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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/05/2018 |
Data da última atualização: |
11/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DALLA COSTA, O. A.; FEDDERN, V.; ATHAYDE, N. B.; MANZKE, N. E.; ROÇA, R. de O.; LOPES, L. dos S.; LIMA, G. J. M. M. de. |
Afiliação: |
OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; NATALIA BORTOLETO ATHAYDE MACIEL, CPAC; NAIANA EINHARDT MANZKE, Kerry do Brasil Ltda; ROBERTO DE OLIVEIRA ROÇA, UNESP/Botucatu; LETICIA DOS SANTOS LOPES, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA. |
Título: |
Ractopamine supplementation improves leanness and carcass yield, minimally affecting pork quality in immunocastrated pigs. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agricola, v. 75, n. 3, p. 197-207, 2018. |
DOI: |
10.1590/1678-992X-2016-0321 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study was carried out to determine the combining effects of feeding up to 15 mg kg?1 ractopamine (RAC) to physically castrated (PC) pigs or those injected with an anti-GnRF vaccine (IC), on growth performance during suckling, weaning, growing and finishing phases. Out of a total of 1,160 male piglets, 50 % were surgically castrated at age 7, while 50 % underwent immunization against GnRF on the 103rd and 136th day of life. A completely randomized design, with two treatments (PC and IC), was used from the 1st until the 60th day of life. Afterwards, 792 animals, PC and IC, selected according to overall average weight (23.3 ± 0.69 kg) were allotted based on a completely randomized block design with a 2 × 4 factorial arrangement of treatments (castration categories × RAC levels) with 9 replications (11 animals) per main combination effect. IC growing pigs improved feed conversion due to lower average daily feed intake and higher average daily gain (ADG). During the finishing phase, both RAC and immunocastration increased body weight, but the effects were independent. RAC, on its own improved ADG and feed conversion. However, pigs fed 10 mg kg?1 RAC had higher blood lactate compared to those fed lower levels, suggesting that these animals were more susceptible to stress. Muscle depth was influenced only by RAC, whereas fat thickness was lower for IC. Lean meat increased and fat decreased in the shoulder and belly of IC; RAC had a positive effect on belly lean meat only. Either immunocastration or RAC inclusion (at least 5 mg kg?1) promoted muscle gain and fat reduction in pig carcass, adding value to pork. Resumo: Este estudo foi realizado para determinar os efeitos combinados da alimentação de até 15 mg kg-1 de ractopamina (RAC) a porcos castrados (PC) ou injetados com uma vacina anti-GnRF (IC), no desempenho de crescimento durante a sucção, desmame , fases de crescimento e acabamento. De um total de 1.160 leitões machos, 50% foram castrados cirurgicamente aos 7 anos, enquanto 50% foram imunizados contra GnRF aos 103 e 136 dias de vida. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com dois tratamentos (PC e CI), do 1º ao 60º dia de vida. Posteriormente, foram alocados 792 animais, PC e CI, selecionados de acordo com o peso médio total (23,3 ± 0,69 kg) baseado no delineamento de blocos ao acaso, com arranjo fatorial 2 × 4 de tratamentos (categorias de castração × níveis de RAC) com 9 repetições (11 animais) por efeito de combinação principal. Os suínos em crescimento com IC melhoraram a conversão alimentar devido à menor ingestão média diária e maior ganho médio diário (GMD). Durante a fase de terminação, tanto o RAC quanto a imunocastração aumentaram o peso corporal, mas os efeitos foram independentes. RAC, por sua própria melhoria ADG e conversão alimentar. No entanto, os suínos alimentados com 10 mg kg-1 de RAC apresentaram maior lactato sangüíneo em comparação com aqueles alimentados com níveis mais baixos, sugerindo que esses animais eram mais suscetíveis ao estresse. A profundidade muscular foi influenciada apenas pelo RAC, enquanto a espessura da gordura foi menor para o IC. A carne magra aumentou e a gordura diminuiu no ombro e na barriga do CI; O RAC teve um efeito positivo apenas na carne magra da barriga. A imunocastração ou inclusão de RAC (pelo menos 5 mg kg-1) promoveu ganho de massa muscular e redução de gordura na carcaça de suínos, agregando