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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  06/12/2023
Data da última atualização:  06/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SPERANDIO, J.; BASTOS, A. P. A.; FONSECA, F. M. da; BELLAVER, F. A. V.; DAL BELLO, T. C.; KUHNEN, S.; MILLEZI, A. F.
Afiliação:  JHONATAN SPERANDIO, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; ANA PAULA ALMEIDA BASTOS, CNPSA; FRANCISCO NOE DA FONSECA, GEM; FRANCIANA A VOLPATO BELLAVER, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; THAIS CARLA DAL BELLO, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia; SHIRLEY KUHNEN, Universidade Federal de Santa Catarina; ALESSANDRA FARIAS MILLEZI, Instituto Federal Catarinense/Campus Concórdia.
Título:  Antimicrobial and cytotoxic bioprospection of Thymus Vulgaris and Thymol against Salmonella Enterica Serovar Heidelberg isolated in broiler chicken.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 66, e23210502, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1678-4324-2023210502
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Salmonella enterica serovar Heidelberg (SH), often isolated from broiler chicken samples, damages the entire production chain due to its high resistance in the environment. The search for sustainable disinfectant agents has intensified, focusing on the action of essential oils. This work's objective was to evaluate the in vitro, effect of Thymus vulgaris essential oil (TEO) and thymol in SH isolated from broilers, and the cytotoxicity in animal cells. Four different concentrations of TEO (0.1%, 0.2%, 0.4%, and 0.8%, (v/v)) were used against five SH isolates obtained from broilers and ATCC 8326. Thymol was evaluated at the concentrations of 0.023%, 0.047%, 0.071%, and 0.094% (v/v). In vitro antibacterial assays were performed by quantifying viable planktonic cells in the broth microdilution test. The MTT technique was used to assess the cytotoxicity in IEC-6 intestinal cells and NCTC fibroblasts. IC50 was assessed testing the concentrations of 0.0625%, 0.125%, 0.25%, and 0.5% of TEO and thymol in 24 hours. The bacterial activity was observed from the 0.2% concentration of TEO since no colony-forming units were observed. Thymol in the concentration of 0.094% controlled 83.33% of the bacteria. TEO presented an IC50 of 0.14% and 1.22%, while the IC50 for thymol was 0.068% and 0.001% for the IEC-6 and NCTC cells, respectively. On the other hand, TEO showed low cytotoxicity in fibroblasts and a potential action capacity to eliminate SH strains in vitro.
Palavras-Chave:  Antibacterial activity; Atividade antibacteriana; Bioprospecção Antimicrobiana; Serovar Heidelberg; Tomilho.
Thesagro:  Cadeia Produtiva; Frango de Corte; Salmonella Enteritides; Salmonelose.
Thesaurus Nal:  Broiler chickens; Salmonella enterica; Salmonellosis; Sanitizing; Thyme.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159232/1/final9591.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66850 - 1UPCAP - DD
CNPSA22612 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  17/12/2012
Data da última atualização:  14/08/2017
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  PORTUGAL, J. A. B.; PEREIRA, C. R.; NEIVA, R. A. (org.).
Afiliação:  JOSE ALBERTO BASTOS PORTUGAL, CNPGL; CAROLINA RODRIGUES PEREIRA, CNPGL; RUBENS ANTONIO NEIVA, CNPGL.
Título:  Linha do tempo: 36 anos da Embrapa Gado de Leite.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012.
Páginas:  66 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Lançando um olhar específico sobre as ações de pesquisa e transferência de tecnologias da Embrapa Gado e Leite, esta obra revela boa parte da história do agronegócio do leite no Brasil. Além de ser um relato fiel dos acontecimentos de quase quatro décadas, a Linha do Tempo é uma forma de reconhecer a importância do trabalho dos atores que participaram dessa história. É também uma forma de prestar homenagem às pessoas e instituições que contribuíram com o sucesso do agronegócio do leite no País.
Palavras-Chave:  Embrapa Gado de Leite.
Thesagro:  Agronegócio; Historia; Instituição de Pesquisa; Leite; Transferência de Tecnologia.
Thesaurus NAL:  Agricultural research; Research and development.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/103046/1/Linha-do-Tempo-arquivo-reduzido.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL19602 - 1UMTLV - PP900P853l2012.00205
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