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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
23/10/2019 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FONSECA, F. L. da; SILVA, C. A. da; ROVER, O. J. |
Afiliação: |
FERNANDA LOPES DA FONSECA, CPAF-AC; Clécio Azevedo da Silva, Universidade Federal de Santa Catarina; Oscar Jose Rover, Universidade Federal de Santa Catarina. |
Título: |
Um olhar sobre a ação re-territorializadora do manejo de castanhais nativos no Acre. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 57., 2019, Santa Catarina. Agricultura, alimentação e desenvolvimento: anais. Santa Catarina: UESC, 2019. |
Páginas: |
20 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O sistema de produção da castanha-da-amazônia (Bertholletia excelsa) apresenta importante valor para a manutenção dos meios de vida de comunidades extrativistas no Acre. Este sistema produtivo tem sua herança nos povos originários, mas sua exploração econômica está associada às mudanças de uso do espaço-floresta amazônica a partir de um novo ciclo de extrativismo o qual ocorreu após a decadência do ciclo da borracha. Sob a perspectiva de análise de ?territórios construídos? o presente artigo buscou analisar o processo de territorialização a partir de fatores e componentes associados ao setor produtivo da castanha-da-amazônia no contexto acreano. O trabalho fornece informações sobre conceitos de território e territorialidade e aborda um histórico da dinâmica da atividade produtiva vinculada a castanha-da-amazônia, incluindo o papel dos agentes sociais no processo estudado. Por seu grande valor de uso, este setor produtivo passou por muitas mudanças na última década, motivadas por uma sequência de políticas públicas empreendidas pelo estado e pela estruturação de uma cooperativa central de produtores. O estudo demonstra a existência de uma ação territorializadora resultante do sistema produtivo da castanha-da-amazônia no Acre, principalmente pelas características particulares encontradas em: i) espaço-lugar considerado aqui como a base natural ou florestas com ocorrência de castanhais nativos especificamente em uma determinada parte do estado e ii) pelo espaço-território construído a partir das relações socias estabelecidas ao longo do tempo para que a atividade extrativista se consolidasse em um setor econômico-produtivo. The production system of Brazil nut (Bertholletia excelsa) presents important value for the maintenance of the livelihoods of extractive communities in Acre. This productive system has its inheritance in the original peoples, but its economic exploitation is associated with the changes of use of the Amazonian forest space in a new cycle of extractivism which occurred after the decay of the rubber cycle. From the perspective of "constructed territories", the present article sought to analyze the territorialization process based on factors and components associated with the productive sector of the Brazil nuts in the Acrean context. The paper provides information on the concepts of territory and territoriality and discusses the history of the productive activity dynamics linked to Brazil nuts, including the role of social agents in the process studied. Due to its great value in use, this productive sector underwent many changes in the last decade, motivated by a sequence of public policies undertaken by the state and by the structuring of a central cooperative of producers. The study demonstrates the existence of a territorializing action resulting from the Brazil nut production system in Acre, mainly due to the particular characteristics found in: i) space-place considered here as the natural base or forests with native Brazil nut tree that occur specifically in a certain part of the state and ii) by the space-territory constructed from the social relations established over time so that the extractive activity was consolidated in an economic-productive sector. MenosO sistema de produção da castanha-da-amazônia (Bertholletia excelsa) apresenta importante valor para a manutenção dos meios de vida de comunidades extrativistas no Acre. Este sistema produtivo tem sua herança nos povos originários, mas sua exploração econômica está associada às mudanças de uso do espaço-floresta amazônica a partir de um novo ciclo de extrativismo o qual ocorreu após a decadência do ciclo da borracha. Sob a perspectiva de análise de ?territórios construídos? o presente artigo buscou analisar o processo de territorialização a partir de fatores e componentes associados ao setor produtivo da castanha-da-amazônia no contexto acreano. O trabalho fornece informações sobre conceitos de território e territorialidade e aborda um histórico da dinâmica da atividade produtiva vinculada a castanha-da-amazônia, incluindo o papel dos agentes sociais no processo estudado. Por seu grande valor de uso, este setor produtivo passou por muitas mudanças na última década, motivadas por uma sequência de políticas públicas empreendidas pelo estado e pela estruturação de uma cooperativa central de produtores. O estudo demonstra a existência de uma ação territorializadora resultante do sistema produtivo da castanha-da-amazônia no Acre, principalmente pelas características particulares encontradas em: i) espaço-lugar considerado aqui como a base natural ou florestas com ocorrência de castanhais nativos especificamente em uma determinada parte do estado e ii) pelo espaço-território const... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Castanha do brasil; Economía de la producción; Explotación agrícola familiar; Nuez del Brasil; Produto florestal não madeireiro (PFNM); Territorialidad; Uso de la tierra; Western Amazon. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Sistema de Produção; Sociologia Rural; Uso da Terra. |
