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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  22/03/2018
Data da última atualização:  29/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DUTRA, M. da C. P.; SOUZA, J. F. de; VIANA, A. C.; OLIVEIRA, D. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.
Afiliação:  Maria da Conceição Prudêncio Dutra, Universidade do Estado da Bahia, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais (DTCS III), Campus Juazeiro, Av. Dr. Edgard Chastinet Guimar ã es, S/N, S ã o Geraldo CEP: 48.905-680 Juazeiro, BA, Brazil; Joyce Fagundes de Souza, Universidade do Estado da Bahia, Departamento de Tecnologia e Ciências Sociais (DTCS III), Campus Juazeiro, Av. Dr. Edgard Chastinet Guimar ã es, S/N, S ã o Geraldo CEP: 48.905-680 Juazeiro, BA, Brazil; Arão Cardoso Viana, Instituto Federal do Sert ã o Pernambucano, Departamento de Tecnologia em Alimentos, Campus Petrolina, Rod. BR 407 Km 08, S/N, Jardim S ã o Paulo, CEP 56314-520 Petrolina, PE, Brazil; Débora de Oliveira, Universidade Federal de Santa Catarina, Departamento de Engenharia Química e de Alimentos, Campus Trindade, Trindade, 88040-900 Florianópolis, SC, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Marcos dos Santos Lima, Instituto Federal do Sert ã o Pernambucano, Departamento de Tecnologia em Alimentos, Campus Petrolina, Rod. BR 407 Km 08, S/N, Jardim S ã o Paulo, CEP 56314-520 Petrolina, PE, Brazil.
Título:  Rapid determination of the aromatic compounds methyl-anthranilate, 2′-aminoacetophenone and furaneol by GC-MS: Method validation and characterization of grape derivatives.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 107, p. 613-618, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A methodology for the rapid determination of the aromatic compounds methyl anthranilate (MA), 2′-aminoacetophenone (2-AAP) and furaneol by GC-MS was validated and used to characterize grape juice and wine elaborated with the new Brazilian grape varieties cultivated in northeastern Brazil, and Brazilian grape nectars. The method presented linearity (R2˃0.9952), good accuracy (CV< 12.9%), recovery (76.6% to 106.3%), limit of detection (23μgL−1 to 94μgL−1) and limit of quantification (96μgL−1 to 277μgL−1) acceptable in only 20 min of running. The methodology was considered satisfactory for the purpose, being a simple and rapid method for the determination of these compounds in grape derivatives drinks. In the characterization of the nectars the compound that stood out was the MA, being its presence attributed to the addition of flavorings in these products. It was evidenced a significant contribution of furaneol in the aroma of grape juice and wines elaborated with the new Brazilian grape varieties.
Palavras-Chave:  Hybrid grapes; Vitis labrusca L.
Thesagro:  Uva.
Thesaurus Nal:  Beverages; Food analysis; Quality control; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174426/1/Dutra-Pereira-et-al-FRI-032018.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181441/1/gIULIANO.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV17695 - 1UPCAP - DD18.02318
CPATSA57465 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  11/04/2005
Data da última atualização:  22/06/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAUJO, R. S.; HENSON, R. A.
Afiliação:  RICARDO SILVA ARAUJO, CNPAF; ROBERT A. HENSON.
Título:  Sobrevivência de Rhizobium phaseoli em sementes de feijão inoculadas com goma arábica, sacarose ou água.
Ano de publicação:  1987
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 2., 1987, Goiânia. Resumos. Brasília, DF: EMBRAPA-CNPAF, 1987.
Páginas:  Resumo 160.
Série:  (EMBRAPA-CNPAF. Documentos, 20).
ISSN:  0101-9716
Idioma:  Português
Thesagro:  Água; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Semente.
Thesaurus NAL:  Rhizobium phaseoli.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/213264/1/doc-20-resumo160.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF22499 - 1UPCRA - DD19871987
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