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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/12/2022 |
Data da última atualização: |
07/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, G. C.; GOMES, M. P.; SOUSA, T. L. de; FERREIRA, M. D.; EGEA, M. B. |
Afiliação: |
MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
External application of RNA interference (RNAi): an innovative tool for controlling fungi during food storage. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Current Opinion in Food Science, v. 47, a100872, 2022. |
Páginas: |
1 - 6 |
ISSN: |
2214-7993 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100872 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fungi are an important group of microorganisms that can spoilage food during storage and transportation, thereby affecting the quality and shelf life of these products. Although synthetic antifungal agents efficiently control the fungal spoilage of food, the continuous use of these substances can cause several problems. The use of ribonucleic acid interference (RNAi) as a fungicide has emerged as an alternative approach with less negative environmental impact. Sprayinduced gene silencing (SIGS) is an innovative approach to silence target genes in fungi using RNAi. This review presents state-of-the-art information on the use of SIGS to control fungi during food storage. |
Palavras-Chave: |
Fungal contamination; Spray-induced gene silencing. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01440naa a2200241 a 4500 001 2149360 005 2022-12-07 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2214-7993 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.cofs.2022.100872$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. 245 $aExternal application of RNA interference (RNAi)$ban innovative tool for controlling fungi during food storage.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a1 - 6 520 $aFungi are an important group of microorganisms that can spoilage food during storage and transportation, thereby affecting the quality and shelf life of these products. Although synthetic antifungal agents efficiently control the fungal spoilage of food, the continuous use of these substances can cause several problems. The use of ribonucleic acid interference (RNAi) as a fungicide has emerged as an alternative approach with less negative environmental impact. Sprayinduced gene silencing (SIGS) is an innovative approach to silence target genes in fungi using RNAi. This review presents state-of-the-art information on the use of SIGS to control fungi during food storage. 653 $aFungal contamination 653 $aSpray-induced gene silencing 700 1 $aSILVA, G. C. 700 1 $aGOMES, M. P. 700 1 $aSOUSA, T. L. de 700 1 $aFERREIRA, M. D. 700 1 $aEGEA, M. B. 773 $tCurrent Opinion in Food Science$gv. 47, a100872, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 8 | |
1. | | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, C. O.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C. Employing alternative culture media in kefiran exopolysaccharide production: Impact on microbial diversity, physicochemical properties, and bioactivities. International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125648, 2023. 1 - 10Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B. Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii. Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023. 1 - 10Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALBIERO, B. R.; CIPRIANO, L.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLDONI, F. C. A.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Arrowroot starch-based films incorporated with a carnauba wax nanoemulsion, cellulose nanocrystals, and essential oils: a new functional material for food packaging applications. Cellulose, v. 28, 2021. 6499-6511Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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6. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALBIERO, B. R.; CALISTO, I. H.; BERTOLO, M. R. V.; OLDONI, F. C. A.; EGEA, M. B.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Bio-nanocomposite edible coatings based on arrowroot starch/cellulose nanocrystals/carnauba wax nanoemulsion containing essential oils to preserve quality and improve shelf life of strawberry. International Journal of Biological Macromolecules, v. 219, 2022. 812 - 823Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B. Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids. Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | OLIVEIRA FILHO, J. G.; BEZERRA, C. C. O. N.; ALBIERO, B. R.; OLDONI, F. C. A.; MIRANDA, M.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. New approach in the development of edible films: The use of carnauba wax micro- or nanoemulsions in arrowroot starch-based films. Food Packaging and Shelf Life, v. 26, 100589, 2020. 1 - 9Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 8 | |
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