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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
11/02/2016 |
Data da última atualização: |
10/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; FIALHO, F. B.; MARODIN, G. A. B.; BERGAMASCHI, H.; FLORES, C. A. |
Afiliação: |
HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; FLAVIO BELLO FIALHO, CNPUV. |
Título: |
Maturação tecnológica e qualidade da uva "Itália" em cultivo protegido sob distintos manejos hídricos. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 45, n. 2, p. 252-259, fev, 2015. |
ISSN: |
0103-8478 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho teve como objetivos avaliar a maturação tecnológica e as dimensões (diâmetro, comprimento e volume) das bagas de videiras cultivadas em ambiente protegido, submetidas a diferentes condições de disponibilidade hídrica no solo e consumo de água. Utilizaram-se plantas de Vitis vinifera L., cv. ‘Itália’, enxertadas sobre ‘420A’, conduzidas em latada descontínua e cobertas com lonas plásticas de polipropileno trançado impermeabilizado com polietileno (160?m). Os tratamentos constituíram-se de distintos conteúdos de água disponível no solo, com o tratamento controle (T1) sob condição de capacidade de campo e potencial matricial da água no solo (?m) ao redor de -33,34kPa. Os demais tratamentos tiveram limites inferiores de -42,12kPa (T2), -76,28kPa (T3) e -94,32kPa (T4). Quando esses limites eram alcançados, iniciava-se a irrigação até atingir a capacidade de campo. Os tratamentos T3e T4 anteciparam o ciclo e a maturação tecnológica das bagas em relação ao controle, mas restringiram o acúmulo relativo de sólidos solúveis totais e o volume da baga em relação ao controle. Em contrapartida, o déficit hídrico moderado (T2) apresentou maior eficiência do uso da água pelas plantas, racionalizando o uso da água, e foi a condição mais adequada para incrementar a qualidade das uvas. Palavras-chave: Vitis vinifera, maturação tecnológica, baga, estresse hídrico. The present research was conducted to evaluate the technological maturation and the size parameters (diameter, length and volume) of berries subjected to different soil water conditions and water consumption of grapevines, cultivated within a protected environment. The plants were from Vitis vinifera L., ‘Itália’ cultivar, grafted on ‘420A’, trained on a discontinuous trellis system and total covered with a plastic woven of polypropylene sealed with polyethylene (160?m). Treatments were comprised of specific contents of soil water availability, where the control (T1) was kept under field capacity conditions with a soil water matrix potential (?m) of -33.34 kPa. The other treatments were represented by ?m limits of -42.12 kPa (T2), -76.28 kPa (T3) and -94.32 kPa (T4). When the ?m limits were reached the irrigation was performed up to the field capacity condition. The treatments T3 and T4 anticipated the phenological cycle and the technological maturation of berries, but reduced the berry volume and the relative content of total soluble solids, in comparison to the control. In contrast, moderated drought (T2) coupled with greater efficiency of water use by plants and was the best condition to improve the quality of grapes and water saving. Key words: Vitis vinifera, technological maturation, berry, water stress MenosEste trabalho teve como objetivos avaliar a maturação tecnológica e as dimensões (diâmetro, comprimento e volume) das bagas de videiras cultivadas em ambiente protegido, submetidas a diferentes condições de disponibilidade hídrica no solo e consumo de água. Utilizaram-se plantas de Vitis vinifera L., cv. ‘Itália’, enxertadas sobre ‘420A’, conduzidas em latada descontínua e cobertas com lonas plásticas de polipropileno trançado impermeabilizado com polietileno (160?m). Os tratamentos constituíram-se de distintos conteúdos de água disponível no solo, com o tratamento controle (T1) sob condição de capacidade de campo e potencial matricial da água no solo (?m) ao redor de -33,34kPa. Os demais tratamentos tiveram limites inferiores de -42,12kPa (T2), -76,28kPa (T3) e -94,32kPa (T4). Quando esses limites eram alcançados, iniciava-se a irrigação até atingir a capacidade de campo. Os tratamentos T3e T4 anteciparam o ciclo e a maturação tecnológica das bagas em relação ao controle, mas restringiram o acúmulo relativo de sólidos solúveis totais e o volume da baga em relação ao controle. Em contrapartida, o déficit hídrico moderado (T2) apresentou maior eficiência do uso da água pelas plantas, racionalizando o uso da água, e foi a condição mais adequada para incrementar a qualidade das uvas. Palavras-chave: Vitis vinifera, maturação tecnológica, baga, estresse hídrico. The present research was conducted to evaluate the technological maturation and the size parameters (diameter, length ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Baga; Estresse hídrico; Maturação tecnológica. |
Thesagro: |
Uva; Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/138739/1/Fialho-CienciaRural-v45-n2-p252-259-fev2015.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140199/1/0103-8478-cr-00-00-cr20140608.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
04/07/2019 |
Data da última atualização: |
09/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GIRO, A.; BERNARDI, A. C. de C.; BARIONI JUNIOR, W.; LEMES, A. P.; BOTTA, D.; ROMANELLO, N.; BARRETO, A. do N.; GARCIA, A. R. |
Afiliação: |
Alessandro Giro, UFPA; ALBERTO CARLOS DE CAMPOS BERNARDI, CPPSE; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE; Amanda Prudêncio Lemes, UNESP; Daniela Botta, UFPA; Narian Romanello, UFPA; Andréa do Nascimento Barreto, UFPA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE. |
Título: |
Application of microchip and infrared thermography for monitoring body temperature of beef cattle kept on pasture. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Biology, v. 84, p. 121-128, 2019. |