Thesaurus Nal: |
Brazil nuts; Family farms; Land use; Nontimber forest products; Production economics; Rural sociology; Territoriality. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203572/1/26893.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
28/06/2013 |
Data da última atualização: |
10/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O. |
Afiliação: |
GRACIELA S. DINIZ, Universidade Federal Fluminense; ELISABETE BARBARINO, Universidade Federal Fluminense; JOAO OIANO NETO, CPPSE; SIDNEY PACHECO, CTAA; SERGIO O. LOURENÇO, Universidade Federal Fluminense. |
Título: |
Gross chemical profile and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for nine species of fishes coastal water of Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Latin American Journal of Aquatic Research, v. 41, n. 2, p. 254-264, 2013. |
DOI: |
10.3856/vol41-issue2-fulltext-5 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The amino acid composition and contents of nitrogen, phosphorus, lipid, carbohydrate and protein were determined in muscles of Dactylopterus volitans, Genypterus brasiliensis, Mullus argentinae,Paralichthys patagonicus, Percophis brasiliensis, Pinguipes brasilianus, Rhizoprionodon lalandii, Rhizoprionodon porosus, and Urophycis cirrata. The samples showed low carbohydrate content (<3.5% dry weight in all species) and were rich in protein (>66% dry weight in all species). The percentage of total lipid varied widely among species, and M. argentinae showed the highest concentrations (16%). The percentage of nitrogen and phosphorus was high and similar among species , with overall average values of 13.3% and 1.2%, respectively. The amino acids composition was similar among the animals, with glutamic acid and lisine as the most abundant amino acid and histidine in low concentrations. Among species, the content of proteinaceous nitrogen was high, with an average of 96.8% of the to tal nitrogen. From data of total amino acid and total nitrogen, specific nitrogen-to-protein conversion fact ors were calculated for each species. The nitrogen-to-protein conversion factors ranged from 5.39 to 5.98, with an overall average of 5.71. These findings showed that the traditional conversion factor of 6.25 overestima tes the actual protein content and should be avoided. |
Palavras-Chave: |
Amino Acid; Element Composition; Nitrogen to Protein Conversion Factors; Protein; Tropical environment. |
Thesagro: |
Alga marinha; Aminoácido; Proteína. |
Thesaurus NAL: |
Amino acids; Fish; Macroalgae; Proteins. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84968/1/PROCI-2013.00049.pdf
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Marc: |
LEADER 02366naa a2200325 a 4500 001 1960839 005 2023-03-10 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3856/vol41-issue2-fulltext-5$2DOI 100 1 $aDINIZ, G. S. 245 $aGross chemical profile and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for nine species of fishes coastal water of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aThe amino acid composition and contents of nitrogen, phosphorus, lipid, carbohydrate and protein were determined in muscles of Dactylopterus volitans, Genypterus brasiliensis, Mullus argentinae,Paralichthys patagonicus, Percophis brasiliensis, Pinguipes brasilianus, Rhizoprionodon lalandii, Rhizoprionodon porosus, and Urophycis cirrata. The samples showed low carbohydrate content (<3.5% dry weight in all species) and were rich in protein (>66% dry weight in all species). The percentage of total lipid varied widely among species, and M. argentinae showed the highest concentrations (16%). The percentage of nitrogen and phosphorus was high and similar among species , with overall average values of 13.3% and 1.2%, respectively. The amino acids composition was similar among the animals, with glutamic acid and lisine as the most abundant amino acid and histidine in low concentrations. Among species, the content of proteinaceous nitrogen was high, with an average of 96.8% of the to tal nitrogen. From data of total amino acid and total nitrogen, specific nitrogen-to-protein conversion fact ors were calculated for each species. The nitrogen-to-protein conversion factors ranged from 5.39 to 5.98, with an overall average of 5.71. These findings showed that the traditional conversion factor of 6.25 overestima tes the actual protein content and should be avoided. 650 $aAmino acids 650 $aFish 650 $aMacroalgae 650 $aProteins 650 $aAlga marinha 650 $aAminoácido 650 $aProteína 653 $aAmino Acid 653 $aElement Composition 653 $aNitrogen to Protein Conversion Factors 653 $aProtein 653 $aTropical environment 700 1 $aBARBARINO, E. 700 1 $aOIANO NETO, J. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aLOURENÇO, S. O. 773 $tLatin American Journal of Aquatic Research$gv. 41, n. 2, p. 254-264, 2013.
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