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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  29/10/2009
Data da última atualização:  03/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RAPOSO, A.; FERMINO JÚNIOR, P. C. P.; BELTRÃO, R. T.
Afiliação:  ANDREA RAPOSO, CPAF-AC.
Título:  Efeito de pré-tratamento de explantes no campo com fungicida para o estabelecimento in vitro de gemas axilares de seringueira (hevea sp.)
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 17.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTA, 4., 2009, Aracaju. Ciência, inovação e sustentabilidade: anais. Aracaju: Universidade Federal de Sergipe: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009.
Páginas:  1 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Seringa.
Thesagro:  Borracha hevea; Hevea Brasiliensis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC22483 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/11/2008
Data da última atualização:  23/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  TONIETTO, J.; ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C.
Afiliação:  JORGE TONIETTO, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV.
Título:  Effect du climat viticole sur la perception sensorielle du vin. Eléments méthodologiques pour une modélisation au niveau mondial.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRÈS INTERNATIONAL DES TERROIRS VITICOLES, 7., 2008, Nyon, Suisse. Comptes rendus... Pully, Suisse: Agroscope Changins Wädenswill, 2008.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Francês
Conteúdo:  The objective of this study was to develop a methodology capable of modeling the effect of viticultural climate on wine sensory characteristics. The climate was defined by the Géoviticulture Multicriteria Climatic Classification System (Tonietto and Carbonneau, 2004), based on the Heliothermal index (HI), Cool Night index (CI) and Dryness index (DI). The sensory wine description was made according with the methodology established by Zanus and Tonietto (2007). In this study we focused on the 5 principal wine producing regions of Brazil: Serra Gaúcha, Serra do Sudeste, Campanha (Meridional and Central), Planalto Catarinense and Vale do Submédio São Francisco. The results from Principal Component Analysis (PCA) show the HI and CI opposed to the DI. High HI values were associated to a lower perception of acidity, as well as to a lower perception of concentration (palate) and persistence by mouth. For the red wines, high HI values were positively associated with alcohol (palate), conversely to the DI index, which showed high values related to the perception of tanins and acidity. The higher the CI, the lower were the color intensity, tanins, concentration and persistence by mouth. It may be concluded that viticultural climate - expressed by the HI, CI and DI indexes ? adequately explained much of the sensory differences of the wines made in different regions. The methodology proposed and the enlargement of the database it will maybe open the possibility of modeling the part of wi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Modelagem; Tipicidade.
Thesagro:  Clima; Enologia; Uva; Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195643/1/Effet-du-climat-viticole-sur-la-perception-sensori.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV10328 - 1UPCAA - DDSP00354SP00354
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