valor à carne suína. MenosAbstract: This study was carried out to determine the combining effects of feeding up to 15 mg kg?1 ractopamine (RAC) to physically castrated (PC) pigs or those injected with an anti-GnRF vaccine (IC), on growth performance during suckling, weaning, growing and finishing phases. Out of a total of 1,160 male piglets, 50 % were surgically castrated at age 7, while 50 % underwent immunization against GnRF on the 103rd and 136th day of life. A completely randomized design, with two treatments (PC and IC), was used from the 1st until the 60th day of life. Afterwards, 792 animals, PC and IC, selected according to overall average weight (23.3 ± 0.69 kg) were allotted based on a completely randomized block design with a 2 × 4 factorial arrangement of treatments (castration categories × RAC levels) with 9 replications (11 animals) per main combination effect. IC growing pigs improved feed conversion due to lower average daily feed intake and higher average daily gain (ADG). During the finishing phase, both RAC and immunocastration increased body weight, but the effects were independent. RAC, on its own improved ADG and feed conversion. However, pigs fed 10 mg kg?1 RAC had higher blood lactate compared to those fed lower levels, suggesting that these animals were more susceptible to stress. Muscle depth was influenced only by RAC, whereas fat thickness was lower for IC. Lean meat increased and fat decreased in the shoulder and belly of IC; RAC had a positive effect on belly lean meat ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cutting yield; Immunocastrated pigs; Qualidade da carne; Ractopamina; Rendimento de carcaça; Stress parameters; Suíno castrado. |
Thesagro: |
Nutrição Animal; Suplemento Protéico. |
Thesaurus Nal: |
Beta-adrenergic agonists; Carcass yield; Food additives; Food animals; Lean meat; Ractopamine; Swine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04692naa a2200397 a 4500 001 2091364 005 2018-05-11 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1678-992X-2016-0321$2DOI 100 1 $aDALLA COSTA, O. A. 245 $aRactopamine supplementation improves leanness and carcass yield, minimally affecting pork quality in immunocastrated pigs.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: This study was carried out to determine the combining effects of feeding up to 15 mg kg?1 ractopamine (RAC) to physically castrated (PC) pigs or those injected with an anti-GnRF vaccine (IC), on growth performance during suckling, weaning, growing and finishing phases. Out of a total of 1,160 male piglets, 50 % were surgically castrated at age 7, while 50 % underwent immunization against GnRF on the 103rd and 136th day of life. A completely randomized design, with two treatments (PC and IC), was used from the 1st until the 60th day of life. Afterwards, 792 animals, PC and IC, selected according to overall average weight (23.3 ± 0.69 kg) were allotted based on a completely randomized block design with a 2 × 4 factorial arrangement of treatments (castration categories × RAC levels) with 9 replications (11 animals) per main combination effect. IC growing pigs improved feed conversion due to lower average daily feed intake and higher average daily gain (ADG). During the finishing phase, both RAC and immunocastration increased body weight, but the effects were independent. RAC, on its own improved ADG and feed conversion. However, pigs fed 10 mg kg?1 RAC had higher blood lactate compared to those fed lower levels, suggesting that these animals were more susceptible to stress. Muscle depth was influenced only by RAC, whereas fat thickness was lower for IC. Lean meat increased and fat decreased in the shoulder and belly of IC; RAC had a positive effect on belly lean meat only. Either immunocastration or RAC inclusion (at least 5 mg kg?1) promoted muscle gain and fat reduction in pig carcass, adding value to pork. Resumo: Este estudo foi realizado para determinar os efeitos combinados da alimentação de até 15 mg kg-1 de ractopamina (RAC) a porcos castrados (PC) ou injetados com uma vacina anti-GnRF (IC), no desempenho de crescimento durante a sucção, desmame , fases de crescimento e acabamento. De um total de 1.160 leitões machos, 50% foram castrados cirurgicamente aos 7 anos, enquanto 50% foram imunizados contra GnRF aos 103 e 136 dias de vida. