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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/10/2011
Data da última atualização:  23/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HANSEL, F. A.; BULL, I. D.; EVERSHED, R. P.
Afiliação:  FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; IAN D. BULL, University of Bristol; RICHARD P. EVERSHED, University of Bristol.
Título:  Gas chromatographic mass spectrometric detection of dihydroxy fatty acids preserved in the 'bound' phase of organic residues of archaeological pottery vessels.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Rapid Communications in Mass Spectrometry, v. 25, p. 1893-1898, 2011.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A methodology is presented for the determination of dihydroxy fatty acids preserved in the ‘bound’ phase of organic residues preserved in archaeological potsherds. The method comprises saponification, esterification, silica gel column chromatographic fractionation, and analysis by gas chromatography/mass spectrometry. The electron ionisation mass spectra of the trimethylsilyl ether methyl ester derivatives are characterised by fragment ions arising from cleavage of the bond between the two vicinal trimethylsiloxy groups. Other significant fragment ions are [M–15]+., [M–31]+., m/z 147 and ions characteristic of vicinal disubstituted (trimethylsiloxy) TMSO? groups (?7,8, ?9,10,?11,12 and ?13,14: m/z 304, 332, 360 and 388, respectively). The dihydroxy fatty acids identified in archaeological extracts exhibited carbon numbers ranging from C16 to C22 and concentrations varying from 0.05 to 14.05 ?g g?1. The wide range of dihydroxy fatty acids observed indicates that this approach may be applied confidently in screening archaeological potsherds for the degradation products of monounsaturated fatty acids derived from commodities processed in archaeological pottery vessels.
Palavras-Chave:  Arqueologia.
Thesagro:  Cromatografia Gasosa.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43308/1/2011-Fabricio-RCMS-GasChromatographic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF49028 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoHANSEL, F. A.; EVERSHED, R. P. Formation of dihydroxy acids from Z-monounsaturated alkenoic acids and their use as biomarkers for the processing of marine commodities in archeological pottery vessels. Tetrahedron Letters, v. 50, p. 5562-5564, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoHANSEL, F. A.; BULL, I. D.; EVERSHED, R. P. Gas chromatographic mass spectrometric detection of dihydroxy fatty acids preserved in the 'bound' phase of organic residues of archaeological pottery vessels. Rapid Communications in Mass Spectrometry, v. 25, p. 1893-1898, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoEVERSHED, R. P.; COPLEY, M. S.; DICKSON, L.; HANSEL, F. A. Experimental evidence for the processing of marine animal products and other commodities containing polyunsaturated fatty acids in pottery vessels. Archaeometry, v. 50, n. 1, p. 101-113, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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