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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
12/03/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIBEIRO, A. K. do C.; DINIZ NETO, H. do C.; LOMBARDI, M. C.; LAGE, C. F. de A.; CARVALHO, W. A.; MACHADO, F. S.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; COELHO, S. G.; NEVES, L. F. M.; RAMOS JÚNIOR, W. L.; CAMPOS, M. M. |
Afiliação: |
Ana Keren do Carmo Ribeiro, UFJF - FAPEMIG; Hilton do Carmo Diniz Neto, UFMG; Mayara Campos Lombardi, UFMG; Camila Flávia de Assis Lage, UFMG; WANESSA ARAUJO CARVALHO, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; Sandra Gesteira Coelho, UFMG; Luiz Felipe Martins Neves, UFMG; Wantuir Lino Ramos Júnior, IF Sudeste MG - FAPEMIG; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL. |
Título: |
Efeitos de duas estratégias de vacinação contra brucelose e clostridioses sobre o desempenho de bezerras leiteiras. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 23., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 234). |
Páginas: |
4 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo da pesquisa foi determinar os efeitos de duas estratégias de vacinação (concomitante ou não) contra brucelose e clostridioses sobre parâmetros de consumo, desempenho, e temperatura local e retal de bezerras leiteiras. Foram utilizadas 50 bezerras (38 Gir e 12 5/8 Holandês-Gir). Aos 120 dias de idade os animais foram distribuídos em três tratamentos: B (n = 18), vacinados apenas contra brucelose; C (n = 14), vacinados apenas contra clostridioses e CB (n = 18), com associação das vacinas contra brucelose e clostridioses. A temperatura retal e local (termográfica) dos animais foi avaliada nos tempos -1, 0, 1, 2, 3, 5, 7,10, 14, 28 dias em relação à data da vacinação. O consumo de alimento e peso foram monitorados por sistema de cocho e plataforma de pesagem eletrônica durante 35 dias, com início das observações na semana anterior à vacinação. Nos três tratamentos, houve aumento na temperatura retal a partir do primeiro dia pós-vacinação, se mantendo acima da faixa considerada fisiológica até o terceiro dia após a vacinação. Houve queda no consumo dos animais do grupo B e CB pós-vacinação, em um curto período. Não foram observadas alterações no peso, ganho de peso e eficiência alimentar dos animais. |
Palavras-Chave: |
Cochos eletrônicos; Processo inflamatório. |
Thesagro: |
Consumo; Temperatura. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/194017/1/06.-Ana-Keren-2-Mariana-XXIII-Workshop-PIBIC-FAPEMIG-21.02.19.pdf
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Marc: |
LEADER 02314nam a2200301 a 4500 001 2106948 005 2023-01-24 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRIBEIRO, A. K. do C. 245 $aEfeitos de duas estratégias de vacinação contra brucelose e clostridioses sobre o desempenho de bezerras leiteiras.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 23., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. (Embrapa Gado de Leite. Documentos$c2019 300 $a4 p. 520 $aResumo: O objetivo da pesquisa foi determinar os efeitos de duas estratégias de vacinação (concomitante ou não) contra brucelose e clostridioses sobre parâmetros de consumo, desempenho, e temperatura local e retal de bezerras leiteiras. Foram utilizadas 50 bezerras (38 Gir e 12 5/8 Holandês-Gir). Aos 120 dias de idade os animais foram distribuídos em três tratamentos: B (n = 18), vacinados apenas contra brucelose; C (n = 14), vacinados apenas contra clostridioses e CB (n = 18), com associação das vacinas contra brucelose e clostridioses. A temperatura retal e local (termográfica) dos animais foi avaliada nos tempos -1, 0, 1, 2, 3, 5, 7,10, 14, 28 dias em relação à data da vacinação. O consumo de alimento e peso foram monitorados por sistema de cocho e plataforma de pesagem eletrônica durante 35 dias, com início das observações na semana anterior à vacinação. Nos três tratamentos, houve aumento na temperatura retal a partir do primeiro dia pós-vacinação, se mantendo acima da faixa considerada fisiológica até o terceiro dia após a vacinação. Houve queda no consumo dos animais do grupo B e CB pós-vacinação, em um curto período. Não foram observadas alterações no peso, ganho de peso e eficiência alimentar dos animais. 