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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia... Mostrar Todas |
Data corrente: |
07/03/1994 |
Data da última atualização: |
20/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FERREIRA, W. de A.; BOTELHO, S. M.; CARDOSO, E. M. R.; POLTRONIERI, M. C. |
Afiliação: |
WALDEMAR DE ALMEIDA FERREIRA, CPATU; SONIA MARIA BOTELHO ARAUJO, CPATU; ELOISA MARIA RAMOS CARDOSO, CPATU; MARLI COSTA POLTRONIERI, CPATU. |
Título: |
Manipueira: um adubo orgânico em potencial. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2001. |
Páginas: |
21 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 107). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A agroindustria da mandioca, tanto de fabricacao de farinha de mesa como de fecula (amido), gera subprodutos solidos (casca marron, entrecasca, descarte, crueira) e liquido (manipueira) que, quando dispostos indevidamente, tornam-se um transtorno para o produtor, pele risco de contaminacao do ambiente. A manipueira e a agua de constituicao da raiz ou do suco celular, misturada as aguas de lavagem das raizes, que e gerada no momento da prensagem da massa ralada para a confeccao da farinha de mesa. No Estado do Para, este residuo recebe a denominacao regional de tucupi, quando e originada de raizes de mandioca de polpa amarela, e de manipueira, quando e extraida de raizes de polpa branca. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Jambu; manipueira - adubo organico; Pará. |
Thesagro: |
Adubo; Adubo Orgânico; Indústria Agrícola; Mandioca; Manipueira; Produtividade; Resíduo; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63519/1/Oriental-Doc107.PDF
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Marc: |
LEADER 01531nam a2200325 a 4500 001 1403315 005 2023-10-20 008 2001 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aFERREIRA, W. de A. 245 $aManipueira$bum adubo orgânico em potencial. 260 $aBelém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2001 300 $a21 p. 490 $a(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 107). 520 $aA agroindustria da mandioca, tanto de fabricacao de farinha de mesa como de fecula (amido), gera subprodutos solidos (casca marron, entrecasca, descarte, crueira) e liquido (manipueira) que, quando dispostos indevidamente, tornam-se um transtorno para o produtor, pele risco de contaminacao do ambiente. A manipueira e a agua de constituicao da raiz ou do suco celular, misturada as aguas de lavagem das raizes, que e gerada no momento da prensagem da massa ralada para a confeccao da farinha de mesa. No Estado do Para, este residuo recebe a denominacao regional de tucupi, quando e originada de raizes de mandioca de polpa amarela, e de manipueira, quando e extraida de raizes de polpa branca. 650 $aAmazonia 650 $aAdubo 650 $aAdubo Orgânico 650 $aIndústria Agrícola 650 $aMandioca 650 $aManipueira 650 $aProdutividade 650 $aResíduo 650 $aSolo 653 $aBrasil 653 $aJambu 653 $amanipueira - adubo organico 653 $aPará 700 1 $aBOTELHO, S. M. 700 1 $aCARDOSO, E. M. R. 700 1 $aPOLTRONIERI, M. C.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
28/01/2015 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GOUVEIA, J. J. de S.; SILVA, M. V. G. B.; PAIVA, S. R.; OLIVEIRA, S. M. P. de. |
Afiliação: |
JOÃO JOSÉ DE SIMONI GOUVEIA, Universidade Federal do Vale do São Francisco; MARCOS VINICIUS GUALBERTO B SILVA, CNPGL; SAMUEL REZENDE PAIVA, SRI; SÔNIA MARIA PINHEIRO DE OLIVEIRA, Universidade Federal do Ceará. |
Título: |
Identification of selection signatures in livestock species. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Biology, v. 37, n. 2, p. 330-342, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The identification of regions that have undergone selection is one of the principal goals of theoretical and applied evolutionary genetics. Such studies can also provide information about the evolutionary processes involved in shaping genomes, as well as physical and functional information about genes/genomic regions. Domestication followed by breed formation and selection schemes has allowed the formation of very diverse livestock breeds adapted to a wide variety of environments and with special characteristics. The advances in genomics in the last five years have enabled the development of several methods to detect selection signatures and have resulted in the publication of a considerable number of studies involving livestock species. The aims of this review are to describe the principal effects of natural/artificial selection on livestock genomes, to present the main methods used to detect selection signatures and to discuss some recent results in this area. This review should be useful also to research scientists working with wild animals/non-domesticated species and plant biologists working with breeding and evolutionary biology. |
Palavras-Chave: |
Selective sweep. |
Thesaurus NAL: |
artificial selection; domestic animals. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116674/1/Cnpgl-2014-Gen-Mol-Biology-Identification-of-selection.pdf
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Marc: |
LEADER 01733naa a2200193 a 4500 001 2006928 005 2024-02-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aGOUVEIA, J. J. de S. 245 $aIdentification of selection signatures in livestock species.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aThe identification of regions that have undergone selection is one of the principal goals of theoretical and applied evolutionary genetics. Such studies can also provide information about the evolutionary processes involved in shaping genomes, as well as physical and functional information about genes/genomic regions. Domestication followed by breed formation and selection schemes has allowed the formation of very diverse livestock breeds adapted to a wide variety of environments and with special characteristics. The advances in genomics in the last five years have enabled the development of several methods to detect selection signatures and have resulted in the publication of a considerable number of studies involving livestock species. The aims of this review are to describe the principal effects of natural/artificial selection on livestock genomes, to present the main methods used to detect selection signatures and to discuss some recent results in this area. This review should be useful also to research scientists working with wild animals/non-domesticated species and plant biologists working with breeding and evolutionary biology. 650 $aartificial selection 650 $adomestic animals 653 $aSelective sweep 700 1 $aSILVA, M. V. G. B. 700 1 $aPAIVA, S. R. 700 1 $aOLIVEIRA, S. M. P. de 773 $tGenetics and Molecular Biology$gv. 37, n. 2, p. 330-342, 2014.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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