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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/01/2013 |
Data da última atualização: |
26/10/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TERRA, M. F.; PRADO, G.; PEREIRA, G. E.; EMATNÉ, H. J.; BATISTA, L. R. |
Afiliação: |
MICHELLE F. TERRA, UFLA; GUILHERME PRADO, FUNDAÇÃO EZEQUIEL DIAS; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; HUGO J. EMATNÉ, UFLA; LUÍS R. BATISTA, UFLA. |
Título: |
Detection of ochratoxin A in tropical wine and grape juice from Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, Londres, v. 92, p. 1-5, jul. 2012. |
DOI: |
10.1002/jsfa.5817 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online in Wiley Online Library. |
Conteúdo: |
Ochratoxin A (OTA) is the main mycotoxin found in grapes, wines and grape juices and is considered one of the most harmful contaminants to human health. In this study, samples of tropical wines and grape juices from different grape varieties grown in Brazil were analysed for their OTA content by high-performance liquid chromatography. The detection and quantification limits for OTA were 0.01 and 0.03 μg L−1 respectively. OTA was detected in 13 (38.24%) of the samples analysed, with concentrations ranging from <0.03 to 0.62 μg L−1. OTA was not detected in any of the grape juice samples. Most of the red wine samples proved to be contaminated with OTA (75%), while only one white wine sample was contaminated. However, the OTA levels detected in all samples were well below the maximum tolerable limit (2 μg L−1) in wine and grape juice established by the European Community and Brazilian legislature. The results of this study indicate a low risk of exposure to OTA by consumption of tropical wines and grape juices from Brazil. |
Palavras-Chave: |
Detecção; Suco de uva; Vinho tropical; Vitivinicultura. |
Thesagro: |
Ocratoxina; Suco; Uva; Vinho; Viticultura; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73750/1/PEREIRA-JSciFoodAgric-v92p1-2012.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73395/1/Giuliano-2012.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
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Registros recuperados : 6 | |
2. | | TAVEIRA, O. D.; EMATNÉ, H. J.; JANK, L.; SANTOS, M. F. Seleção de progenitoras visando ao melhoramento de Panicum maximum Jacq. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 10., 2014, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2014. p. 82-83. 2 p. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 208). Comissão organizadora: Grácia Maria Soares Rosinha, Alexandra Rocha de Oliveir, Rodrigo Carvalho Alva.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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4. | | FIGUEIREDO, U. J. de; VALLE, C. B. do; NUNES, J. A. R.; MENDONÇA, S. A.; EMATNÉ, H. J. Correlações entre caracteres morfológicos, físicos e químicos de híbridos de Brachiaria humidicola. In: CONGRESSO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA UFLA, 19., 2010, Lavras, MG. Anais... Lavras: APG UFLA, 2010. 6 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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5. | | GUEDES, F. L.; SOUZA, J. C. de; COSTA, E. F. N.; REIS, M. da C. dos; CARDOSO, G. A.; EMATNE, H. J. Evaluation of maize top crosses unde two nitrogen levels. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1115-1121, nov./dez. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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6. | | LEITE, P. S. da S.; ROCHA, M. J. da; EMATNÉ, H. J.; NUNES, J. A. R.; BOTELHO, T. T.; PARRELLA, R. A. da C. Desempenho pós-colheita de genótipos de sorgo sacarino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 6 | |
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