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Registros recuperados : 501 | |
61. | | FERREIRA, M. A. J. da F.; QUEIRÓZ, M. A. de; VENCOVSKY, R.; ESTIGARRIBIA BORGES, R. M. Progresso genético em melancia. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. Suplemento. Edição dos resumos publicados em CD-ROM: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 45.; CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 2., 2005, Fortaleza, CE. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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62. | | TRINDADE, L. C.; RAMALHO, E. D.; LOPES, D. B.; FERREIRA, M. A.; MARTINS, C. R. PCR - multiplex para detecção de GLRaV-3 e Xanthomonas campestris pv. víticola. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 30, p. 66, ago. 2005. Suplemento. Edição dos resumos do 38 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Brasília, DF, ago. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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63. | | PAIVA, B. A. R.; WENDLAND, A.; FERREIRA, M. A. S. V.; ARAÚJO, L. G. PCR-multiplex para identificação de Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli e X. fuscans subsp. fuscans. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 48.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PATOLOGIA PÓS-COLHEITA, 2., 2015, São Pedro, SP. Fitopatologia de precisão: fronteiras da ciência: anais. São Pedro, SP: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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64. | | RIBEIRO, I. A.; FERREIRA, M. A. J. F.; SIMOES, W. L.; VOLTOLINI, T. V. Produção e composição quimico-bromatológica de genótipos de melancia forrageira. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 18.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE RUMINANTES, 5.; SIMPÓSIO DE PRODUÇÃO ANIMAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE FORRAGICULTURA E PASTAGENS, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE CONSERVAÇÃO E UTILIZAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS ANIMAIS, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO SOBRE AMBIÊNCIA, BEM-ESTAR ANIMAL E CONVIVÊNCIA COM O SEMIÁRIDO, 1.; SIMPÓSIO IMPORTÂNCIA DAS PASTAGENS NATIVAS PARA A SUSTENTABILIDADE PECUÁRIA NO SEMIÁRIDO; FÓRUM DE COORDENADORES DE PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ZOOTECNIA E RECURSOS PESQUEIROS DO NORDESTE, 7.; FÓRUM DE INTEGRAÇÃO ENTRE A ACADEMIA, AGENTES DE EXTENSÃO RURAL E PRODUTORES, 1. 2018, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. p. 2551-2553 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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65. | | MENDES, M. A. S.; FERREIRA, M. A. S. V.; ALMEIDA, M. F. Podridão de frutos de romã (Punica Gramatum) associado a Coniella gramati. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 18, p. 332, ago. 1993. Edição dos Resumos do XXVI Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Aracajú, ago. 1993. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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71. | | MENDES, M. A. S.; FERREIRA, M. A. S. V.; OLIVEIRA, A. S.; JORDÃO, F. S. Fungos interceptados pela quarentena de pós-entrada de germoplasma vegetal e sementes comerciais no Cenargen/Embrapa. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 18, p. 301, ago. 1993. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 18, p. 284, ago. 1993. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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72. | | FERREIRA, M. A. J. F.; QUEIROZ, M. A. de; BRAZ, L. T. Heterose relativa em melancia (Citrullus lanatus Thunb. Mansf.). Revista Brasileira de Genetica, Ribeirao Preto, v. 20, n. 3, p. 174, 1997. Suplemento. Edição dos Resumos do 43 Congresso Nacional de Genética; 3 Reunião da Sociedade Brasileira de Mutagenese, Carcinogenese e Teratogenese Ambiental, Goiânia, 1997. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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80. | | ARAÚJO, E. R.; COSTA, J. R.; QUEZADO-DUVAL, A. M.; FERREIRA, M. A. S. V. Molecular detection of the Xanthomonas species complex causing tomato bacterial spot. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, p. 132, 2011. 1 CD-ROM. Suplemento. Resumo 132. Edição dos resumos do 44º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2011, Bento Gonçalves. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 501 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
