|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba. |
Data corrente: |
01/03/1996 |
Data da última atualização: |
01/03/1996 |
Autoria: |
FERREIRA, L. G. R.; SANTOS, I. F. dos; TAVORA, F. J. F.; SILVA, J. V. da. |
Afiliação: |
Universidade Federal do Ceara; EMATER-BA; Universidade Federal do Ceara; Universite Paris VII. |
Título: |
Deficit hidrico em cultivares de amendoim (Arachis hypogaea L.). Resposta fisiologicas e producao. |
Ano de publicação: |
1992 |
Fonte/Imprenta: |
Oleagineux, v.47, n.8/9, p.523-530, aout/sept. 1992. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Estudos de campo foram conduzidos objetivando analisar alteracoes fisiologicas em tres cultivares de amendoim (Arachis hypogaea L.) em resposta a diferentes niveis de agua no solo. Cultivares de diferentes origens PI165-317 (EVA), 55.437 (Senegal) e Tatu (do Brasil) foram cultivadas em solo arenoso e irrigadas por sistemas de aspersao. Quatro regimes hidricos foram aplicados: L1 = lamina de agua requerida pela cultura para manter o potencial matrico do solo acima de -0,05 MPa; L2 = 88,5% de L1; L3 = 73% de L1; e L4 = 60,5% de L1. O aumento do deficit hidrico no solo reduziu a maioria dos parametros estudados, tais como: area foliar, numero de folhas e flores, relacao entre os pesos das sementes/frutos e a eficiencia reprodutiva. Em L1, o pico deemissao floral, para todas as cultivares, ocorreu na 5a. semana apos o inicio do florescimento. No entanto, o estresse hidrico mais severo (L4) antecipou esse pico para a 2a. semana em todas as cultivares, com excecao da Tatu. Os teores de clorofila e lipidios das folhas nao foram significativamente afetados pela carencia de agua no solo. Em relacao a transpiracao total e producao de vagens houve interacao significativa entre ambos fatores estudados, cultivares e niveis de agua no solo. A cultivar PI 165-317 apresentou os valores de producao mais elevados tanto no controle (2.561 kg de vagens/ha) como para a media de todos os regimes hidricos (1.388 kg de vagens/ha. |
Palavras-Chave: |
Deficit de agua no solo; Peanut; Yield. |
Thesagro: |
Amendoim; Produção. |
Thesaurus Nal: |
soil water deficit. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02080naa a2200229 a 4500 001 1076134 005 1996-03-01 008 1992 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFERREIRA, L. G. R. 245 $aDeficit hidrico em cultivares de amendoim (Arachis hypogaea L.). Resposta fisiologicas e producao. 260 $c1992 520 $aEstudos de campo foram conduzidos objetivando analisar alteracoes fisiologicas em tres cultivares de amendoim (Arachis hypogaea L.) em resposta a diferentes niveis de agua no solo. Cultivares de diferentes origens PI165-317 (EVA), 55.437 (Senegal) e Tatu (do Brasil) foram cultivadas em solo arenoso e irrigadas por sistemas de aspersao. Quatro regimes hidricos foram aplicados: L1 = lamina de agua requerida pela cultura para manter o potencial matrico do solo acima de -0,05 MPa; L2 = 88,5% de L1; L3 = 73% de L1; e L4 = 60,5% de L1. O aumento do deficit hidrico no solo reduziu a maioria dos parametros estudados, tais como: area foliar, numero de folhas e flores, relacao entre os pesos das sementes/frutos e a eficiencia reprodutiva. Em L1, o pico deemissao floral, para todas as cultivares, ocorreu na 5a. semana apos o inicio do florescimento. No entanto, o estresse hidrico mais severo (L4) antecipou esse pico para a 2a. semana em todas as cultivares, com excecao da Tatu. Os teores de clorofila e lipidios das folhas nao foram significativamente afetados pela carencia de agua no solo. Em relacao a transpiracao total e producao de vagens houve interacao significativa entre ambos fatores estudados, cultivares e niveis de agua no solo. A cultivar PI 165-317 apresentou os valores de producao mais elevados tanto no controle (2.561 kg de vagens/ha) como para a media de todos os regimes hidricos (1.388 kg de vagens/ha. 650 $asoil water deficit 650 $aAmendoim 650 $aProdução 653 $aDeficit de agua no solo 653 $aPeanut 653 $aYield 700 1 $aSANTOS, I. F. dos 700 1 $aTAVORA, F. J. F. 700 1 $aSILVA, J. V. da 773 $tOleagineux$gv.47, n.8/9, p.523-530, aout/sept. 1992.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba (CPAMN-UEPP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
24/11/2021 |
Data da última atualização: |
24/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
JARA GALEANO, E. S.; COSTA, C. M.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; FERNANDES, T.; RETORE, M.; SILVA, M. S. J.; ORRICO, A. C. A.; LOPES, L. S.; GARCIA, R. A.; MACHADO, L. A. Z. |
Afiliação: |
E. S. JARA GALEANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; C. M. COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; M. A. P. ORRICO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; T. FERNANDES, FACULDADE DE VETERINÁRIA, UNIVERSIDADE DE LISBOA, LISBOA; MARCIANA RETORE, CPAO; M. S. J. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; A. C. A. ORRICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; L. S. LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS, MS; RODRIGO ARROYO GARCIA, CPAO; LUIS ARMANDO ZAGO MACHADO, CPAO. |
Título: |
Agronomic aspects, chemical composition and digestibility of forage from corn-crotalaria intercropping. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
The Journal of Agricultural Science, 2021. |
DOI: |
