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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  04/10/2022
Data da última atualização:  06/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PINHEIRO-LIMA, B.; VIDAL, A. H.; ALVES-FREITAS, D. M. T.; SANCHES, M. M.; FARIA, J. C. de; LACORTE, C. C.; MELO, F. L.; RIBEIRO, S. da G.
Afiliação:  BRUNA PINHEIRO-LIMA, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; ANDREZA HENRIQUE VIDAL, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; DIONE MENDES TEIXEIRA ALVES-FREITAS, Cenargen; MARCIO MARTINELLO SANCHES, CNPGC; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF; CRISTIANO CASTRO LACORTE, Cenargen; FERNANDO LUCAS MELO, UINIVERSIDADE DE BRASÍLIA; SIMONE DA GRACA RIBEIRO, Cenargen.
Título:  Occurrence of bean-associated cytorhabdovirus in soybean fields in Brazil.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Protection, v. 163, 2023. 106103
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cropro.2022.106103
Idioma:  Inglês
Notas:  Na Publicação: Josias Correa Faria; Cristiano Lacorte; Simone Graça Ribeiro.
Conteúdo:  Bean-associated cytorhabdovirus (BaCV) is the first described whitefly-transmitted rhabdovirus. BaCV was experimentally transmitted by Bemisia tabaci MEAM1 to common bean, cowpea (Vigna unguiculata), and soybean (Glycine max), but natural infection has been documented only in common bean. Therefore, we investigated the occurrence of BaCV in 123 soybean plants collected in five Brazilian states by RT-PCR and sequencing. BaCV was detected in 11 plants from Distrito Federal and Goiás. Moreover, BGMV and CPMMV were detected in most of the BaCV-positive plants (9 out of 11). The potential impact of BaCV infection or coinfection in soybean production remains to be determined.
Palavras-Chave:  BGMV; CPMMV.
Thesagro:  Bemisia Tabaci; Glycine Max; Soja; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Cytorhabdovirus; Soybeans.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38929 - 1UPCAP - DD
CNPAF36515 - 1UPCAP - DD20232023
CNPGC17811 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MAZZA, K. E. L.; COSTA, A. M. M.; BIZZO, H. R.; TONON, R. V.
Afiliação:  KAREN ELBERT LEAL MAZZA, UFRJ; ANDRÉ MESQUITA MAGALHÃES COSTA, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Effect of freeze-drying and oven-drying on the physical-chemical properties of marjoram essential oil beads produced by ionic gelation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  POSTER 157711. CIPCA.
Conteúdo:  Essential oils have become popular across several industries due to their flavor, fragrance, and biological activity. Marjoram essential oil (Origanum majorana L., family Lamiaceae) (MEO) is of special interest due to its antimicrobial activity against a wide range of microorganisms. However, before food application, MEO should be stabilized by microencapsulation techniques in order to protect it from adverse processing and storage conditions. Depending on the microencapsulation technique, drying processes could be applied to reduce particles? water content, aiming to increase their shelf life. This impacts particles? morphology, structure, and essential oil content. The present study evaluated the effect of freeze-drying and oven-drying on the physical-chemical properties of marjoram essential oil beads produced by ionic gelation. Microencapsulation was carried out by extrusion?dripping of the emulsions prepared with 1.25 g/100mL sodium alginate and 1.25 g/100mL WPI, using a 22G gauge syringe coupled to a vacuum system, in a 0.175 mol/L CaCl2 gelling bath. The samples were dried in a freeze-dryer for 24h or in a hot air circulation drying oven, at 60 ºC for 24h. The following physical-chemical properties were evaluated after drying: encapsulation efficiency, chemical composition by GC-MS and GC-FID, moisture content, thermal degradation by thermogravimetric analysis (TGA), and morphology applying scanning electron microscopy (SEM). The drying method influenced the encapsula... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dried beads; Ionic gelation; Morphology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15495 - 1UPCRA - DD
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