Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/03/2020
Data da última atualização:  17/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TORMA, P. do C. M. R.; MONTEIRO, P. de L.; CARVALHO, A. V.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O.
Afiliação:  PRISCILA DO CARMO MARCHIORO RAUPP TORMA, UFRGS; PATRIC DE LIMA MONTEIRO, UFRGS; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; SIMONE HICKMANN FLÔRES, UFRGS; PAULA ROSSINI AUGUSTI, UFRGS; ALESSANDRO DE OLIVEIRA RIOS, UFRGS.
Título:  Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of açaí (Euterpe oleracea) genotypes.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Current Bioactive Compounds, v. 15, n. 6, p. 637-647, 2019.
DOI:  10.2174/1573407214666180926124149
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Açaí (Euterpe oleracea), a superfruit consumed worldwide, is a Brazilian Amazon native fruit, with high nutritive value due to its high content of lipids, proteins, and fibers, besides bioactive compounds, such as anthocyanins, carotenoids and phenolic compounds in its composition associated with biological action beneficial to health. The increased consumption of this fruit has stimulated breeding programs in the search of plants and fruits with higher productivity and bioactive compounds, generating information for the development of new cultivars with improved attributes. This work aimed to study six different genotypes of açaí, developed by the breeding program, evaluating their physicochemical characteristics and proximate composition, bioactive compounds and antioxidant activity. Methods: The genotypes were analyzed for titratable acidity, pH, total soluble solids and proximate composition, such as moisture, protein, lipids, total fiber, carbohydrates and ashes contents. A spectrophotometric method using Folin-Ciocalteau reagent performed the phenolic compounds analysis and HPLC evaluated carotenoids and anthocyanins extracted exhaustively. The ABTS assay evaluated the antioxidant activity. Results: The L06P13 and L09P09 genotype presented higher content of total fiber, carbohydrates, and ashes when compared to the commercial sample used as a standard. Furthermore, L22P13 genotype showed the highest content of total anthocyanins (6745.81 mg/100g), total car... Mostrar Tudo
Thesagro:  Açaí; Antioxidante; Carotenóide; Euterpe Oleracea.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Antioxidant activity; Breeding; Carotenoids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56329 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  29/12/2010
Data da última atualização:  11/01/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  AZEVEDO, A. G. C. de; FERREIRA, J. M. S.; TALAMINI, V.; MENDONÇA, R. P. C.; FREITAS, J. D. de; GOULART, H. F.; MELO, C. A.; SANTANA, A. E. G.
Afiliação:  JOANA MARIA SANTOS FERREIRA, CPATC; VIVIANE TALAMINI, CPATC.
Título:  Relação do inseto-praga Metamasius hemipterus na disseminação da resinose em plantio de coqueiro-anão-verde.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Anais... Natal: SBF, 2010.
Descrição Física:  Artigo em anais.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Coconut; Coqueiro anão.
Thesagro:  Coco; Doença de Planta; Resinose.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC21949 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional