Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  03/12/2019
Data da última atualização:  05/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOREIRA, B. R. de A.; VIANA, R. da S.; LISBOA, L. A. M.; LOPES, P. R. M.; FIGUEIREDO, P. A. M. de; RAMOS, S. B.; BONINI, C. S. B.; TRINDADE, V. D. R.; ANDRADE, M. G. de O.; MAY, A.
Afiliação:  BRUNO RAFAEL DE ALMEIRA MOREIRA, FEIS-UNESP; RONALDO DA SILVA VIANA, FCAT-UNESP; LUCAS APARECIDO MANZANI LISBOA, FCAT-UNESP; PAULO RENATO MATOS LOPES, FCAT-UNESP; PAULO ALEXANDRE MONTEIRO DE FIGUEIREDO, FCAT-UNESP; SÉRGIO BISPO RAMOS, FCAT-UNESP; CAROLINA DOS SANTOS BATISTA BONINI, FCAT-UNESP; V D R TRINDADE, UNESP; M G O ANDRADE, FEIS-UNESP; ANDRE MAY, CNPMA.
Título:  Classifying hybrids of energy cane for production of bioethanol and cogeneration of biomass-based electricity by principal component analysis-linked fuzzy c-means clustering algorithm.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, Richmond Hill, v. 11, n. 14, p. 246-253, 2019.
ISSN:  1916-9760
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The biggest challenge facing in sugar-energy plants is to move towards the biorefinery concept, without threatening the environment and health. Energy cane is the state-of-the-art of smart energy crops to provide suitable whole-raw material to produce upgraded biofuels, dehydrated alcohol for transportation, refined sugar, yeast- fermented alcoholic beverages, soft drinks, silage and high quality fodder, as well as to cogenerate heat and bioelectricity from burnt lignocellulose. We, accordingly, present fuzzy c-means (FCM) clustering algorithm interconnected with principal component analysis (PCA) as powerful exploratory data analysis tool to wisely classify hybrids of energy cane for production of first-generation ethanol and cogeneration of heat and bioelectricity. From the orthogonally-rotated factorial map, fuzzy cluster I aggregated the hybrids VX12-0277, VX12-1191, VX12-1356 and VX12-1658 composed of higher contents of soluble solids and sucrose, and larger productive yields of fermentable sugars. These parameters correlated with the X-axis component referring to technological quality of cane juice. Fuzzy cluster III aggregated the hybrids VX12-0180 and VX12-1022 consisted of higher fiber content. This parameter correlated with the Y-axis component referring to physicochemical quality of lignocellulose. From the PCA-FCM methodology, the conclusion is, therefore, hybrids from fuzzy cluster I prove to be type I energy cane (higher sucrose to fiber ratio) and co... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alternative clean energy sources; Exploratory data analysis; FCM algorithm; Fiber-rich biomass; PCA.
Thesagro:  Análise de Dados; Bioenergia; Biomassa; Cana de Açúcar; Etanol; Hibrido.
Thesaurus Nal:  Bioenergy; Biomass; Data analysis; Ethanol; Fuzzy logic; Hybrids; Sugarcane.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206044/1/May-Classifying-Hybrids-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16555 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  24/10/2006
Data da última atualização:  30/03/2023
Autoria:  LIMA, J. R.; DUARTE, E. de A.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; Elianne de Alencar Duarte, Instituto Centro de Ensino Tecnológico/Unidade Cariri.
Título:  Pastas de castanha-de-caju com incorporação de sabores.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 8, p. 1333-1335, ago. 2006
Idioma:  Português
Notas:  Notas Científicas. Título em inglês: Flavored cashew nut butter.
Conteúdo:  Neste trabalho avaliaram-se as características de pastas de castanha-de-caju com incorporação de chocolate e canela. As formulações foram elaboradas pela moagem dos ingredientes até obtenção de uma pasta homogênea. Analisaram-se: umidade, pH, cinzas, proteína, gordura, índice de acidez, atividade de água, textura e aceitação sensorial. Os produtos obtidos caracterizaram-se por baixos valores de atividade de água (<0,32) e umidade (<1,4%). Os teores de gordura (45,3 a 49,1%) e proteína (15,4 a 16,3%) foram altos. As formulações de pastas apresentaram boa aceitação sensorial pelos provadores (82,9 a 100,0%) e intenção de compra (60,0 a 80,0%).
Thesagro:  Canela; Chocolate; Creme.
Thesaurus NAL:  cinnamon; cream.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/36417/1/41n08a19.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE36417 - 1UPEAP - DD630.72081P474
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional