA, sendo avaliada também a atividade antifúngica dos compostos voláteis dos óleos. Além disso, foi realizado um estudo do efeito dos óleos sobre laranjas inoculadas, de modo curativo e protetivo. Laranjas foram inoculadas com 10 uL de suspensão de conídios (105 conídios mL-1), em dois períodos de incubação (4 h antes ou 24 h após os tratamentos). Os tratamentos com óleos essenciais por aspersão foram: testemunha, canela, capim-limão e palmarosa, a 0,5 e 1,0 g L-1, acrescidos de Tween20. Outro teste com óleo de canela, para verificar a melhor dose, foi realizado com 0,0; 0,12; 0,25; 0,5 e 1,0 g L-1 e um blend de canela (0,12 g L-1) e capim-limão (0,12 g L-1). O armazenamento foi a 25 °C e 80% de umidade relativa (UR) por até 6 dias. Posteriormente, efetuou-se um teste em laranjas inoculadas 4 h antes dos tratamentos: testemunha; canela (0,12 g L-1); termoterapia (60 °C por 20 s); termoterapia + óleo de canela; imazalil (1000 mg L-1). Armazenaram-se os frutos a 10 °C/85% UR po... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cinnamomun zeylanicum. |
Thesagro: |
Canela; Capim Limão; Controle Biológico; Doença de Planta; Laranja; Mofo Verde; Óleo Essencial; Palma Rosa; Penicillium Digitatum; Pós-Colheita; Tratamento Térmico. |
Thesaurus Nal: |
Biological control; Cymbopogon citratus; Cymbopogon martinii; Essential oils; Heat treatment; Oranges; Postharvest diseases. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/180256/1/2018AP03.pdf
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Marc: |
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Além disso, foi realizado um estudo do efeito dos óleos sobre laranjas inoculadas, de modo curativo e protetivo. Laranjas foram inoculadas com 10 uL de suspensão de conídios (105 conídios mL-1), em dois períodos de incubação (4 h antes ou 24 h após os tratamentos). Os tratamentos com óleos essenciais por aspersão foram: testemunha, canela, capim-limão e palmarosa, a 0,5 e 1,0 g L-1, acrescidos de Tween20. Outro teste com óleo de canela, para verificar a melhor dose, foi realizado com 0,0; 0,12; 0,25; 0,5 e 1,0 g L-1 e um blend de canela (0,12 g L-1) e capim-limão (0,12 g L-1). O armazenamento foi a 25 °C e 80% de umidade relativa (UR) por até 6 dias. Posteriormente, efetuou-se um teste em laranjas inoculadas 4 h antes dos tratamentos: testemunha; canela (0,12 g L-1); termoterapia (60 °C por 20 s); termoterapia + óleo de canela; imazalil (1000 mg L-1). Armazenaram-se os frutos a 10 °C/85% UR por 6 dias mais 3 dias em condições ambiente. In vitro, o óleo de canela foi o mais fungitóxico para P. digitatum, inibindo totalmente o índice de crescimento micelial em concentrações superiores a 0,5 g L-1 por contato e, reduzindo significativamente pelos seus constituintes voláteis. Sobre laranjas inoculadas, o óleo de canela foi mais efetivo como curativo e, capim-limão como protetivo. No teste screening, a dose de 0,12 g L-1 do óleo de canela mostrou melhor resultado frente às doses superiores e ao blend de canela mais capim-limão. A combinação termoterapia seguida de aspersão de óleo de canela reduziu significativamente o desenvolvimento do bolor verde (AACPD) nos frutos (40,5%), quando armazenados sob refrigeração; entretanto, o fungicida imazalil proporcionou um controle mais efetivo (97%) durante o armazenamento prolongado. Abstract: Green mold is the primary postharvest disease of citrus fruits. Alternative products and processes for plant disease control have been increasingly required. The aim of this study was to evaluate the antifungal activity of essential oils on P. digitatum in oranges, alone or in combination with thermal treatment. Thus, an isolate of the fungus was subjected, in vitro, to different concentrations of oils of cinnamon, lemongrass and palmarose, in PDA culture medium; the antifungal activity of the volatile compounds of oils was also evaluated. Furthermore, a study was conducted to verify the effect of oils on inoculated oranges, in a protective and curative mode. Oranges were inoculated with 10 uL conidial suspension (105 conidia mL-1), two incubation periods (4 h before or 24 h after treatments). The treatments with essential oils that were sprayed were: control, cinnamon, lemongrass and palmarose, at 0.5 and 1.0 g L-1, plus Tween20. Another test with cinnamon oil, to determine the best dose, was conducted by using 0.0; 0.12; 0.25; 0.5 and 1.0 g L-1 and a blend of cinnamon (0.12 g L-1) and lemongrass (0.12 g L-1). Storage