|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/04/2004 |
Data da última atualização: |
18/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
EL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X. |
Afiliação: |
PATRÍCIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA. |
Título: |
Drying kinetics of fresh and osmotically pre-treated papaya (Carica papaya L.). |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Engineering, Barking, v. 59, p. 85-91, 2003. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The aim of this work was to study and to model the drying kinetics of fresh osmotically pre-treated papaya cubes \(Carica papaya L.) using the diffusional model (Fick's seccond law) adapted to a cubic geometry, and an empirical two parameters model. The osmotic pre-treatment was carried out in an incubator at constant tenperature and agitation. The drying process was carried out in a fixed bed dryert two different temperatures and air velocities. At the beginning of the drying process of fresh papaya, drying rate was influenced by both air velocity and air temperature. But lose to the equilibrium condition, the drying rate was affected a only by the air temperature. The physico-chemical changes in the papaya cubes during osmotic pre-tratment caused differences in the drying rate in the subsequent air drying prcess when compared to fresh papaya cubes. The effective diffusivities of water, calculated by diffusional model, were of the order of 10-9 m2/s. |
Palavras-Chave: |
Papaya. |
Thesagro: |
Carica Papaya; Desidratação Osmótica; Mamão; Secagem. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/28586/1/OPB1343.pdf
|
Marc: |
LEADER 01533naa a2200205 a 4500 001 1153108 005 2018-04-18 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aEL-AOUAR, A. A. 245 $aDrying kinetics of fresh and osmotically pre-treated papaya (Carica papaya L.). 260 $c2003 520 $aThe aim of this work was to study and to model the drying kinetics of fresh osmotically pre-treated papaya cubes \(Carica papaya L.) using the diffusional model (Fick's seccond law) adapted to a cubic geometry, and an empirical two parameters model. The osmotic pre-treatment was carried out in an incubator at constant tenperature and agitation. The drying process was carried out in a fixed bed dryert two different temperatures and air velocities. At the beginning of the drying process of fresh papaya, drying rate was influenced by both air velocity and air temperature. But lose to the equilibrium condition, the drying rate was affected a only by the air temperature. The physico-chemical changes in the papaya cubes during osmotic pre-tratment caused differences in the drying rate in the subsequent air drying prcess when compared to fresh papaya cubes. The effective diffusivities of water, calculated by diffusional model, were of the order of 10-9 m2/s. 650 $aCarica Papaya 650 $aDesidratação Osmótica 650 $aMamão 650 $aSecagem 653 $aPapaya 700 1 $aAZOUBEL, P. M. 700 1 $aMURR, F. E. X. 773 $tJournal of Food Engineering, Barking$gv. 59, p. 85-91, 2003.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Para informações adicionais entre em contato com cenargen.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
11/12/2008 |
Data da última atualização: |
11/12/2008 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, M. G. P.; LARA, M. dos S.; CAMPOS, L. A. de; PIRES, C. C. S. |
Afiliação: |
Maria Agusta Pereira Lima, UFV; Marcelo dos Santos Lara, UFV; Lucio Antonio de Oliveira Campos, UFV; Carmen Silvia Soares Pires, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Título: |
Biossegurança da proteína CRY1AC, sintetizada pelo algodão geneticamente modificado, em abelhas africanizadas. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais. Viçosa, MG: UFV, 2008. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. ResumoID:2444-1. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Abelha; Algodão; Biossegurança; Controle Biológico. |
Thesaurus NAL: |
Apis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00705nam a2200205 a 4500 001 1190298 005 2008-12-11 008 2008 bl uuuu u01u1 u #d 100 1 $aLIMA, M. G. P. 245 $aBiossegurança da proteína CRY1AC, sintetizada pelo algodão geneticamente modificado, em abelhas africanizadas. 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais. Viçosa, MG: UFV$c2008 300 $c1 CD-ROM. ResumoID:2444-1. 650 $aApis 650 $aAbelha 650 $aAlgodão 650 $aBiossegurança 650 $aControle Biológico 700 1 $aLARA, M. dos S. 700 1 $aCAMPOS, L. A. de 700 1 $aPIRES, C. C. S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|