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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
27/11/2006 |
Data da última atualização: |
27/11/2006 |
Autoria: |
FUKUDA, W. M. G.; FOLEGATTI, M. I. da S. |
Título: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura desenvolve novas variedades de mandioca para o consumo frito. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2003. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
( Embrapa Mandioca e Fruticultura. Comunicado Técnico, 81). |
ISSN: |
1516-5744 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultura da mandioca se adapta às mais diferentes condições edafoclimáticas, sendo cultivada de Norte a Sul do Brasil. Em função de sua rusticidade, é cultivada em áreas marginais, como o semi-árido do Nordeste, onde poucos cultivos conseguem sobreviver. Até pouco tempo, a mandioca era conhecida como um cultivo de pequenos agricultores, utilizada quase que exclusivamente para o fabrico da farinha. No entanto, atualmente no Brasil já surgem grandes plantios de mandioca, concentrados principalmente nas regiões Sul e Centro-Oeste, altamente tecnificados. Até o momento já foram identificados mais de 300 produtos e subprodutos oriundos desta planta usados na indústria, para a alimentação humana e animal. Cada um destes produtos representa uma forma de agregar valor à cultura. |
Palavras-Chave: |
Variedades. |
Thesagro: |
Consumo; Mandioca. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01391nam a2200193 a 4500 001 1652980 005 2006-11-27 008 2003 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1516-5744 100 1 $aFUKUDA, W. M. G. 245 $aEmbrapa Mandioca e Fruticultura desenvolve novas variedades de mandioca para o consumo frito. 260 $aCruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura$c2003 300 $a4 p. 490 $a( Embrapa Mandioca e Fruticultura. Comunicado Técnico, 81). 520 $aA cultura da mandioca se adapta às mais diferentes condições edafoclimáticas, sendo cultivada de Norte a Sul do Brasil. Em função de sua rusticidade, é cultivada em áreas marginais, como o semi-árido do Nordeste, onde poucos cultivos conseguem sobreviver. Até pouco tempo, a mandioca era conhecida como um cultivo de pequenos agricultores, utilizada quase que exclusivamente para o fabrico da farinha. No entanto, atualmente no Brasil já surgem grandes plantios de mandioca, concentrados principalmente nas regiões Sul e Centro-Oeste, altamente tecnificados. Até o momento já foram identificados mais de 300 produtos e subprodutos oriundos desta planta usados na indústria, para a alimentação humana e animal. Cada um destes produtos representa uma forma de agregar valor à cultura. 650 $aConsumo 650 $aMandioca 653 $aVariedades 700 1 $aFOLEGATTI, M. I. da S.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
15/06/1999 |
Data da última atualização: |
05/08/2017 |
Autoria: |
SOSA-GOMEZ, D.R.; BOUCIAS, D. G.; NATION, J. L. |
Título: |
Attachment of metarhizium anisopliae to the southern green stink bug nezara viridula cuticle and fungistatic effect of cuticular lipids and aldehydes. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Invertebrate Pathology, v.69, p.31-39, 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this paper we examined the conidial attachment of Metarhizium anisopliae on the southern green stink bug, Nezara viridula, using the exuvia and nymphal stage of the host as a subtrate for M. anisopliae conidiospores. Initial studies using fluorescein isothiocyanate (FITC)-labeled conidia examined the differential binding of conidia to various sites on the cuticle. Both the topography and the chemistry of the cuticle affected conidial adhesion. Conidia were trapped in areas containig large numbers of setae (e.g., antennal tips, apical portions of tibia and tarsi). Chemical treatments to remove the cuticle proteins did not affect conidial adhesion, but solvent extraction of cuticular lipids significantly reduced the adhesion of M. anisopliae spores. Germination of M. anisopliae conidia attached to N. viridula cuticle was much less than conidia attached to other insect cuticle substrates. Afer a 24-hr incubation, only 5-20% of the conidia produced detectable germ tubes. The aldehyde (E)-2- decenal, a primary component of the stink bug scent gland, was detected in cuticle extracts and found to be selectively fungistatic to certain entomopathogenic fungi, including M. anisopliae. The hydrocarbon fraction (nC13 and nC21 to nC31 hydrocarbon series) served as a binding substrate for M. anisopliae, but conidia did not degrade these hydrocarbons and did not use them as a carbon source. |
Palavras-Chave: |
Entomogenous; Entomopatogenos. |
Thesagro: |
Beauveria Bassiana; Controle Biológico; Fungo; Inseto; Piezodorus Guildinii. |
Thesaurus NAL: |
biological control; fungi; insects. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02189naa a2200265 a 4500 001 1460715 005 2017-08-05 008 1997 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOSA-GOMEZ, D.R. 245 $aAttachment of metarhizium anisopliae to the southern green stink bug nezara viridula cuticle and fungistatic effect of cuticular lipids and aldehydes. 260 $c1997 520 $aIn this paper we examined the conidial attachment of Metarhizium anisopliae on the southern green stink bug, Nezara viridula, using the exuvia and nymphal stage of the host as a subtrate for M. anisopliae conidiospores. Initial studies using fluorescein isothiocyanate (FITC)-labeled conidia examined the differential binding of conidia to various sites on the cuticle. Both the topography and the chemistry of the cuticle affected conidial adhesion. Conidia were trapped in areas containig large numbers of setae (e.g., antennal tips, apical portions of tibia and tarsi). Chemical treatments to remove the cuticle proteins did not affect conidial adhesion, but solvent extraction of cuticular lipids significantly reduced the adhesion of M. anisopliae spores. Germination of M. anisopliae conidia attached to N. viridula cuticle was much less than conidia attached to other insect cuticle substrates. Afer a 24-hr incubation, only 5-20% of the conidia produced detectable germ tubes. The aldehyde (E)-2- decenal, a primary component of the stink bug scent gland, was detected in cuticle extracts and found to be selectively fungistatic to certain entomopathogenic fungi, including M. anisopliae. The hydrocarbon fraction (nC13 and nC21 to nC31 hydrocarbon series) served as a binding substrate for M. anisopliae, but conidia did not degrade these hydrocarbons and did not use them as a carbon source. 650 $abiological control 650 $afungi 650 $ainsects 650 $aBeauveria Bassiana 650 $aControle Biológico 650 $aFungo 650 $aInseto 650 $aPiezodorus Guildinii 653 $aEntomogenous 653 $aEntomopatogenos 700 1 $aBOUCIAS, D. G. 700 1 $aNATION, J. L. 773 $tJournal of Invertebrate Pathology$gv.69, p.31-39, 1997.
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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