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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
11/03/2015 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FIUZA, A. U. R.; FONSECA, I. P.; SILVA, D. J. da; SILVA, B. F. da; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; OLIVEIRA, E. J. de. |
Afiliação: |
ANTONIO UILIAN REBOUÇAS FIUZA, UFRB; IARA PEREIRA FONSECA, FAMAM; DAIANE JESUS DA SILVA, Centro Educacional Cruzalmense; BIANCA FERREIRA DA SILVA, Colégio Estadual Landulfo Alves; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF. |
Título: |
Avaliação do conteúdo de carotenoides totais e compostos cianogênicos em acessos de mandioca. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro: [anais]. Cruz das Almas, BA, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O cultivo da mandioca tem grande relevância socioeconômica para o Brasil, apresentando facilidade de cultivo, resistência a doenças e a variações climáticas. Com a raiz da mandioca pode se preparar vários tipos de alimentos, sendo o teor de compostos cianogênicos um dos fatores que definem a finalidade de uso da mandioca. |
Palavras-Chave: |
Caratenoide. |
Thesagro: |
Mandioca; Manihot Esculenta; Matéria seca. |
Thesaurus Nal: |
Cassava; Dry matter content; Organic wastes. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139785/1/140-14.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
21/06/2019 |
Data da última atualização: |
18/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALMEIDA, E. S.; CARVALHO, A. C. B.; SOARES, I. O. de S.; VALADARES, L. F.; MENDONÇA, A. R. V.; SILVA JUNIOR, I. J.; MONTEIRO, S. |
Afiliação: |
Erislene S. Almeida, UnB; Ariane Cristina Boechie Carvalho, UnB; Isabela Oliveira de Souza Soares, UnB; LEONARDO FONSECA VALADARES, CNPAE; Andressa Regina Vasques Mendonça, UnB; Ivanildo José Silva Junior, Universidade Federal do Ceará; Simone Monteiro, UnB. |
Título: |
Elucidating how two different types of bleaching earths widely used in vegetable oils industry remove carotenes from palm oil: equilibrium, kinetics and thermodynamic parameters. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 121, p. 785-797, 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
This work compared the mechanisms of adsorption of carotenes from hybrid palm oil onto two kinds of bleaching earths widely used by industrial refiners (acid-activated and neutral). First, it was performed a deep characterization of adsorbent surfaces: acid activated adsorbent showed micropore volumes twice larger than the neutral. FTIR analysis of adsorbent after adsorption demonstrated that active site was Si?O?Si for both adsorbents. However, comparison of peak shapes suggested distinctive interactions between adsorbent/adsorbate for each adsorbent. Latterly, an extensive kinetic and equilibrium study was performed. Kinetic data were in accordance with pseudo-first and pseudo-second-order models. Adjusting to the intra-particle diffusion model evidenced more than one mechanism controlling the adsorption process. Equilibrium data demonstrated adsorption is only favorable at low carotene concentration at liquid phase for acid adsorbent (lower than 1 mg/mL). For neutral adsorbent, it was not clearly observed a favorable region with the studied conditions. The acid adsorbent could adsorb more carotenes per adsorbent weight than neutral. Finally, neutral adsorbent showed higher heterogeneity of interaction between adsorbate and adsorbent than the acid, especially at low adsorbent coverages. |
Palavras-Chave: |
Color inversion; Hybrid palm oil; Isotherm. |
Thesaurus NAL: |
Adsorption. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198721/1/Elucidating-how-two-different-types.pdf
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Marc: |
LEADER 02110naa a2200241 a 4500 001 2109977 005 2019-11-18 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALMEIDA, E. S. 245 $aElucidating how two different types of bleaching earths widely used in vegetable oils industry remove carotenes from palm oil$bequilibrium, kinetics and thermodynamic parameters.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThis work compared the mechanisms of adsorption of carotenes from hybrid palm oil onto two kinds of bleaching earths widely used by industrial refiners (acid-activated and neutral). First, it was performed a deep characterization of adsorbent surfaces: acid activated adsorbent showed micropore volumes twice larger than the neutral. FTIR analysis of adsorbent after adsorption demonstrated that active site was Si?O?Si for both adsorbents. However, comparison of peak shapes suggested distinctive interactions between adsorbent/adsorbate for each adsorbent. Latterly, an extensive kinetic and equilibrium study was performed. Kinetic data were in accordance with pseudo-first and pseudo-second-order models. Adjusting to the intra-particle diffusion model evidenced more than one mechanism controlling the adsorption process. Equilibrium data demonstrated adsorption is only favorable at low carotene concentration at liquid phase for acid adsorbent (lower than 1 mg/mL). For neutral adsorbent, it was not clearly observed a favorable region with the studied conditions. The acid adsorbent could adsorb more carotenes per adsorbent weight than neutral. Finally, neutral adsorbent showed higher heterogeneity of interaction between adsorbate and adsorbent than the acid, especially at low adsorbent coverages. 650 $aAdsorption 653 $aColor inversion 653 $aHybrid palm oil 653 $aIsotherm 700 1 $aCARVALHO, A. C. B. 700 1 $aSOARES, I. O. de S. 700 1 $aVALADARES, L. F. 700 1 $aMENDONÇA, A. R. V. 700 1 $aSILVA JUNIOR, I. J. 700 1 $aMONTEIRO, S. 773 $tFood Research International$gv. 121, p. 785-797, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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