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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
13/07/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CORREIA, V. T. V.; D'ANGELIS, D. F.; QUEIROZ, V. A. V.; RAMOS, A. L. C. C.; MACEDO, M. C.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; FERREIRA, A. A.; LACERDA, I. C. A.; FANTE, C. A. |
Afiliação: |
VINÍCIUS T. V. CORREIA, Universidade Federal de Minas Gerais; DANIELLE F. D'ANGELIS, Universidade Federal de Minas Gerais; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ANA LUIZA C. C. RAMOS, Universidade Federal de Minas Gerais; MARIA CLARA C. MACEDO, Universidade Federal de Minas Gerais; RODINEI AUGUSTI, Universidade Federal de Minas Gerais; JÚLIO O. F. MELO, Universidade Federal de São João del-Rei; ANDREZA A. FERREIRA, Universidade Federal de Minas Gerais; INAYARA C. A. LACERDA, Universidade Federal de Minas Gerais; CAMILA A. FANTE, Universidade Federal de Minas Gerais. |
Título: |
Impact of gamma irradiation on physicochemical, technological, antioxidant and microbiology properties of whole sorghum flours. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 34, n. 2, p. 182-193, 2023. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220097 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Publicado online em 13 jul. 2022. |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the effect of gamma irradiation (GI) on the physicochemical, technological, antioxidant and microbiological characteristics of different whole sorghum flours (WSF), as well as to characterize the profile of chemical constituents by paper spray mass spectrometry (PS-MS). The doses applied interfered in the staining characteristics of the evaluated flours, providing the darkening of the same. For the other physicochemical, technological, and antioxidant parameters, no significant influence of the process was observed. The fingerprint obtained in both ionization modes had not been influenced by irradiation, being flavonoids, phenylpropanoids, amino acids, benzoic acid derivatives, carboxylic acids, and sugars tentatively identified. In microbiological terms, there was a reduction of molds, yeasts, and Bacillus cereus in irradiated WSF compared to control (non-irradiated). Therefore, the application of low doses of gamma irradiation represents an advantageous alternative for the conservation of WSF and maintenance of compounds bioactive identified by the PS-MS technique. |
Palavras-Chave: |
Conservação de alimento. |
Thesagro: |
Antioxidante; Cereal; Espectrometria; Farinha; Microbiologia de Alimento; Propriedade Físico-Química; Sorgo; Tecnologia. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/245038/1/Impact-of-gamma-irradiation-on-physicochemical-technological-antioxidant.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
08/02/2017 |
Data da última atualização: |
10/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ROUTLEDGE, E. A. B.; QUEIROZ, J. F. de; PEREIRA, A. M. L.; SILVA, C. A. da; O'SULLIVAN, F. L. A.; LARA, J. A. F. de; KIRSCHNIK, L. N. G.; BORGHESI, R. |
Afiliação: |
ERIC ARTHUR BASTOS ROUTLEDGE, CNPASA; JULIO FERRAZ DE QUEIROZ, CNPMA; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPAMN; CARLOS ALBERTO DA SILVA, CPATC; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; LUCIANA NAKAGHI GANECO KIRSCHNIK, CNPASA; RICARDO BORGHESI, CPAO. |
Título: |
Portfólio de aquicultura da EMBRAPA: uma ferramenta de apoio gerencial para indução e gestão de projetos. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 7., 2016, Belo Horizonte. O Uso da água com ciência: resumos. Londrina: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2016. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
AQUACIÊNCIA. |
Conteúdo: |
O Portfólio de Aquicultura da Embrapa tem objetivo de direcionar, promover e acompanhar a obtenção dos resultados finalísticos a serem alcançados, considerando-se os objetivos estratégicos da empresa. |
Palavras-Chave: |
Projeto. |
Thesagro: |
Aquicultura; Cadeia produtiva; Projeto de pesquisa. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155120/1/453.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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