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Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  06/02/2023
Data da última atualização:  22/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARINHO, J. de L.; SILVA, S. R. da; FONSECA, I. C. de B; MIRANDA, M. Z. de; GUARIENTI, E. M.; ZUCARELI, C.
Afiliação:  JÉSSICA DE LUCENA MARINHO, Universidade Estadual de Londrina; SERGIO RICARDO DA SILVA, CNPT; INÊS CRISTINA DE BATISTA FONSECA, Universidade Estadual de Londrina; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; ELIANA MARIA GUARIENTI, CNPT; CLAUDEMIR ZUCARELI, Universidade Estadual de Londrina.
Título:  Technological quality of wheat grains and flour as affected by nitrogen fertilization and weather conditions.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Emirates Journal of Food and Agriculture, v. 34, n. 12, p. 997-1011, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.9755/ejfa.2022.v34.i12.2977
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract:The quality of grains and flour can be influenced by genetics, crop management, and environment. The objective of this study was to evaluate the technological quality of wheat grains and flour influenced by the interaction among genotype, nitrogen (N) fertilization and weather conditions in different regions of wheat crop adaptation in southern Brazil, aiming to support farmers and the bakery industry sector in their decision-making processes. The experiment was carried out in three environments (Londrina in rainfed and irrigated conditions; and Ponta Grossa in rainfed) in a randomized block design with a 10 × 2 factorial scheme. Ten wheat genotypes (BRS Sanhaço, BRS Graúna, BRS Gaivota, BRS Gralha-Azul, TBIO Sinuelo, TBIO Mestre, TBIO Sossego, TBIO Sintonia, TBIO Toruk, and Quartzo) and two N rates (40 and 120 kg ha-1) were assessed. The following technological quality analyses were performed in grains or flour: hectoliter weight, thousand-kernel weight, falling number, grain protein concentration, experimental flour extraction (i.e. flour yield), wet gluten concentration, and alveography. Increasing N rates from 40 to 120 kg ha-1 enhanced the concentrations of grain protein and wet gluten. However, it did not influence dough gluten strength and the commercial classification of the flour. Nitrogen fertilization also influenced the flour yield, dough tenacity and elasticity index, depending on the genotype × environment interaction. Environments with higher temperat... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Indústria de panificação; Qualidade tecnológica de grãos de trigo; Technological quality of wheat grains.
Thesagro:  Genótipo; Glúten; Meio Ambiente; Proteína; Trigo; Triticum Aestivum.
Thesaurus Nal:  Bakery industry; Environment; Grain protein; Wheat gluten.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45488 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. D. de; PEREIRA, R. A. C. Medidas de controle da dispersão da espécie exótica "mexilhão dourado" (Limnoperna fortunei) no Pantanal Sul. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2004. 4 p. (Embrapa Pantanal. Circular Técnica, 51).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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