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com dois tratamentos (PC e CI), do 1º ao 60º dia de vida. Posteriormente, foram alocados 792 animais, PC e CI, selecionados de acordo com o peso médio total (23,3 ± 0,69 kg) baseado no delineamento de blocos ao acaso, com arranjo fatorial 2 × 4 de tratamentos (categorias de castração × níveis de RAC) com 9 repetições (11 animais) por efeito de combinação principal. Os suínos em crescimento com IC melhoraram a conversão alimentar devido à menor ingestão média diária e maior ganho médio diário (GMD). Durante a fase de terminação, tanto o RAC quanto a imunocastração aumentaram o peso corporal, mas os efeitos foram independentes. RAC, por sua própria melhoria ADG e conversão alimentar. No entanto, os suínos alimentados com 10 mg kg-1 de RAC apresentaram maior lactato sangüíneo em comparação com aqueles alimentados com níveis mais baixos, sugerindo que esses animais eram mais suscetíveis ao estresse. A profundidade muscular foi influenciada apenas pelo RAC, enquanto a espessura da gordura foi menor para o IC. A carne magra aumentou e a gordura diminuiu no ombro e na barriga do CI; O RAC teve um efeito positivo apenas na carne magra da barriga. A imunocastração ou inclusão de RAC (pelo menos 5 mg kg-1) promoveu ganho de massa muscular e redução de gordura na carcaça de suínos, agregando valor à carne suína. 650 $aBeta-adrenergic agonists 650 $aCarcass yield 650 $aFood additives 650 $aFood animals 650 $aLean meat 650 $aRactopamine 650 $aSwine 650 $aNutrição Animal 650 $aSuplemento Protéico 653 $aCutting yield 653 $aImmunocastrated pigs 653 $aQualidade da carne 653 $aRactopamina 653 $aRendimento de carcaça 653 $aStress parameters 653 $aSuíno castrado 700 1 $aFEDDERN, V. 700 1 $aATHAYDE, N. B. 700 1 $aMANZKE, N. E. 700 1 $aROÇA, R. de O. 700 1 $aLOPES, L. dos S. 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 773 $tScientia Agricola$gv. 75, n. 3, p. 197-207, 2018.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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81. | | GUIMARÃES, I. A. dos S.; BONISSONI, C.; DORS, G. C.; FEDDERN, V.; CUNHA JUNIOR, A.; FELTES, M. M. C.; GONZALES, S. L.; DALLA ROSA, A. Estudo da produção enzimática de biodiesel a partir de óleo de frango em ultrassom. In: MOSTRA NACIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA INTERDISCIPLINAR, 8, 2015, Concórdia. Anais... Concórdia: IFC ? Campus Concórdia, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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82. | | BACILA, D. M.; CUNHA JUNIOR, A.; WEBER, I. F.; SCHEUERMANN, G. N.; COLDEBELLA, A.; CARON, L.; MOLOGNONI, L.; DAGUER, H.; MAFRA, L. I.; FEDDERN, V. Degradation of 4,4-Dinitrocarbanilide in chicken breast by thermal processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 66, p. 8391-8397, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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83. | | FEDDERN, V.; GRESSLER, V.; AROEIRA, C. N.; DALLA COSTA, O. A.; CASTILLO, C. J. C.; PEIXOTO, J. de O.; LEDUR, M. C. A dinâmica do resíduo de ractopamina na produção de suínos: farinha de carne e ossos, tecidos e urina. In: NOGUEIRA, W. V. (Org.) Tópicos em ciência dos alimentos. Nova Xavantina: Pantanal, 2021. v. 2. p. 55-70.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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84. | | LAUX, A. R.; FEDDERN, V.; NICOLOSO, R. da S.; LIMA, G. J. M. M. de; DALLA COSTA, O. A.; GRESSLER, V. Depletion of ractopamine residues during and after swine slaughtering. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24., 2014, Aracaju. Anais... Aracaju: SBCTA/UFS, 2014. 1 CD-ROM. p. 17Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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85. | | CIPOLATTI, E. P.; SILVA, M. J. A.; KLEIN, M.; FEDDERN, V.; FELTESC, M. M. C.; OLIVEIRA, J. V.; NINOW, J. L.; OLIVEIRA, D. de. Current status and trends in enzymatic nanoimmobilization. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, v. 99, p. 56-67, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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86. | | AROEIRA, C. N.; FEDDERN, V.; GRESSLER, V.; MOLOGNONI, L.