|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/09/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, K. dos S. C.; SOUZA, L. B. e; GODOY, R. L. de O.; FRANÇA, T. C. C.; LIMA, A. L. dos S. |
Afiliação: |
KEILA DOS SANTOS COPLE LIMA, IME; LUCIANA BOHER E SOUZA, IME; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; TANOS CELMAR COSTA FRANÇA, IME; ANTÔNIO LUÍS DOS SANTOS LIMA, IME. |
Título: |
Effect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Radiation Physics and Chemistry, v. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.radphyschem.2011.04.011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Leguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Feijão de corda; Irradiação; Raio gama. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01800naa a2200229 a 4500 001 1901623 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.radphyschem.2011.04.011$2DOI 100 1 $aLIMA, K. dos S. C. 245 $aEffect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). 260 $c2011 520 $aLeguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. 650 $aFeijão de corda 650 $aIrradiação 650 $aRaio gama 653 $aFeijão caupi 700 1 $aSOUZA, L. B. e 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aFRANÇA, T. C. C. 700 1 $aLIMA, A. L. dos S. 773 $tRadiation Physics and Chemistry$gv. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 20 | |
2. | | OLIVEIRA, E. M. M.; SOUZA, A. M. de; RIBEIRO, F. V.; FRANCA, T. C. de O.; NOGUEIRA, R. I. Placas "ready to use" para detecção simultânea de multieventos geneticamente modificados. In: CORDEIRO, G. C. A. M.; EVANGELISTA-BARRETO, N. S.; SANCHES, A. G. (Org.). Ciência e tecnologia de alimentos: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá, SP: Científica Digital, 2022. cap. 12, p. 162-171. E-book.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
3. | | SILVA, E. H. da; LIMA, R. E.; FRANÇA, T. E. de; SILVA, J. F. da; ROSA, S. M.; HIROSE, E. Incidência natural do parasitismo em ovos dos percevejos Euschistus heros e Piezodorus guildinii (Heteroptera: Pentatomidae) coletados na cultura da soja no estado de Goiás. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito, MS. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. SICONBIOL.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
5. | | OLIVEIRA, I. C.; FRANCA, T.; NICOLODELLI, G.; MORAIS, C. P.; MARANGONI, B.; BACCHETTA, G.; MILORI, D. M. B. P.; ALVES, C. Z.; CENA, C. Fast and accurate discrimination of Brachiaria brizantha (A.Rich.) stapf seeds by molecular spectroscopy and machine learning. ACS Agricultural Science & Technology, v. 1, 2021. 443?448Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
| |
6. | | PEIXOTO, P. V.; OLIVEIRA, K. D.; FRANÇA, T. N.; DRIEMEIER, D.; DUARTE, M. D.; BEZERRA JUNIOR, P. S.; CERQUEIRA, V. D.; ARMIÉN, A. G. Experimental and iatrogenic poisoning by sodium selenite in pigs. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 6, p. 561-569, jun. 2017. Título em inglês: Intoxicação iatrogênica e experimental por selenito de sódio em suínos.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
7. | | BRUST, L. A. C.; ARAGÃO, A. P.; BEZERRA JUNIOR, P. S.; GALVÃO, A.; FRANÇA, T. N.; GRAÇA, F. A. S.; PEIXOTO, P. V. Enfermidades em bovinos associadas ao consumo de resíduos de cervejaria. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 12, p. 956-964, dez. 2015.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
8. | | COUTO, C. C; SANTOS, T. F.; MAMEDE, A. M. G. N.; FRANCA, T. C. de O.; SOUZA, A. M. de; FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, E. M. M. Development of standard reference material for coffee blends analysis. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON COCOA COFFEE AND TEA, 4., 2017, Turim, Itália. Cocoa coffee and tea! A wonderful world: Book of abstratcs. Itália, 2017. P1B13. p. 89Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
10. | | RIOS, L. de S.; SILVA, E. H. da; LIMA, R. E.; SILVA, J. F. da; FRANÇA, T. E. de; ROSA, S. M.; HIROSE, E. Ocorrência de parasitoides em adultos do percevejo Euschistus heros (Heteroptera:Pentatomidae) em três áreas de cultivo de soja no estado de Goiás. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito, MS. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 1 CD-ROM. SICONBIOL.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
11. | | MASCARENHAS, M. B.; PEIXOTO, P. V.; RAMADINHA, R. R.; ARMIEN, A. G.; COSTA, S. Z.; MIRANDA, I. C.; NOGUEIRA, V. A.; FRANÇA, T. N. Immunohistochemical, lectin histochemical and ultrastructural studies of canine transmissible venereal tumor in Brazil Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 6, p. 613-620, jun. 2017. Título em português: Estudos imuno-histoquímico, lectino-histoquímico e ultraestrutural do Tumor Venéreo Transmissível Canino no Brasil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
