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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/12/2007 |
Data da última atualização: |
09/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
ALVES, A. A. C.; SILVA, A. F.; QUEIROZ, D. C.; DITA, M. A. |
Afiliação: |
Alfredo A. C. Alves, CNPMF; ALINEAUREA FLORENTINO SILVA, CPATSA; Dyane C. Queiroz, GCP; Miguel A. Dita, CNPMF. |
Título: |
Avaliação de variedades de mandioca para tolerância à seca, em condições semi-áridas do Brasil. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 12., 2007, Paranavaí. Mandioca: bioenergia, alimento e renda - anais. Paranavaí: SBM, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição dos resumos do XII Congresso Brasileiro de Mandioca na Revista Raízes e Amidos Tropicais, v. 3, out. 2007. |
Conteúdo: |
A mandioca (Manihot esculenta, Crantz) é um dos mais importantes alimentos na dieta humana dos trópicos, onde é a quarta fonte de energia, depois do arroz, cana-de-açúcar e milho. Ela é comumente cultivada em áreas consideradas marginais para a maioria de outros cultivos, com solos de baixa fertilidade e precipitação anual em torno de 800mm, com uma estação seca de 4 a 6 meses, como nas regiões semi-áridas do nordeste brasileiro. Nessas condições a tolerância à seca é um importante atributo para sobrevivência. |
Palavras-Chave: |
Crescimento vegetativo; Seleção de variedades; Semi-árido. |
Thesagro: |
Mandioca; Matéria Seca. |
Thesaurus Nal: |
Cassava. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA/37254/1/OPB1706.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
10/08/2015 |
Data da última atualização: |
04/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FONSECA, A. R.; CARVALHO, C. F.; CRUZ, I.; SOUZA, B.; ECOLE, C. C. |
Afiliação: |
ALYSSON R. FONSECA, UEMG; CÉSAR F. CARVALHO, UFLA, Lavras, MG.; IVAN CRUZ, CNPMS; BRÍGIDA SOUZA, UFLA, Lavras, MG.; CARLOS C. ECOLE, (IIAM), Mavalane, Maputo, Mozambique. |
Título: |
Development and predatory capacity of Chrysoperla externa (Neuroptera: Chrysopidae) larvae at different temperatures. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Colombiana de Entomología, Bogotá, v. 41, n. 1, p. 5-11, enero/jun. 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Chrysoperla externa (Neuroptera: Chrysopidae) is one of the natural enemies of the corn leaf aphid Rhopalosiphum maidis (Hemiptera: Aphididae) and has potential application in the biological control of that pest. The effect of? temperature on the development and the predatory capacity of this chrysopid fed with R. maidis nymphs was investigated. Fresh eggs of C. externa were maintained at 15, 20, 25 or 30 °C under 70% relative humidity and 12 h photophase, and the duration of the embryonic stage, as well as the duration and viability of the larval (first, second and third instars), prepupal, pupal and adult forms of the predator were evaluated. The duration of each of these stages decreased with increasing temperature, whilst the viabilities of all forms attained 100% at 20 and 25 °C. The threshold temperature and the value of the thermal constant K obtained for the complete life cycle (egg to adult) were, respectively, 10.7 °C and 377.8 degree-days. Independent of temperature, the consumption of R. maidis nymphs by C. externa increased as the larvae reached maturity. At 20 and 25 °C the average number of aphids consumed during the complete larval stage was maximal at approximately 350 specimens. It is concluded, therefore, that the development of the immature forms of C. externa fed on R. maidis as well as its viability and predatory capacity, were favored at temperatures between 20 and 25 °C. |
Palavras-Chave: |
Corn leaf aphid; Green lacewing; Predator; Thermal requirements. |
Thesagro: |
Controle biológico. |
Thesaurus NAL: |
Biological control. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128083/1/Development-predatory.pdf
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Marc: |
LEADER 02178naa a2200241 a 4500 001 2021651 005 2016-03-04 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFONSECA, A. R. 245 $aDevelopment and predatory capacity of Chrysoperla externa (Neuroptera$bChrysopidae) larvae at different temperatures.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aChrysoperla externa (Neuroptera: Chrysopidae) is one of the natural enemies of the corn leaf aphid Rhopalosiphum maidis (Hemiptera: Aphididae) and has potential application in the biological control of that pest. The effect of? temperature on the development and the predatory capacity of this chrysopid fed with R. maidis nymphs was investigated. Fresh eggs of C. externa were maintained at 15, 20, 25 or 30 °C under 70% relative humidity and 12 h photophase, and the duration of the embryonic stage, as well as the duration and viability of the larval (first, second and third instars), prepupal, pupal and adult forms of the predator were evaluated. The duration of each of these stages decreased with increasing temperature, whilst the viabilities of all forms attained 100% at 20 and 25 °C. The threshold temperature and the value of the thermal constant K obtained for the complete life cycle (egg to adult) were, respectively, 10.7 °C and 377.8 degree-days. Independent of temperature, the consumption of R. maidis nymphs by C. externa increased as the larvae reached maturity. At 20 and 25 °C the average number of aphids consumed during the complete larval stage was maximal at approximately 350 specimens. It is concluded, therefore, that the development of the immature forms of C. externa fed on R. maidis as well as its viability and predatory capacity, were favored at temperatures between 20 and 25 °C. 650 $aBiological control 650 $aControle biológico 653 $aCorn leaf aphid 653 $aGreen lacewing 653 $aPredator 653 $aThermal requirements 700 1 $aCARVALHO, C. F. 700 1 $aCRUZ, I. 700 1 $aSOUZA, B. 700 1 $aECOLE, C. C. 773 $tRevista Colombiana de Entomología, Bogotá$gv. 41, n. 1, p. 5-11, enero/jun. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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