650 $aConsumo 650 $aTemperatura 653 $aCochos eletrônicos 653 $aProcesso inflamatório 700 1 $aDINIZ NETO, H. do C. 700 1 $aLOMBARDI, M. C. 700 1 $aLAGE, C. F. de A. 700 1 $aCARVALHO, W. A. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aCOELHO, S. G. 700 1 $aNEVES, L. F. M. 700 1 $aRAMOS JÚNIOR, W. L. 700 1 $aCAMPOS, M. M.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
25/06/2014 |
Data da última atualização: |
26/06/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CALINGACION, M.; LABORTE, A.; RESURRECCION, A.; CONCEPCION, J. C.; DAYGON, V. D.; MUMM, R.; REINKE, R.; DIPTI, S.; BASSINELLO, P. Z.; MANFUL, J.; SOPHANY, S.; LARA, K. C.; BAO, J.; XIE, L.; LOAIZA, K.; EL-HISSEWY, A.; GAYIN, J.; SHARMA, N.; RAJESWARI, S.; MANONMANI, S.; RANI, N. S.; KOTA, S.; INDRASARI, S. D.; HABIBI, F.; HOSSEINI, M.; TAVASOLI, F.; SUZUKI, K.; UMEMOTO, T.; BOUALAPHANH, C.; LEE, H. H.; HUNG, Y. P.; RAMLI, A.; RAMLI, A.; AUNG, P. P.; AHMAD, R.; WATTOO, J. I.; BANDONILL, E.; ROMERO, M.; BRITES, C. M.; HAFEEL, R.; LUR, H.-S.; CHEAUPUN, K.; JONGDEE, S.; BLANCO, P.; BRYANT, R.; LANG, N. T.; HALL, R. D.; FITZGERALD, M. |
Afiliação: |
MARIAFE CALINGACION, IRRI; ALICE LABORTE, IRRI; ADORACION RESURRECCION, IRRI; JEANAFLOR CRYSTAL CONCEPCION, IRRI; VENEA DARA DAYGON, IRRI; ROLAND MUMM, PLANT RESEARCH INTERNATIONAL, Wageningen; RUSSELL REINKE, INTERNATIONAL NETWORK FOR QUALITY RICE; SHARIFA DIPTI, INTERNATIONAL NETWORK FOR QUALITY RICE; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOHN MANFUL, INTERNATIONAL NETWORK FOR QUALITY RICE; SAKHAN SOPHANY, CAMBODIAN AGRICULTURAL RESEARCH AND DEVELOPMENT INSTITUTE; KARLA CORDERO LARA, INIA; JINSONG BAO, INSTITUTE OF NUCLEAR AGRICULTURAL SCIENCES; LIHONG XIE, CHINA NATIONAL RICE RESEARCH INSTITUTE; KATERINE LOAIZA, CIAT; AHMAD EL-HISSEWY, RICE RESEARCH & TRAINING CENTER, Egypt; JOSEPH GAYIN, CSIR; NEERJA SHARMA, AGRICULTURAL UNIVERSITY LUDHIANA, India; SIVAKAMI RAJESWARI, TAMIL NADU AGRICULTURAL UNIVERSITY COIMBATORE, India; SWAMINATHAN MANONMANI, TAMIL NADU AGRICULTURAL UNIVERSITY COIMBATORE, India; N. SHOBHA RANI, DIRECTORATE OF RICE RESEARCH, India; SUNEETHA KOTA, DIRECTORATE OF RICE RESEARCH, India; SITI DEWI INDRASARI, DIRECTORATE OF RICE RESEARCH, India; FATEMEH HABIBI, RICE RESEARCH INSTITUTE OF IRAN; MARYAM HOSSEINI, RICE RESEARCH INSTITUTE OF IRAN; FATEMEH TAVASOLI, RICE RESEARCH INSTITUTE OF IRAN; KEITARO SUZUKI, NARO, Japan; TAKAYUKI UMEMOTO, NARO, Japan; CHANTHKONE BOUALAPHANH, RICE AND CASH CROP RESEARCH INSTITUTE - NAFRI; HUEI HONG LEE, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA; YIU PANG HUNG, UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA; ASFALIZA RAMLI, PUSAT PENYELIDIKAN PADI DAN TANAMAN INDUSTRI, Malaysia; ASFALIZA RAMLI, MARDI, Malaysia; PA PA AUNG, PLANT BIOTECHNOLOGY CENTER, Myanmar; RAUF AHMAD, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTRE, Pakistan; JAVED IQBAL WATTOO, NATIONAL INSTITUTE FOR BIOTECHNOLOGY AND GENETIC ENGINEERING, Pakistan; EVELYN BANDONILL, PHILIPPINE RICE RESEARCH INSTITUTE, Philippines; MARISSA ROMERO, PHILIPPINE RICE RESEARCH INSTITUTE, Philippines; CARLA MOITA BRITES, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGAÇÃO AGRÁRIA E VETERINÁRIA, Portugal; ROSHNI HAFEEL, RICE RESEARCH STATION, Sri Lanka; HUU-SHENG LUR, NATIONAL TAIWAN UNIVERSITY, Taiwan; KUNYA CHEAUPUN, PATHUMTHANI RICE RESEARCH CENTRE, Thailand; SUPANEE JONGDEE, KHON KAEN RICE RESEARCH CENTER, Thailand; PEDRO BLANCO, INIA, Uruguay; ROLFE BRYANT, USDA-ARS, Arkansas; NGUYEN THI LANG, GENETIC & PLANT BREEDING DIVISION, Viet Nam; ROBERT D. HALL, PLANT RESEARCH INTERNATIONAL, Wageningen; MELISSA FITZGERALD, IRRI. |
Título: |
Diversity of global rice markets and the science required for consumer-targeted rice breeding. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Plos One, San Francisco, v. 9, n. 1, p. 1-12, Jan. 2014. |