12. | | PINTO, L. F. B.; JUCÁ, A. F.; FRANCA, T. N.; SOUZA, T. C.; JESUS, B. C. R. S.; SOUZA, T. C.; PINHEIRO, P. M.; MUNIZ, E. N. Linear effect of body weight on rib eye area in Santa Ines. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 51., 2014, Barra dos Coqueiros. A produção animal frente às mudanças climáticas e tecnológicas - anais. Barra dos Coqueiros: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2014. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
13. | | CALDAS, S. A.; CID, G. C.; NOGUEIRA, V. A.; FRANÇA, T. N.; GRAÇA, F. A. S.; DUTRA, G. A.; JACOB, J. C. F.; PEIXOTO, P. V. Surtos de dermatite ulcerativa causados por espinhos de Mimosa setosa, M. debilis e M. pudica (Fabaceae) em equinos. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 10, p. 979-985, out. 2016.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
14. | | COSTA, S. Z. R.; PEIXOTO, P. V.; BRUST, L. A. C.; D'AVILA, M. S.; SANTOS, A. M.; DRIEMEIER, D.; NOGUEIRA, V. de A.; FRANÇA, T. N. Troponina C na detecção imuno-histoquímica de alterações regressivas precoce no miocárdio de ovinos naturalmente intoxicados por Amaranthus spinosus (Amaranthaceae). Pesquisa Veterinária Brasileira,Rio de Janeiro, v. 36, n. 2, p. 83-89, fev. 2016.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
15. | | SANTOS, A. M.; PEIXOTO, P. V.; D'ÁVILA, M. S.; PEIXOTO, T. C.; FRANÇA, T. N.; COSTA, S. Z. R.; CID, G. C.; NOGUEIRA, V. A. Troponina C na detecção imuno-histoquímica de alterações regressivas precoces no miocárdio de bovinos e ovinos intoxicados por monofluoroacetato de sódio. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 2, p. 67-72, fev. 2016.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
16. | | MIRANDA, H. C.; RIET-CORREA, G.; OLIVEIRA JÚNIOR, C. A.; RIET-CORREA, B.; PEIXOTO, P. V.; COSTA, S. Z. R.; D'AVILA, M. S.; CID, G. C.; FRANÇA, T. N. Avaliação lectino-histoquímica de fígado e linfonodo mesentérico de búfalos mantidos em pastagens de Brachiaria spp. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF. V. 36, N. 9, p. 798-804, set. 2016.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
17. | | TEIXEIRA, M. A. S.; MACHADO, F. M. C.; SARMENTO, N. M. F. P.; OLIVEIRA JÚNIOR, C. A.; RIET-CORREA, G.; CERQUEIRA, V. D.; FRANÇA, T. do N.; BEZERRA JÚNIOR, P. S. Aspectos patológicos e imuno-histoquímicos da polisserosite em búfalos (Bubalus bubalis). Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 1, p. 59-64, janeiro 2018. Título em inglês: Histopathological and immunohistochemical study of the polyserositis in buffalo (Bubalus bubalis).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
18. | | FRANCA, T. C. de O.; SOUZA, A. M. de; SANTOS, T. F. dos; LIMA, I. S. de; MORAIS, A. C. F. de; PEREIRA, A. F. de M.; OLIVEIRA, E. M. M. Desenvolvimento de método biomolecular para detecção e quantificação de arroz em amostras de café através dos sistema TAQMAN. In: CORDEIRO, A. M.; EVANGELISTA-BARRETO, N. S. (org.). Ciência e Tecnologia de Alimentos: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá, SP: Científica Digital, 2023. v. 3, cap. 12, p. 157-170.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
19. | | CARDOZO, M.; ALMEIDA, J. S. F. D. de; CAVALCANTE, S. F. de A.; SALGADO, J. R. S.; GONÇALVES, A. S.; FRANÇA, T. C. C.; KUKA, K.; BIZZO, H. R. Biodegradation of Organophosphorus Compounds Predicted by Enzymatic Process Using Molecular Modelling and Observed in Soil Samples Through Analytical Techniques and Microbiological Analysis: A Comparison. Molecules, v. 25, n; 58, 2020. 21 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
20. | | FREITAS, A. W. de P.; BERNARDI, A. C. de C.; GRASSI, A. M.; SANTOS, A. dos; GURGEL, A. C.; COSTA, A. C. P. B.; ABREU JUNIOR, A. C. de; BILLI, A. L.; SOUZA, B. F. de; PAGANI NETO, C.; CRUSCIOL, C. A. C.; CERRI, C. E. P.; MANZATTO, C. V.; DOURADO NETO, D.; ASSAD, E. D.; RIBEIRO, E. G.; PENTEADO, F. A. P. de O.; BATOLLA JUNIOR, F.; ROCHA, F. M.; OLIVEIRA, F. M. S. de; CORREA, F. A.; MATTURRO, F.; OGAWA, G.; MATEUS, G. P.; LEITE, I.; PIMENTEL, J. C. de C.; ALVES, J. W. S.; CORA, J. E.; FONTES, J. L.; MACHADO FILHO, J. V.; SKORUPA, L. A.; PREMAZZI, L. M.; SCHMIDT, L. A.; CANTO, M. S. do; CECCON, M. A. P.; FANUCCHI, M.; DRUGOWICH, M. I.; NOMURA, M. S.; LUCON, O. dos S.; OLIVEIRA, P. P. A.; HERMANN, P.; OLIVEIRA JUNIOR, P. R. de; ACUNHA, R. B.; SANTOS, R. dos; MARGATHO, S. M. F.; FRANCA, T. J. F. Plano estadual de mitigação e de adaptação às mudanças climáticas para a consolidação de uma economia de baixa emissão de carbono na agricultura. São Paulo: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA); Secretaria de Agricultura e Abastecimento, 2016. 56 p. ApostilaTipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
Registros recuperados : 20 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|