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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/05/2021 |
Data da última atualização: |
15/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MARTINS, V. de C.; FRANCA, L. P.; FERREIRA, Y. da S.; PIRES, D. C.; CARDOSO, B. de S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; SOUZA, M. da C.; RIGER, C. J.; GODOY, R. L. de O.; CARVALHO, M. G. de. |
Afiliação: |
VICTOR DE CARVALHO MARTINS, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); LILIANA PRINCISVAL FRANCA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); YASMIM DA SILVA FERREIRA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); DANIELE CABRAL PIRES, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); BÁRBARA DE SOUZA CARDOSO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MARCELO DA COSTA SOUZA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); CRISTIANO JORGE RIGER, UFRRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MARIO GERALDO DE CARVALHO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). |
Título: |
Determination of the Phytochemical Composition and Antioxidant Potential of Eugenia copacabanensis and Myrciaria tenella Leaves (Myrtaceae) Using a Saccharomyces cerevisiae Model. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Chemistry & Biodiversity, 18, e2100054. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/cbdv.202100054 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early Access. |
Conteúdo: |
Eugenia copacabanensis and Myrciaria tenella are present in restingas of the Atlantic Forest, but little information is available about their chemical and biological potential. In this context, the hexane, dichloromethane, ethyl acetate and butanol fractions from the leaves of methanolic extract were analyzed by GC/MS and HPLC-DAD and the antioxidant potential was determined by DPPH and ABTS assays and using a Saccharomyces cerevisiae model. Dereplication allowed the identification of 68 compounds, 42 and 41 of which, respectively, are first reported here for E. copacabanensis and M. tenella. In vivo results revealed that the ethyl acetate and butanol fractions showed expressive antioxidant protection in the BY4741 and Delta gsh1 strains, with greater impact on glutathione-deficient cells. With a high diversity of phenolic compounds, these polar fractions of E. copacabanensis and M. tenella leaves are potential protectors against intracellular oxidative stress. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Capacidade; Capacity; Componentes fenólicos; Dereplication; Desreplicação; Eugenia copacabanensis; Growth; Modelo de fermento; Myrciaria tenella; Produtos naturais; Yeast model. |
Thesagro: |
Alimento; Composto Fenólico; Crescimento; Extração; Óleo Essencial; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidant activity; Essential oils. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02507naa a2200505 a 4500 001 2132066 005 2021-06-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/cbdv.202100054$2DOI 100 1 $aMARTINS, V. de C. 245 $aDetermination of the Phytochemical Composition and Antioxidant Potential of Eugenia copacabanensis and Myrciaria tenella Leaves (Myrtaceae) Using a Saccharomyces cerevisiae Model.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aEarly Access. 520 $aEugenia copacabanensis and Myrciaria tenella are present in restingas of the Atlantic Forest, but little information is available about their chemical and biological potential. In this context, the hexane, dichloromethane, ethyl acetate and butanol fractions from the leaves of methanolic extract were analyzed by GC/MS and HPLC-DAD and the antioxidant potential was determined by DPPH and ABTS assays and using a Saccharomyces cerevisiae model. Dereplication allowed the identification of 68 compounds, 42 and 41 of which, respectively, are first reported here for E. copacabanensis and M. tenella. In vivo results revealed that the ethyl acetate and butanol fractions showed expressive antioxidant protection in the BY4741 and Delta gsh1 strains, with greater impact on glutathione-deficient cells. With a high diversity of phenolic compounds, these polar fractions of E. copacabanensis and M. tenella leaves are potential protectors against intracellular oxidative stress. 650 $aAntioxidant activity 650 $aEssential oils 650 $aAlimento 650 $aComposto Fenólico 650 $aCrescimento 650 $aExtração 650 $aÓleo Essencial 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aAtividade antioxidante 653 $aCapacidade 653 $aCapacity 653 $aComponentes fenólicos 653 $aDereplication 653 $aDesreplicação 653 $aEugenia copacabanensis 653 $aGrowth 653 $aModelo de fermento 653 $aMyrciaria tenella 653 $aProdutos naturais 653 $aYeast model 700 1 $aFRANCA, L. P. 700 1 $aFERREIRA, Y. da S. 700 1 $aPIRES, D. C. 700 1 $aCARDOSO, B. de S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aSOUZA, M. da C. 700 1 $aRIGER, C. J. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aCARVALHO, M. G. de 773 $tChemistry & Biodiversity, 18, e2100054. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registros recuperados : 124 | |
3. | | FRANÇA, L. V. de. Secagem e conservação de grãos de pólen de berinjela. 2008. 93 p. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Universidade de brasília, Brasília, DF. Co-Orientador: Warley Marcos Nascimento. Banca examinadora: Raquel Alves de Freitas.Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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13. | | FRANÇA, L. V.; NASCIMENTO, W. M.; TORRES, A. C. Níveis de sacarose para a germinação in vitro de grãos de pólen de berinjela "Ciça". Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 24, n. 1, jul. 2006. Suplemento 1. Resumo 608. Trabalho apresentado no 46. Congresso Brasileiro de Olericultura, Goiânia, 2006. Publicado também como resumo expandido na Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 24, n. 2, p. 2429, jul. 2006. Suplemento 2. CD-ROM.Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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14. | | FRANÇA, L. V.; NASCIMENTO, W. M.; FREITAS, R. A. de. Qualidade fisiológica de sementes e desenvolvimento de mudas de berinjela em função do tamanho da sementes. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 1, p. s153, ago. 2007. Suplemento. Resumo 834. Trabalho apresentado no 47. Congresso Brasileiro de Olericultura, 4. Simpósio Brasileiro sobre Cucurbitáceas, 2007. Porto Seguro.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 124 | |
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