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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
26/09/2005 |
Data da última atualização: |
04/07/2016 |
Autoria: |
ANDRADE, E. R.; SENEDA, M. M.; ALFIERI, A. A.; OLIVEIRA, J. A.; FIGUEIREDO, J. R.; TONIOLLI, R. |
Afiliação: |
Universidade Estadual do Ceará - UECE. |
Título: |
Efeito da concentração de ácido 3-indol-acético na ativação e crescimento in vitro de folículos pré-antrais ovinos. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 57, n. 3, p. 334-339, jun. 2005. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352005000300010 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliou-se o desenvolvimento de folículos pré-antrais ovinos após o cultivo in vitro do córtex ovariano em várias concentrações de ácido 3-indol acético (IAA). O córtex ovariano foi dividido em fragmentos de aproximadamente 3x3mm. Um fragmento foi imediatamente fixado em Bouin (controle - dia 0) e os demais destinados ao cultivo por dois ou seis dias em meio essencial minimo (MEM+) acrescido de 10, 40, 100, 500 ou 1000ng/ml de IAA. Após o cultivo in vitro, não houve variação entre folículos dos tratamentos e folículos-controle, exceto nos suplementados com 40ng/ml de IAA. Nestes observaram-se redução de folículos primordiais e aumento de folículos em desellvolvimento (P<0,05). Em relação aos folículos do grupo-controle, houve redução de pré-antrais normais no cultivo de seis dias (P<0,05). Após dois dias de cultivo, a redução foi observada somente nos folículos suplementados com 500 ou 1000ng/ml de IAA. Folículos pré-antrais ovinos podem ser ativados in vitro com sucesso após o cultivo em MEM+ suplementado com 40ng/ml de IAA.
[Effect of indol acetic acid concentration in the activation and growth of ovine preantral follicles].
The development of ovine preantral follicles after in vitro culture of ovarian cortex in various concentrations of indol acetic acid (IAA) was evaluated. The ovarian cortex was divided into fragments of approximately 3×3mm. One fragment was immediately fixed in Bouin (control - day 0) whereas the other fragments were cultured for two or six days in minimum essential medium (MEM) supplemented (MEM+) with 10, 40, 100, 500 or 1000ng/ml of IAA. After six days of in vitro culture the percentage of primordial and developing follicles remained unaltered when compared to control follicles, except for MEM+ added of 40ng/ml of IAA that presented reduction of primordial follicles and increase of developing follicles (P<0.05). The culture of ovarian cortex for six days, in all tested media, reduced the percentages of healthy follicles when compared to control follicles (P<0.05). After two days of culture this reduction was only observed in the follicles treated with 500 or 1000ng/ml of IAA. Ovine primordial follicles may be successfully activated in vitro after culturing in MEM+ containing 40ng/ml of IAA. MenosAvaliou-se o desenvolvimento de folículos pré-antrais ovinos após o cultivo in vitro do córtex ovariano em várias concentrações de ácido 3-indol acético (IAA). O córtex ovariano foi dividido em fragmentos de aproximadamente 3x3mm. Um fragmento foi imediatamente fixado em Bouin (controle - dia 0) e os demais destinados ao cultivo por dois ou seis dias em meio essencial minimo (MEM+) acrescido de 10, 40, 100, 500 ou 1000ng/ml de IAA. Após o cultivo in vitro, não houve variação entre folículos dos tratamentos e folículos-controle, exceto nos suplementados com 40ng/ml de IAA. Nestes observaram-se redução de folículos primordiais e aumento de folículos em desellvolvimento (P<0,05). Em relação aos folículos do grupo-controle, houve redução de pré-antrais normais no cultivo de seis dias (P<0,05). Após dois dias de cultivo, a redução foi observada somente nos folículos suplementados com 500 ou 1000ng/ml de IAA. Folículos pré-antrais ovinos podem ser ativados in vitro com sucesso após o cultivo em MEM+ suplementado com 40ng/ml de IAA.
[Effect of indol acetic acid concentration in the activation and growth of ovine preantral follicles].