DOI: |
10.1371/journal.pone.0085106 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
With the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future. Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to combine important agronomic features with the demands of local consumers for specific quality attributes and hence, design new, improved crop varieties which will be awarded success in the global MenosWith the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future. Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to combine impor... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Melhoramento genético. |
Thesagro: |
Arroz; Consumo; Oryza sativa. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104026/1/plosone.pdf
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Marc: |
LEADER 03571naa a2200745 a 4500 001 1988936 005 2014-06-26 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1371/journal.pone.0085106$2DOI 100 1 $aCALINGACION, M. 245 $aDiversity of global rice markets and the science required for consumer-targeted rice breeding.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aWith the ever-increasing global demand for high quality rice in both local production regions and with Western consumers, we have a strong desire to understand better the importance of the different traits that make up the quality of the rice grain and obtain a full picture of rice quality demographics. Rice is by no means a ?one size fits all? crop. Regional preferences are not only striking, they drive the market and hence are of major economic importance in any rice breeding / improvement strategy. In this analysis, we have engaged local experts across the world to perform a full assessment of all the major rice quality trait characteristics and importantly, to determine how these are combined in the most preferred varieties for each of their regions. Physical as well as biochemical characteristics have been monitored and this has resulted in the identification of no less than 18 quality trait combinations. This complexity immediately reveals the extent of the specificity of consumer preference. Nevertheless, further assessment of these combinations at the variety level reveals that several groups still comprise varieties which consumers can readily identify as being different. This emphasises the shortcomings in the current tools we have available to assess rice quality and raises the issue of how we might correct for this in the future. Only with additional tools and research will we be able to define directed strategies for rice breeding which are able to combine important agronomic features with the demands of local consumers for specific quality attributes and hence, design new, improved crop varieties which will be awarded success in the global 650 $aArroz 650 $aConsumo 650 $aOryza sativa 653 $aMelhoramento genético 700 1 $aLABORTE, A. 700 1 $aRESURRECCION, A. 700 1 $aCONCEPCION, J. C. 700 1 $aDAYGON, V. D. 700 1 $aMUMM, R. 700 1 $aREINKE, R. 700 1 $aDIPTI, S. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aMANFUL, J. 700 1 $aSOPHANY, S. 700 1 $aLARA, K. C. 700 1 $aBAO, J. 700 1 $aXIE, L. 700 1 $aLOAIZA, K. 700 1 $aEL-HISSEWY, A. 700 1 $aGAYIN, J. 700 1 $aSHARMA, N. 700 1 $aRAJESWARI, S. 700 1 $aMANONMANI, S. 700 1 $aRANI, N. S. 700 1 $aKOTA, S. 700 1 $aINDRASARI, S. D. 700 1 $aHABIBI, F. 700 1 $aHOSSEINI, M. 700 1 $aTAVASOLI, F. 700 1 $aSUZUKI, K. 700 1 $aUMEMOTO, T. 700 1 $aBOUALAPHANH, C. 700 1 $aLEE, H. H. 700 1 $aHUNG, Y. P. 700 1 $aRAMLI, A. 700 1 $aRAMLI, A. 700 1 $aAUNG, P. P. 700 1 $aAHMAD, R. 700 1 $aWATTOO, J. I. 700 1 $aBANDONILL, E. 700 1 $aROMERO, M. 700 1 $aBRITES, C. M. 700 1 $aHAFEEL, R. 700 1 $aLUR, H.-S. 700 1 $aCHEAUPUN, K. 700 1 $aJONGDEE, S. 700 1 $aBLANCO, P. 700 1 $aBRYANT, R. 700 1 $aLANG, N. T. 700 1 $aHALL, R. D. 700 1 $aFITZGERALD, M. 773 $tPlos One, San Francisco$gv. 9, n. 1, p. 1-12, Jan. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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