was at 25 °C and 80% relative humidity (RH) for up to 6 days. Subsequently, a test was conducted in oranges inoculated 4 h before treatments: control; cinamon (0.12 g L-1); thermotherapy (60 °C for 20 s); thermotherapy + cinnamon oil; and imazalil (1000 mg L-1). The fruits were stored at 10 °C/85% RH for 6 days plus 3 days at room conditions. In vitro, cinnamon oil was most fungitoxic for P. digitatum, totally inhibiting the mycelial growth index at concentrations higher than 0.5 g L-1 by contact and significantly reducing it by its volatile compounds. For inoculated oranges, cinnamon oil was more effective as curative and lemon grass as protective. In the screening test, the dose of 0.12 g L-1 cinnamon oil showed better result compared to higher doses and to the blend of cinnamon and lemon grass. The thermotherapy combination followed by spraying of cinnamon oil significantly reduced green mold development (AACPD) in fruits (40.5%) stored under refrigeration; however, the fungicide imazalil provided a more effective control (97%) during prolonged storage. 650 $aBiological control 650 $aCymbopogon citratus 650 $aCymbopogon martinii 650 $aEssential oils 650 $aHeat treatment 650 $aOranges 650 $aPostharvest diseases 650 $aCanela 650 $aCapim Limão 650 $aControle Biológico 650 $aDoença de Planta 650 $aLaranja 650 $aMofo Verde 650 $aÓleo Essencial 650 $aPalma Rosa 650 $aPenicillium Digitatum 650 $aPós-Colheita 650 $aTratamento Térmico 653 $aCinnamomun zeylanicum 700 1 $aBELLETTI, T. C. 700 1 $aTERAO, D. 700 1 $aFRANCO, D. A. S. 773 $tSumma Phytopathologica$gv. 44, n. 1, p. 65-71, 2018.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
01/12/2023 |
Data da última atualização: |
01/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MORAES, L. G.; LIMA, M. D. R.; ASSIS-PEREIRA, G.; GONÇALVES, D. de A.; VIDAURRE, G. B.; BUFALINO, L.; GUEDES, F. T. P.; TOMAZELLO-FILHO, M.; PROTÁSIO, T. de P. |
Afiliação: |
LARISSA GONÇALVES MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; MICHAEL DOUGLAS ROQUE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; GABRIEL ASSIS-PEREIRA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; DELMAN DE ALMEIDA GONCALVES, CPATU; GRAZIELA BAPTISTA VIDAURRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; LINA BUFALINO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; FERNANDA TRISLTZ PERASSOLO GUEDES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MÁRIO TOMAZELLO-FILHO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; THIAGO DE PAULA PROTÁSIO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA. |
Título: |
Forking and planting spacing impacts on wood density, X‑ray density, and heartwood proportion of Tachigali vulgaris. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Trees, v. 37, p. 1567-1581, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00468-023-02443-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Promising Amazonia species for forest energy crops require further investigation into how silviculture affects wood quality. This study sought to investigate how planting spacing and stem type (forked and non-forked) affect the basic wood density, X-ray density, and heartwood development of Tachigali vulgaris in a homogeneous plantation in Amazonia. The experiment was established with initial planting spacings of 3.0 × 1.5 m, 3.0 × 2.0 m, 3.0 × 2.5 m, 3.0 × 3.0 m, 3.0 × 3.5 m, and 3.0 × 4.0 m. 102-month-old trees were harvested for the work. Disks sampled along the stem height were tested for wood basic density and density measured by X-ray densitometry (air-dry density by growth ring) analyses. Disks obtained at the 1.3 m height were photographed and submitted to image manipulation for heartwood/sapwood analysis. The lowest average wood density was 0.512 g cm−3 in the 3.0 × 1.5 m spacing, and the highest was 0.538 g cm−3 in the 3.0 × 4.0 m spacing. Among non-forked trees, 66% had medium-density (≥ 0.500 g cm−3) and 34% low-density (< 0.500 g cm−3) wood. In contrast, forked trees had only 55% of trees with medium-density wood. The X-ray density profiles reduced from 0.713 to 0.582 g cm−3 in the increasing longitudinal direction and from 0.393 to 0.973 g cm−3 in the radial direction. Forking did not influence the heartwood proportion (60.03–61.54%). The 3.0 × 3.0 m spacing favored the wood quality concerning density class and variability, while the widest spacings improved heartwood formation. The forking increases the