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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/10/2020 |
Data da última atualização: |
19/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, A. M. S.; SOUSA, F. A. de; SILVA, J, A. da; FIGUEIREDO, R. W. de; LIMA, M. A. C. de; RUFINO, M. do S. M. |
Afiliação: |
Antônio Maurício Sousa Lima; Francisco Acácio de Sousa; Joilna Alves da Silva; Raimundo Wilane de Figueiredo; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; Maria do Socorro Moura Rufino. |
Título: |
Prospecting for macromolecular antioxidants or non-extractable polyphenols in bagasse from wineries in the São Francisco River Valley. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal Of Development Research, v. 10, p. 37578-37582, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.37118/ijdr.19316.07.2020 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we evaluate industrial grape pomace from two wineries in the region known as São Francisco Valley, in Brazil, which were produced in two different cycles in 2015. The interest in this field of research arises from recent studies that have shown that macro-antioxidant (MACAN) substances have a positive effect on the body, especially because they favor the health of the gastrointestinal tract. Thus, in this research we analyze several varieties of grapes, such as Alicante Bouschet, Egiodola, Tempranillo, Touriga Nacional and Syrah. We quantify the contents of extractable polyphenols, antioxidant activity by the ABTS assay, and non-extractable polyphenols (MACAN). The varieties that showed the highest values regarding the total extractable polyphenols were Alicante Bouschet, 2nd cycle (seed) with 485.79 GAE/100g, and Egiodola 2nd cycle (skin) with 470.74 mg GAE/100g. In the quantification of antioxidant activity by the ABTS assay, the variety Egiodola 2nd cycle (seed) presented 21.06 µM Trolox/100g. The variety that showed the highest MACAN result was Tempranillo 1st cycle (seed) with 613.99 mg/100g. The MACAN compounds available in the analyzed grape pomace presented significant results, due to its high nutritional values that can be incorporated by the food industry in the formulation of new products. |
Palavras-Chave: |
Agroindustria; Vale do Francisco. |
Thesagro: |
Antioxidante; Fibra; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidants; Fiber crops; Grapes; Polyphenols. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/05/2024 |
Data da última atualização: |
10/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MARQUES, M. J.; BEZERRA, C.; TOMAZ, J.; LOPES, R.; WREGE, M. S.; AGUIAR, A. V. de; RAMOS, S.; MENESES, C. H.; FRAXE, T. de J.; LOPES, M. T. |
Afiliação: |
MARIA JOSÉ MARQUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CAROLINE BEZERRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; JENNIFER TOMAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; RICARDO LOPES, CPAA; MARCOS SILVEIRA WREGE, CNPF; ANANDA VIRGINIA DE AGUIAR, CNPF; SANTIAGO RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CARLOS HENRIQUE MENESES; THEREZINHA DE JESUS FRAXE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; MARIA TERESA LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS. |
Título: |
Predição da distribuição geográfica das palmeiras Euterpe precatoria e Euterpe oleracea (Arecaceae). |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE MUDANÇA CLIMÁTICA E CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS NA AMAZÔNIA, 2024, Manaus. Anais... Manaus: UFAM, 2024. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Euterpe precatoria (açaí-do-Amazonas) e Euterpe olerace (açaí-do-Pará) são palmeiras de importância socioeconômica para a região norte. Sua demanda vem aumentando devido suas características nutricionais. Entretanto, por se tratar de espécies nativas da região Amazônica, restritas a poucos domínios fitogeográficos, há questionamentos sobre o comportamento dessas espécies frente a cenários de mudanças climáticas. O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito das mudanças globais na distribuição geográfica de E. precatoria e E. oleracea em cenários climáticos futuros utilizando a modelagem de nicho ecológico nos domínios fitogeográficos brasileiros. |
Palavras-Chave: |
Açaí-do-Amazonas; Açaí-do-Pará; Modelagem de adequação climática. |
Thesagro: |
Açaí; Euterpe Oleracea; Mudança Climática. |
Thesaurus NAL: |
Arecaceae; Euterpe precatoria. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1164209/1/805559.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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