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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
02/02/2015 |
Data da última atualização: |
06/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GODOY, S. G. de; STONE, L. F.; FERREIRA, E. P. de B.; COBUCCI, T.; LACERDA, M. C. |
Afiliação: |
SINNARA G. DE GODOY, pós-gradução UFG; LUIS FERNANDO STONE, CNPAF; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF; TARCISIO COBUCCI, CNPAF; MABIO CHRISLEY LACERDA, CNPAF. |
Título: |
Correlação entre produtividade do arroz no sistema semeadura direta e atributos do solo. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 19, n. 2, p. 119-125, 2015. |
DOI: |
10.1590/1807-1929/agriambi.v19n2p119-125 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se, com este trabalho, identificar um conjunto de atributos do solo correlacionados com a produtividade do arroz de terras altas visando estabelecer as condições de solo mais adequadas ao cultivo deste cereal em semeadura direta. Em Santo Antônio de Goiás, GO, em áreas cultivadas, respectivamente por um, dois e três anos com arroz em semeadura direta, foi determinada a produtividade do arroz e retiradas amostras de solo na camada de 0,00-0,10 m de um Latossolo Vermelho ácrico, para determinação de atributos físicos, químicos e biológicos. A produtividade apresentou correlação positiva com os teores de nitrogênio total, cobre, ferro, manganês, carbono e nitrogênio da biomassa microbiana (NBM), atividade enzimática total e da fosfatase ácida, quociente microbiano e relação NBM:N total e negativa com a microporosidade e quociente metabólico. Pela análise de regressão linear múltipla os atributos do solo que melhor explicaram, de maneira conjunta, a produtividade, foram os teores de cobre, ferro e nitrogênio da biomassa microbiana e a atividade da fosfatase ácida. |
Palavras-Chave: |
Atributo biológico; Atributo físico; Atributo químico. |
Thesagro: |
Arroz; Oryza sativa; Semeadura; Solo. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117055/1/cnpaf-2015.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
17/11/2020 |
Data da última atualização: |
07/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, I. F. de; SIMEONE, M. L. F.; GUIMARAES, C. de C.; GARCIA, N. S.; SCHAFFERT, R. E.; SOUSA, S. M. de. |
Afiliação: |
Isabela Figueiredo de Oliveira, Universidade Federal de São João del-Rei; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; CRISTIANE DE CARVALHO GUIMARAES, CNPMS; Nathally Stefany Garcia, Universidade Federal de São João del-Rei; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; SYLVIA MORAIS DE SOUSA TINOCO, CNPMS. |
Título: |
Sorgoleone concentration influences mycorrhizal colonization in sorghum. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Mycorrhiza, v. 31, p. 259-264, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s00572-020-01006-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The association between arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and sorghum, the ffth most cultivated cereal in the world and a staple food for many countries, is relevant to improving phosphorus (P) absorption. The importance of root exudation as a signal for the symbiosis has been shown for several species, but a complete understanding of the signaling molecules involved in the mycorrhizal symbiosis signaling pathway has not yet been elucidated. In this context, we investigated the efect of sorgoleone, one of the most studied allelochemicals and a predominant compound of root exudates in sorghum, on AMF colonization and consequently P uptake and plant growth on a sorghum genotype. The sorghum genotype P9401 presents low endogenous sorgoleone content, and when it was inoculated with Rhizophagus clarus together with 5 and 10 µM sorgoleone, mycorrhizal colonization was enhanced. A signifcant enhancement of mycorrhizal colonization and an increase of P content and biomass were observed when R. clarus was inoculated together with 20 µM sorgoleone. Thus, our results indicate that sorgoleone infuences mycorrhizal colonization, but the mechanisms by which it does so still need to be revealed |
Thesagro: |
Genótipo; Micorriza; Sorghum Bicolor; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 01896naa a2200241 a 4500 001 2126689 005 2021-05-07 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s00572-020-01006-1$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, I. F. de 245 $aSorgoleone concentration influences mycorrhizal colonization in sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe association between arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and sorghum, the ffth most cultivated cereal in the world and a staple food for many countries, is relevant to improving phosphorus (P) absorption. The importance of root exudation as a signal for the symbiosis has been shown for several species, but a complete understanding of the signaling molecules involved in the mycorrhizal symbiosis signaling pathway has not yet been elucidated. In this context, we investigated the efect of sorgoleone, one of the most studied allelochemicals and a predominant compound of root exudates in sorghum, on AMF colonization and consequently P uptake and plant growth on a sorghum genotype. The sorghum genotype P9401 presents low endogenous sorgoleone content, and when it was inoculated with Rhizophagus clarus together with 5 and 10 µM sorgoleone, mycorrhizal colonization was enhanced. A signifcant enhancement of mycorrhizal colonization and an increase of P content and biomass were observed when R. clarus was inoculated together with 20 µM sorgoleone. Thus, our results indicate that sorgoleone infuences mycorrhizal colonization, but the mechanisms by which it does so still need to be revealed 650 $aGenótipo 650 $aMicorriza 650 $aSorghum Bicolor 650 $aSorgo 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 700 1 $aGUIMARAES, C. de C. 700 1 $aGARCIA, N. S. 700 1 $aSCHAFFERT, R. E. 700 1 $aSOUSA, S. M. de 773 $tMycorrhiza$gv. 31, p. 259-264, 2021.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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