chances of low-density wood and its variations along the stem. Thus, future genetic studies should focus on this phenomenon to increase the productivity of Tachigali vulgaris energy forests. MenosPromising Amazonia species for forest energy crops require further investigation into how silviculture affects wood quality. This study sought to investigate how planting spacing and stem type (forked and non-forked) affect the basic wood density, X-ray density, and heartwood development of Tachigali vulgaris in a homogeneous plantation in Amazonia. The experiment was established with initial planting spacings of 3.0 × 1.5 m, 3.0 × 2.0 m, 3.0 × 2.5 m, 3.0 × 3.0 m, 3.0 × 3.5 m, and 3.0 × 4.0 m. 102-month-old trees were harvested for the work. Disks sampled along the stem height were tested for wood basic density and density measured by X-ray densitometry (air-dry density by growth ring) analyses. Disks obtained at the 1.3 m height were photographed and submitted to image manipulation for heartwood/sapwood analysis. The lowest average wood density was 0.512 g cm−3 in the 3.0 × 1.5 m spacing, and the highest was 0.538 g cm−3 in the 3.0 × 4.0 m spacing. Among non-forked trees, 66% had medium-density (≥ 0.500 g cm−3) and 34% low-density (< 0.500 g cm−3) wood. In contrast, forked trees had only 55% of trees with medium-density wood. The X-ray density profiles reduced from 0.713 to 0.582 g cm−3 in the increasing longitudinal direction and from 0.393 to 0.973 g cm−3 in the radial direction. Forking did not influence the heartwood proportion (60.03–61.54%). The 3.0 × 3.0 m spacing favored the wood quality concerning density class and variability, while the widest spacings improved he... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Energy forests; Tachigali vulgaris. |
Thesagro: |
Floresta; Madeira; Silvicultura. |
Thesaurus NAL: |
Silviculture; Wood quality. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02733naa a2200313 a 4500 001 2159006 005 2023-12-01 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00468-023-02443-z$2DOI 100 1 $aMORAES, L. G. 245 $aForking and planting spacing impacts on wood density, X‑ray density, and heartwood proportion of Tachigali vulgaris.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aPromising Amazonia species for forest energy crops require further investigation into how silviculture affects wood quality. This study sought to investigate how planting spacing and stem type (forked and non-forked) affect the basic wood density, X-ray density, and heartwood development of Tachigali vulgaris in a homogeneous plantation in Amazonia. The experiment was established with initial planting spacings of 3.0 × 1.5 m, 3.0 × 2.0 m, 3.0 × 2.5 m, 3.0 × 3.0 m, 3.0 × 3.5 m, and 3.0 × 4.0 m. 102-month-old trees were harvested for the work. Disks sampled along the stem height were tested for wood basic density and density measured by X-ray densitometry (air-dry density by growth ring) analyses. Disks obtained at the 1.3 m height were photographed and submitted to image manipulation for heartwood/sapwood analysis. The lowest average wood density was 0.512 g cm−3 in the 3.0 × 1.5 m spacing, and the highest was 0.538 g cm−3 in the 3.0 × 4.0 m spacing. Among non-forked trees, 66% had medium-density (≥ 0.500 g cm−3) and 34% low-density (< 0.500 g cm−3) wood. In contrast, forked trees had only 55% of trees with medium-density wood. The X-ray density profiles reduced from 0.713 to 0.582 g cm−3 in the increasing longitudinal direction and from 0.393 to 0.973 g cm−3 in the radial direction. Forking did not influence the heartwood proportion (60.03–61.54%). The 3.0 × 3.0 m spacing favored the wood quality concerning density class and variability, while the widest spacings improved heartwood formation. The forking increases the chances of low-density wood and its variations along the stem. Thus, future genetic studies should focus on this phenomenon to increase the productivity of Tachigali vulgaris energy forests. 650 $aSilviculture 650 $aWood quality 650 $aFloresta 650 $aMadeira 650 $aSilvicultura 653 $aEnergy forests 653 $aTachigali vulgaris 700 1 $aLIMA, M. D. R. 700 1 $aASSIS-PEREIRA, G. 700 1 $aGONÇALVES, D. de A. 700 1 $aVIDAURRE, G. B. 700 1 $aBUFALINO, L. 700 1 $aGUEDES, F. T. P. 700 1 $aTOMAZELLO-FILHO, M. 700 1 $aPROTÁSIO, T. de P. 773 $tTrees$gv. 37, p. 1567-1581, 2023.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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