10.1017/S0021859621000848 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effect of different intercropping and spacing arrangements of corn (Zea mays L) and crotalaria (Crotalaria spp) on the agronomic characteristics, chemical composition and forage digestibility. The experiment was distributed in a randomized complete block design with a 2 × 2 + 1 factorial scheme. The treatments were two cultivation systems (corn + Crotalaria juncea (CCJ) intercropping, and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO) intercropping), in two spacing arrangements (A1 (corn and crotalaria sown in the same row) and A2 (corn and crotalaria sown in alternate rows)) plus control (single corn monocropping (CSC)), with six replicates per treatment, for 2 years. Forage plants were harvested when the corn grain reached the doughy-farinaceous phenological stage. Forage mass (total and of each species), morphological composition, chemical composition and in vitro digestibility were evaluated. The forage accumulation was higher for the A1 spatial arrangement. In the second year, the highest total forage mass was verified in the CCO inter- cropping (11 140 kg/ha). The highest corn mass (9402 kg/ha) was observed for CSC. The highest crotalaria mass was observed in the CCJ intercropping in both years. Regarding the chemical composition, CCJ and CCO intercropping had the highest crude protein concentra- tion. The lowest acid detergent fibre concentration was observed in CSC and CCO intercrop- ping, directly reflecting the in vitro dry matter digestibility coefficients. It is concluded that C. ochroleuca, sown between corn rows, had higher forage accumulation and nutritive value among the treatments tested in this experiment. MenosThe objective of this study was to evaluate the effect of different intercropping and spacing arrangements of corn (Zea mays L) and crotalaria (Crotalaria spp) on the agronomic characteristics, chemical composition and forage digestibility. The experiment was distributed in a randomized complete block design with a 2 × 2 + 1 factorial scheme. The treatments were two cultivation systems (corn + Crotalaria juncea (CCJ) intercropping, and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO) intercropping), in two spacing arrangements (A1 (corn and crotalaria sown in the same row) and A2 (corn and crotalaria sown in alternate rows)) plus control (single corn monocropping (CSC)), with six replicates per treatment, for 2 years. Forage plants were harvested when the corn grain reached the doughy-farinaceous phenological stage. Forage mass (total and of each species), morphological composition, chemical composition and in vitro digestibility were evaluated. The forage accumulation was higher for the A1 spatial arrangement. In the second year, the highest total forage mass was verified in the CCO inter- cropping (11 140 kg/ha). The highest corn mass (9402 kg/ha) was observed for CSC. The highest crotalaria mass was observed in the CCJ intercropping in both years. Regarding the chemical composition, CCJ and CCO intercropping had the highest crude protein concentra- tion. The lowest acid detergent fibre concentration was observed in CSC and CCO intercrop- ping, directly reflecting the in vitro dry matte... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cultivo consorciado. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228059/1/Galeano-et-al-2021-consorcio-milho-crotalaria.pdf
|
Marc: |
LEADER 02453naa a2200253 a 4500 001 2136506 005 2021-11-24 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1017/S0021859621000848$2DOI 100 1 $aJARA GALEANO, E. S. 245 $aAgronomic aspects, chemical composition and digestibility of forage from corn-crotalaria intercropping.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effect of different intercropping and spacing arrangements of corn (Zea mays L) and crotalaria (Crotalaria spp) on the agronomic characteristics, chemical composition and forage digestibility. The experiment was distributed in a randomized complete block design with a 2 × 2 + 1 factorial scheme. The treatments were two cultivation systems (corn + Crotalaria juncea (CCJ) intercropping, and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO) intercropping), in two spacing arrangements (A1 (corn and crotalaria sown in the same row) and A2 (corn and crotalaria sown in alternate rows)) plus control (single corn monocropping (CSC)), with six replicates per treatment, for 2 years. Forage plants were harvested when the corn grain reached the doughy-farinaceous phenological stage. Forage mass (total and of each species), morphological composition, chemical composition and in vitro digestibility were evaluated. The forage accumulation was higher for the A1 spatial arrangement. In the second year, the highest total forage mass was verified in the CCO inter- cropping (11 140 kg/ha). The highest corn mass (9402 kg/ha) was observed for CSC. The highest crotalaria mass was observed in the CCJ intercropping in both years. Regarding the chemical composition, CCJ and CCO intercropping had the highest crude protein concentra- tion. The lowest acid detergent fibre concentration was observed in CSC and CCO intercrop- ping, directly reflecting the in vitro dry matter digestibility coefficients. It is concluded that C. ochroleuca, sown between corn rows, had higher forage accumulation and nutritive value among the treatments tested in this experiment. 653 $aCultivo consorciado 700 1 $aCOSTA, C. M. 700 1 $aORRICO JUNIOR, M. A. P. 700 1 $aFERNANDES, T. 700 1 $aRETORE, M. 700 1 $aSILVA, M. S. J. 700 1 $aORRICO, A. C. A. 700 1 $aLOPES, L. S. 700 1 $aGARCIA, R. A. 700 1 $aMACHADO, L. A. Z. 773 $tThe Journal of Agricultural Science, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|