21/12/2022 |
Data da última atualização: |
06/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
VIANA, F. M.; MONTEIRO, M. L. G.; FERRARI, R. G.; MUTZ, Y. S.; MARTINS, I. B. A.; SALIM, A. P. A. A.; ALCANTARA, M.; DELIZA, R.; MANO, S. B.; CONTE-JUNIOR, C. A. |
Afiliação: |
FERNANDA M. VIANA, UFRJ; MARIA LUCIA G. MONTEIRO, UFRJ, UFF; RAFAELA G. FERRARI, UFRJ; YHAN S. MUTZ, UFRJ; INAYARA B. A. MARTINS, UFRRJ; ANA PAULA A. A. SALIM, UFF; MARCELA DE ALCANTARA, PDJ/CNPQ, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; SÉRGIO B. MANO, UFF; CARLOS A. CONTE-JUNIOR, UFRJ, UFF, FIOCRUZ. |
Título: |
Multivariate Nature of Fish Freshness Evaluation by Consumers. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 11, n. 2144, p. 1-15, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods11142144 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to evaluate the sensory acceptability limit of refrigerated fish through a multivariate approach, involving classic physicochemical and bacteriological indicators and considering different consumer profiles. The results of the survival analysis demonstrated that, in general, consumers still considered the fish to be suitable for purchase (4.128 days of storage), despite being microbiologically unsuitable for consumption. However, the subsequent division of consumers into clusters indicated that women and individuals with high income and education levels tend to reject fish with few days of storage (3.650 days), mainly due to discoloration, despite still being microbiologically suitable for consumption. Thus, these segments present a safer behavior regarding the purchase of fresh fish. The influence of different frequencies of fish consumption and age of consumers on the assessment of fish freshness was not clarified. The responsibility for ensuring safe and healthy products at the point of sale must lie with the producers and distributors. However, improving consumers? ability to make good choices when buying fresh fish would bring social and economic benefits related to public health and to the seafood industry, because it would enable them to make relevant claims and demand their rights. |
Palavras-Chave: |
Chemometric analysis; Quality indicators; Sensory shelf life; Socioeconomic profiles; Survival analysis. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02211naa a2200301 a 4500 001 2150141 005 2023-01-06 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/foods11142144$2DOI 100 1 $aVIANA, F. M. 245 $aMultivariate Nature of Fish Freshness Evaluation by Consumers.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe aim of the present study was to evaluate the sensory acceptability limit of refrigerated fish through a multivariate approach, involving classic physicochemical and bacteriological indicators and considering different consumer profiles. The results of the survival analysis demonstrated that, in general, consumers still considered the fish to be suitable for purchase (4.128 days of storage), despite being microbiologically unsuitable for consumption. However, the subsequent division of consumers into clusters indicated that women and individuals with high income and education levels tend to reject fish with few days of storage (3.650 days), mainly due to discoloration, despite still being microbiologically suitable for consumption. Thus, these segments present a safer behavior regarding the purchase of fresh fish. The influence of different frequencies of fish consumption and age of consumers on the assessment of fish freshness was not clarified. The responsibility for ensuring safe and healthy products at the point of sale must lie with the producers and distributors. However, improving consumers? ability to make good choices when buying fresh fish would bring social and economic benefits related to public health and to the seafood industry, because it would enable them to make relevant claims and demand their rights. 653 $aChemometric analysis 653 $aQuality indicators 653 $aSensory shelf life 653 $aSocioeconomic profiles 653 $aSurvival analysis 700 1 $aMONTEIRO, M. L. G. 700 1 $aFERRARI, R. G. 700 1 $aMUTZ, Y. S. 700 1 $aMARTINS, I. B. A. 700 1 $aSALIM, A. P. A. A. 700 1 $aALCANTARA, M. 700 1 $aDELIZA, R. 700 1 $aMANO, S. B. 700 1 $aCONTE-JUNIOR, C. A. 773 $tFoods$gv. 11, n. 2144, p. 1-15, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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