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; LIMA, G. J. M. M. de; CONTRERAS-CASTILL0, C. J. Determination of ractopamine residue in tissues and urine from swine fed meat and bone meal. Food Additives & Contaminants: Part A, v. 36, n. 3, p. 424-433, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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88. | | FEDDERN, V.; CUNHA JUNIOR, A.; PRÁ, M. C. de; SILVA, M. L. B. da; NICOLOSO, R. da S.; HIGARASHI, M. M.; COLDEBELLA, A.; ABREU, P. G. de. Effects of biodiesel made from swine and chicken fat residues on carbon monoxide, carbon dioxide, and nitrogen oxide emissions. Journal of the Air & Waste Management Association, v. 67, n. 7, p. 754 ? 762, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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89. | | FEDDERN, V.; NEIS, A. J. L; DALLA COSTA, F. A.; GRESSLER, V.; DALLA COSTA, O. A.; LIMA, G. J. M. M. de. Immunological castration of swine improves performance, cutting yields and leanness. In: ENCONTRO NACIONAL, 21.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 7., 2019, Florianópolis. Cadeia produtiva e segurança alimentar: desafios e estratégias. Florianópolis: LACEN: UFSC, 2019. ENAAL.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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90. | | FEDDERN, V.; BERNASCONI, N. J.; BOVOLATO, A. L. de C.; OLIVEIRA, K. P. V. de; TAVERNARI, F. de C.; GRESSLER, V.; BASTOS, A. P. A. Jornada de Carne Cultivada: uma visão sistêmica sobre terminologias, aspectos legais, nutricionais, considerações sobre consumidor e mercado potencial, métodos e meios de cultivo. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2022. 35 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 237).Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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91. | | FEDDERN, V.; WEBER, I. F.; NEIS, A. J.; VIEIRA, O. F. de V.; VIEIRA, J. C.; LIMA, G. J. M. M. de. Ocorrência de micotoxinas em farelo de soja, farelo de trigo, milho e sorgo no Brasil nos anos de 2016 e 2017. In: VIEIRA, V. B.; PIOVESAN, N. (Org.). Avanços e desafios da nutrição 4. Ponta Grossa: Atena, 2019. (Avanços e Desafios da Nutrição no Brasil; v. 4). p. 161-171.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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92. | | DALLA COSTA, O. A.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, L. dos S.; DALLA COSTA, F. A.; FEDDERN, V.; LIMA, G. J. M. M. de. Performance, carcass and meat quality of pigs submitted to immunocastration and different feeding programs. Research in Veterinary Science, v. 131, p. 137-145, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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94. | | FEDDERN, V.; AROEIRA, C. N.; MOLOGNONI, L.; GRESSLER, V.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; CASTILLO, C. J. C.; LIMA, G. J. M. M. de. Ractopamine analysis in pig kidney, liver and lungs: a validation of the method scope extension using QuEChERS as a sample preparation step. Journal of Chromatography B, v. 1091, p. 79-86, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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95. | | DALLA COSTA, O. A.; FEDDERN, V.; ATHAYDE, N. B.; MANZKE, N. E.; ROÇA, R. de O.; LOPES, L. dos S.; LIMA, G. J. M. M. de. Ractopamine supplementation improves leanness and carcass yield, minimally affecting pork quality in immunocastrated pigs. Scientia Agricola, v. 75, n. 3, p. 197-207, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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96. | | DALLA COSTA, O. A.; DALLA COSTA, F. A.; FEDDERN, V.; LOPES, L. dos S.; COLDEBELLA, A.; GREGORY, N. G.; LIMA, G. J. M. M. de. Risk factors associated with pig pre-slaughtering losses. Meat Science, v. 155, p. 61-68, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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98. | | FEDDERN, V.; OLIVEIRA, K. P. V. de; GRESSLER, V.; FOGACA, F. H. dos S.; LOPES, G. P. de FARIA; RODRIGUES, C. A. V.; MARQUES, D. M. C.; SANJUAN-ALBERTE, P. Cultivated poultry and seafood: opportunities and future challenges. FRASER, E. D. G.; KAPLAN, D. L.; NEWMAN, L; YADA, R. Y. Cellular agriculture: technology, society, sustainability and science. London: Elsevier, 2023. p. 267-292.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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