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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/10/2021
Data da última atualização:  24/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. de L. de; OLIVEIRA, G. T. de; ALENCAR, E. R. de; QUEIROZ, V. A. V.; FIGUEIREDO, L. F. de A.
Afiliação:  LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA, Universidade de Brasília; GUILHERME THEODORO DE OLIVEIRA, Universidade de Brasília; ERNANDES RODRIGUES DE ALENCAR, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; LÚCIO FLAVIO DE ALENCAR FIGUEIREDO, Universidade de Brasília.
Título:  Physical, chemical, and antioxidant analysis of sorghum grain and flour from five hybrids to determine the drivers of liking of gluten-free sorghum breads.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, 153, 112407, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Physical, chemical, and antioxidant analysis of grain and flour of five sorghum hybrids with different pericarp color (brown, red, and white) and endosperm texture were conducted to prepare gluten-free bread. Specific volume, texture, and acceptance were assessed in the breads. All characteristics were correlated to identify the drivers of liking. Only the brown BRS 305 and 1167048 hybrids presented pigmented testa layer with higher total phenolic contents (TPC) and total condensed tannins (TAN). The former stood out for antioxidants (1493 mg/100 g of TPC, 609.9 mg/100 g of TAN). The negative effect of antioxidants and fibers on bread acceptance was highlighted. Red sorghum BRS 332 presented higher acceptance, besides an interesting content of antioxidants (218 mg/100 g of TPC and 21.4 mg/100 g of TAN). Proteins, carbohydrates, and soluble starch were drivers of liking. Their contents could be adjusted with other ingredients to improve formulations of higher antioxidant sorghum breads.
Palavras-Chave:  Acceptance drivers; Antioxidant foods; Flour trait; Grain diversity.
Thesagro:  Alimento; Amido; Antioxidante; Farinha; Glúten; Grão; Pão; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Breads; Gluten-free foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226747/1/Physical-chemical.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29622 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrossilvipastoril. Para informações adicionais entre em contato com cpamt.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  06/03/2017
Data da última atualização:  06/03/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PEDREIRA, B. C. e; RESENDE, F. M.; BOURSCHEIDT, M. L. B.; DEVENS, J.; HOLSCHUCH, S. G.; SANTOS, M. L.; CAVALLI, J.; MOMBACH, M. A.; PEREIRA, D. H.
Afiliação:  BRUNO CARNEIRO E PEDREIRA, CPAMT; FABRICIO M. RESENDE, UFMT-SINOP; MAIRA L. B. BOURSCHEIDT, UFMT-SINOP; JOSIANE DEVENS, UFMT-SINOP; SOLANGE G. HOLSCHUCH, USP-ESALQ; MARIELY L. SANTOS, UFMT-SINOP; JOSIANA CAVALLI, UFMT-SINOP; MIRCÉIA A. MOMBACH, UFMT-SINOP; DALTON H. PEREIRA, UFMT-SINOP.
Título:  Accumulation and forage accumulation rate of new grasses in Mato Grosso.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 53., 2016, Gramado. Produção animal para as novas gerações: anais. Gramado: SBZ, 2016. Não paginado.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Brazilian livestock production is pasture-based, requiring more technologies that allow to increase productivity with efficiency. This study aimed to evaluate the agronomic performance of tropical grasses. The experiment was carried out at Embrapa Agrossilvipastoril in Sinop-MT from mar/2015 to mar/2016. The experiment was a randomized complete block design with three treatments and three replications (24 m2). The treatments were cultivars: Guara (Paspalum regnellii cv. BRS Guara), Tupi (Brachiaria humidicola cv. Tupi) and Marandu (Brachiaria brizantha cv. Marandu). Pastures were fertilized with 80, 140 and 140 kg ha-1.year of N, P and K, respectively. In each cycle, forage mass (FM) was quantified by clipping two quadrat samples (0.5 by 1 m) per plot at 12 cm height. The fixed rest period was used as harvest strategy, allowing 28 or 42 days, in the rainy or dry season, respectively. Data were analysed using the mixed model method with a special parametric structure in the covariance matrix, through the MIXED procedure of SAS. Treatments means was estimated using ?LSMEANS? and ?PDIFF? was used to analyze means. Significance was detected at the 0.05 level of probability. There was a significant interaction between cultivar x season for forage accumulation (FA) (P<0.01) and forage accumulation rate (FAR) (P<0.05). Guará showed higher FA and FAR (P<0.05) in autumn and summer (5,280; 5,390 kg ha-1; 56.8, 64.1 kg ha-1.d), followed by spring (3,240 kg ha-1, 35.9 kg ha-1.d) and... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Guara; Marandu; Tupi.
Thesaurus NAL:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
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