The development of ovine preantral follicles after in vitro culture of ovarian cortex in various concentrations of indol acetic acid (IAA) was evaluated. The ovarian cortex was divided into fragments of approximately 3×3mm. One fragment was immediately fixed in Bouin (control - day 0) whereas the other fragments were cultured for two or six days in ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Àcido 3-indol acético; Folículo pré-antral; In vitro. |
Thesagro: |
Endocrinologia; Ovário; Ovino; Reprodução Animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03199naa a2200277 a 4500 001 1531293 005 2016-07-04 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352005000300010$2DOI 100 1 $aANDRADE, E. R. 245 $aEfeito da concentração de ácido 3-indol-acético na ativação e crescimento in vitro de folículos pré-antrais ovinos. 260 $c2005 520 $aAvaliou-se o desenvolvimento de folículos pré-antrais ovinos após o cultivo in vitro do córtex ovariano em várias concentrações de ácido 3-indol acético (IAA). O córtex ovariano foi dividido em fragmentos de aproximadamente 3x3mm. Um fragmento foi imediatamente fixado em Bouin (controle - dia 0) e os demais destinados ao cultivo por dois ou seis dias em meio essencial minimo (MEM+) acrescido de 10, 40, 100, 500 ou 1000ng/ml de IAA. Após o cultivo in vitro, não houve variação entre folículos dos tratamentos e folículos-controle, exceto nos suplementados com 40ng/ml de IAA. Nestes observaram-se redução de folículos primordiais e aumento de folículos em desellvolvimento (P<0,05). Em relação aos folículos do grupo-controle, houve redução de pré-antrais normais no cultivo de seis dias (P<0,05). Após dois dias de cultivo, a redução foi observada somente nos folículos suplementados com 500 ou 1000ng/ml de IAA. Folículos pré-antrais ovinos podem ser ativados in vitro com sucesso após o cultivo em MEM+ suplementado com 40ng/ml de IAA. [Effect of indol acetic acid concentration in the activation and growth of ovine preantral follicles]. The development of ovine preantral follicles after in vitro culture of ovarian cortex in various concentrations of indol acetic acid (IAA) was evaluated. The ovarian cortex was divided into fragments of approximately 3×3mm. One fragment was immediately fixed in Bouin (control - day 0) whereas the other fragments were cultured for two or six days in minimum essential medium (MEM) supplemented (MEM+) with 10, 40, 100, 500 or 1000ng/ml of IAA. After six days of in vitro culture the percentage of primordial and developing follicles remained unaltered when compared to control follicles, except for MEM+ added of 40ng/ml of IAA that presented reduction of primordial follicles and increase of developing follicles (P<0.05). The culture of ovarian cortex for six days, in all tested media, reduced the percentages of healthy follicles when compared to control follicles (P<0.05). After two days of culture this reduction was only observed in the follicles treated with 500 or 1000ng/ml of IAA. Ovine primordial follicles may be successfully activated in vitro after culturing in MEM+ containing 40ng/ml of IAA. 650 $aEndocrinologia 650 $aOvário 650 $aOvino 650 $aReprodução Animal 653 $aÀcido 3-indol acético 653 $aFolículo pré-antral 653 $aIn vitro 700 1 $aSENEDA, M. M. 700 1 $aALFIERI, A. A. 700 1 $aOLIVEIRA, J. A. 700 1 $aFIGUEIREDO, J. R. 700 1 $aTONIOLLI, R. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte$gv. 57, n. 3, p. 334-339, jun. 2005.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
01/08/2022 |
Data da última atualização: |
08/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MIRANDA, L. de V. A.; MOCHIUTTI, S.; CUNHA, A. C. da; CUNHA, H. F. A. |
Afiliação: |
LIDIANE DE VILHENA AMANAJÁS MIRANDA, IFAP; SILAS MOCHIUTTI, CPAF-AP; ALAN CAVALCANTI DA CUNHA, UNIFAP; HELENILZA FERREIRA ALBUQUERQUE CUNHA, UNIFAP. |
Título: |
Discarding and final destination of açaí in the Oriental Amazon - Brazil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ambiente & Sociedade, v. 25, 2022. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4422asoc2020138r2vu2022L2OA |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The intensification of the production of açaí (Euterpe oleracea Mart.) and the increase in consumption resulted in the generation of significant amounts of waste that require an adequate final destination. The objective of the research was to evaluate how occurs the discarding and final disposal of açaí lumps processed in Macapá and Santana counties-AP. Thus, semi-structured forms were applied to 212 artisanal açaí beaters (151 in Macapá and 61 in Santana). Information on the disposal and destination of seeds from the açaí mixers were spatialized using the ArcGis software. The results showed that the form of discarding of processed açaí lumps and their final destination are not determined by the size of the açaí-processing shops. However, final disposal was influenced by the higher estimated profit (p<0.05). Most of the disposal and destination are inadequate (53%) and still depend on specific management and legislation that result in environmentally sustainable alternatives. |
Palavras-Chave: |
Artisanal processing; Processamento artesanal; Resíduos sólidos; Sustainability; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Açaí. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/237862/1/CPAF-AP-2022-Discarding-and-final-destination-of-acai.pdf
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Marc: |
LEADER 01742naa a2200241 a 4500 001 2145060 005 2022-08-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1809-4422asoc2020138r2vu2022L2OA$2DOI 100 1 $aMIRANDA, L. de V. A. 245 $aDiscarding and final destination of açaí in the Oriental Amazon - Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe intensification of the production of açaí (Euterpe oleracea Mart.) and the increase in consumption resulted in the generation of significant amounts of waste that require an adequate final destination. The objective of the research was to evaluate how occurs the discarding and final disposal of açaí lumps processed in Macapá and Santana counties-AP. Thus, semi-structured forms were applied to 212 artisanal açaí beaters (151 in Macapá and 61 in Santana). Information on the disposal and destination of seeds from the açaí mixers were spatialized using the ArcGis software. The results showed that the form of discarding of processed açaí lumps and their final destination are not determined by the size of the açaí-processing shops. However, final disposal was influenced by the higher estimated profit (p<0.05). Most of the disposal and destination are inadequate (53%) and still depend on specific management and legislation that result in environmentally sustainable alternatives. 650 $aAçaí 653 $aArtisanal processing 653 $aProcessamento artesanal 653 $aResíduos sólidos 653 $aSustainability 653 $aSustentabilidade 700 1 $aMOCHIUTTI, S. 700 1 $aCUNHA, A. C. da 700 1 $aCUNHA, H. F. A. 773 $tAmbiente & Sociedade$gv. 25, 2022.
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