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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  13/12/2021
Data da última atualização:  14/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRANCISCO, J. S.; DIAS, R. C. E.; ALVES, E. A.; ROCHA, R. B.; DALAZEN, J. R.; MORI, A. L. B.; BENASSI, M. de T.
Afiliação:  JULYENE SILVA FRANCISCO, State University of Londrina (UEL); RAFAEL CARLOS ELOY DIAS, State University of Londrina (UEL); ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; JANDERSON RODRIGUES DALAZEN, Municipal Technical Assistance and Rural Extension Entity of the State of Rondônia (Emater-RO); ANDRÉ LUIZ BUZZO MORI, State University of Londrina (UEL); MARTA DE TOLEDO BENASSI, State University of Londrina (UEL).
Título:  Natural intervarietal hybrids of Coffea canephora have a high content of diterpenes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Beverages, v. 7, n. 4, 77, Dec. 2021.
ISSN:  2306-5710 (online)
DOI:  https://doi.org/10.3390/beverages7040077
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present investigation characterized the diterpene profile of Coffea canephora coffees, which are natural intervarietal hybrids of Conilon and Robusta. The impact of genetic diversity and environment on these compounds was also evaluated. Five genotypes (clones 03, 05, 08, 25, and 66) from six growing sites in the State of Rondônia in the western Amazon (Alto Alegre dos Parecis, São Miguel do Guaporé, Nova Brasilândia do Oeste, Porto Velho, Rolim de Moura, and Alto Paraíso) were analyzed. The contents of kahweol, cafestol, and 16-O-methylcafestol in light-medium roasted coffees were assessed by UPLC. Data were analyzed by ANOVA and Tukey's test (p <- 0.05). The contents of cafestol and 16-O-methylcafestol ranged from 96 to 457 mg 100 g?1 and 75 to 433 mg 100 g-1 , respectively. As for kahweol, from absence up to contents of 36.9 mg 100 g-1 was observed. The diterpene profile was dependent on genetics, growing site, and the interaction between these factors. A higher variability was observed for kahweol contents. The natural intervarietal hybrid coffees stood out for their high contents of diterpenes and increased frequency of kahweol presence (77% of the samples).
Palavras-Chave:  16-OMC; Amazônia Ocidental; Café Conilon; Cafestol; Diterpeno; Intervarietal hybrids; Kahweol; Rondônia; UPLC; Western Amazon.
Thesagro:  Café; Café Robusta; Coffea Canephora; Hibrido; Melhoramento Genético Vegetal.
Thesaurus Nal:  Diterpenoids; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229062/1/cpafro-18642.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RO18642 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, R. C. E.; MACHADO, A. F. de F.; MERCADANTE, A. Z.; BRAGAGNOLO, N.; BENASSI, M. de T. Roasting process affects the profile of diterpenes in coffee. European Food Research & Technology, v. 239, n. 6, p 961-970, dec 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFRANCISCO, J. S.; DIAS, R. C. E.; ALVES, E. A.; ROCHA, R. B.; DALAZEN, J. R.; MORI, A. L. B.; BENASSI, M. de T. Natural intervarietal hybrids of Coffea canephora have a high content of diterpenes. Beverages, v. 7, n. 4, 77, Dec. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoTISKI, I.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; TAKAHASHI, E. K.; FERREIRA, L. P.; MARRACCINI, P.; POT, D.; LEROY, T.; BENASSI, M. T.; DIAS, R. C. E. In silico and in vitro analysis of the isoprenoid pathway in coffee. In:INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 21., 2006, Montpellier, France. Table of contents... Montpellier, France: Association for Science and Information on Coffee, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPOT, D.; FERREIRA, L. P.; DIAS, R. C. E.; DURAND, N.; GUYOT, B.; RAMOS, J.; PERTHUIS, B.; SANDRIN, P.; BENASSI M. T.; MARRACCINI, P.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E. Genetic and molecular determinism of diterpene metabolism in Coffea spp. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22., 2008, Campinas.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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