DOI: |
10.1016/j.jtherbio.2019.06.009 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The monitoring of body temperature is important for the diagnosis of the physiological state of the animal, being dependent on available methods and their applicability within production systems. This work evaluated techniques to monitor the body temperature of beef cattle kept on pasture and their ability to predict internal temperature. Twenty-three adult bovine females were monitored for six months, and collection data carried out in eleven campaigns (D0-D10) twelve days apart. During collections, the surface temperatures of ear base (ET,o C) and ocular globe (OGT, o C) were measured by infrared thermography, and the subcutaneous temperature (ST, o C) was measured with the use of transponder containing an implantable microchip. Rectal temperature (RT, o C) was considered as a reference for body temperature. Temperature and Humidity Index (THI), Black Globe Temperature and Humidity Index (BGHI) and Radiant Heat Load (RHL, W/m2) were calculated. ET (33.32 ± 0.12 °C), ST (36.10 ± 0.07 °C), OGT (37.40 ± 0.06 °C) and RT (38.83 ± 0.03 °C) differed significantly (P˂0.05). There was positive correlation of RT with OGT (r = 0.392), ET (r = 0.264) and ST (r = 0.236) (P˂0.05). Considering the bioclimatic indicators, the highest magnitude correlations were observed between ET and THI (r = 0.71), ET and BGHI (r = 0.65), and ET and RHL (r = 0.48). The use of microchip represented a practical method, but with limited predictability. On the other hand, infrared thermography proved to be safe and non-invasive, presenting greater precision for inference of internal body temperature. ET was more influenced by meteorological condition MenosThe monitoring of body temperature is important for the diagnosis of the physiological state of the animal, being dependent on available methods and their applicability within production systems. This work evaluated techniques to monitor the body temperature of beef cattle kept on pasture and their ability to predict internal temperature. Twenty-three adult bovine females were monitored for six months, and collection data carried out in eleven campaigns (D0-D10) twelve days apart. During collections, the surface temperatures of ear base (ET,o C) and ocular globe (OGT, o C) were measured by infrared thermography, and the subcutaneous temperature (ST, o C) was measured with the use of transponder containing an implantable microchip. Rectal temperature (RT, o C) was considered as a reference for body temperature. Temperature and Humidity Index (THI), Black Globe Temperature and Humidity Index (BGHI) and Radiant Heat Load (RHL, W/m2) were calculated. ET (33.32 ± 0.12 °C), ST (36.10 ± 0.07 °C), OGT (37.40 ± 0.06 °C) and RT (38.83 ± 0.03 °C) differed significantly (P˂0.05). There was positive correlation of RT with OGT (r = 0.392), ET (r = 0.264) and ST (r = 0.236) (P˂0.05). Considering the bioclimatic indicators, the highest magnitude correlations were observed between ET and THI (r = 0.71), ET and BGHI (r = 0.65), and ET and RHL (r = 0.48). The use of microchip represented a practical method, but with limited predictability. On the other hand, infrared thermography pro... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
ILPF; Infrared thermography; Precision livestock; RFID. |
Thesagro: |
Bovino; Gado de Corte; Temperatura do Corpo. |
Thesaurus NAL: |
Beef cattle; Body temperature. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02612naa a2200325 a 4500 001 2110357 005 2024-01-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.jtherbio.2019.06.009$2DOI 100 1 $aGIRO, A. 245 $aApplication of microchip and infrared thermography for monitoring body temperature of beef cattle kept on pasture.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe monitoring of body temperature is important for the diagnosis of the physiological state of the animal, being dependent on available methods and their applicability within production systems. This work evaluated techniques to monitor the body temperature of beef cattle kept on pasture and their ability to predict internal temperature. Twenty-three adult bovine females were monitored for six months, and collection data carried out in eleven campaigns (D0-D10) twelve days apart. During collections, the surface temperatures of ear base (ET,o C) and ocular globe (OGT, o C) were measured by infrared thermography, and the subcutaneous temperature (ST, o C) was measured with the use of transponder containing an implantable microchip. Rectal temperature (RT, o C) was considered as a reference for body temperature. Temperature and Humidity Index (THI), Black Globe Temperature and Humidity Index (BGHI) and Radiant Heat Load (RHL, W/m2) were calculated. ET (33.32 ± 0.12 °C), ST (36.10 ± 0.07 °C), OGT (37.40 ± 0.06 °C) and RT (38.83 ± 0.03 °C) differed significantly (P˂0.05). There was positive correlation of RT with OGT (r = 0.392), ET (r = 0.264) and ST (r = 0.236) (P˂0.05). Considering the bioclimatic indicators, the highest magnitude correlations were observed between ET and THI (r = 0.71), ET and BGHI (r = 0.65), and ET and RHL (r = 0.48). The use of microchip represented a practical method, but with limited predictability. On the other hand, infrared thermography proved to be safe and non-invasive, presenting greater precision for inference of internal body temperature. ET was more influenced by meteorological condition 650 $aBeef cattle 650 $aBody temperature 650 $aBovino 650 $aGado de Corte 650 $aTemperatura do Corpo 653 $aILPF 653 $aInfrared thermography 653 $aPrecision livestock 653 $aRFID 700 1 $aBERNARDI, A. C. de C. 700 1 $aBARIONI JUNIOR, W. 700 1 $aLEMES, A. P. 700 1 $aBOTTA, D. 700 1 $aROMANELLO, N. 700 1 $aBARRETO, A. do N. 700 1 $aGARCIA, A. R. 773 $tJournal of Thermal Biology$gv. 84, p. 121-128, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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