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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/03/2017
Data da última atualização:  23/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, J. K. da; BATISTA, A. G.; CAZARIN, C. B. B.; DIONISIO, A. P.; BRITO, E. S. de; BIASOTO, A. C. T.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R.
Afiliação:  JULIANA KELLY DA SILVA, UNICAMP; ANGELA GIOVANA BATISTA, UNICAMP; CINTHIA BAÚ BETIM CAZARIN, UNICAMP; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; MÁRIO ROBERTO MARÓSTICA JUNIOR, UNICAMP.
Título:  Functional tea from a Brazilian berry: overview of the bioactives compounds.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 76, p. 292-298, 2017.
ISSN:  0023-6438
DOI:  10.1016/j.lwt.2016.06.016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The consumption of berries has become a trend with confirmed health properties; however, fruit peels have been wasted despite their high concentrations of bioactive compounds. Tea made from jaboticaba (Myrciaria jaboticaba) peel (JP) could be an alternative to make use of this byproduct and contribute to increased intake of polyphenols. For this reason, this study investigated the JP chemical omposition and bioactive profile, as well as the antioxidant capacity of its aqueous extract (JPT e 25 g L1). The peel corresponded to approximately 35% of fruit weight. Total fiber content was approximately 30 g 100 g1, and the soluble portion represented 8.50 ± 0.21 g 100 g1. JPT showed strong antioxidant capacity according to all methods tested (FRAP, DPPH, and ORAC). Phenolic, flavonoid, and anthocyanin content were 54.55 mg GAE, 8.33 mg catechin, and 4.34 mg cyanidin 3-glucoside in 100 mL, respectively. Phenolic content in a cup of JPT (250 mL) was approximately 150 mg GAE, which could be considered an important source of bioactives. Cyanidin-3-O-glucoside, delphinidin-3-O-glucoside, and ellagic acid were identified in JPT by LC-DAD-ESI/MS. Other polyphenols were investigated by PLC-DAD-FLD in the hydrolyzed extract, and gallic acid and rutin were the prevalent compounds after cyanidin-3-O-glucoside. The hydrolysis increased total phenolic, but not affected the antioxidant capacity according to DPPH e FRAP. The JPT color, anthocyanins and antioxidant capacity showed stability in re... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Baga brasileira; Beverage; Byproduct; Chá funcional; Compostos fenólicos; Jaboticaba.
Thesagro:  Bebida; Chá; Myrtaceae; Subproduto.
Thesaurus Nal:  Beverages; Byproducts; phenolic compounds; tea.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157425/1/Aline-1-2017.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT15115 - 1UPCAP - DDSP 00212017.0021
CPATSA56445 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  27/08/2007
Data da última atualização:  07/08/2023
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.; CUNHA SOBRINHO, A. P. da; SOUZA, A. da S.; CASTELLEN, M. da S.
Afiliação:  Orlando Sampaio Passos, CNPMF; Walter dos Santos Soares Filho, CNPMF; Almir Pinto da Cunha Sobrinho, Pesquisador aposentado CNPMF; Antônio da Silva Souza, CNPMF; Milene da Silva Castellen, CNPMF.
Título:  Citrus germplasm bank.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Cruz das Almas: Embrapa Cassava & Tropical Fruits, 2007.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The citrus plants comprise the genus Citrus and relatives of it, with emphasis to Poncirus, Fortunella, Microcitrus, Eremocitrus and Clymenia. They are among the oldest plants cultivated, a large portion of them native to the Asian continent. The introduction, conservation, characterization, evaluation and documentation of citrus are activities fundamental in dealing with germplasm of this important plant group, contributing as basis to breeding programs and to the diversification of cultivars.
Palavras-Chave:  Citriculture.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/252908/1/Citrus-Germplas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF23397 - 1UMTFD - DDPublicação digital
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