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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/06/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, J. A.; FREIRE, A. L. F.; GIROTTO, I.; DEL ROVERI, C.; MASTELARO, V. R.; PARIS, E. C.; GIRALDI, T. R.
Afiliação:  ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA.
Título:  Phase evolution and optical properties of nanometric Mn-doped TiO2 pigments.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Materials Today Communications, v. 27, e102295, 2021.
Páginas:  1-12
ISSN:  2352-4928
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mtcomm.2021.102295
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This paper aims to evaluate the effects of calcination temperature and manganese doping on optical properties and phase evolution of Mn-doped TiO2 pigments. The powders were prepared by the polymeric precursor method at Mn contents of 0, 1, 2 and 3 % and calcined at 600, 700 and 800 ◦C. The results demonstrated that crystalline powders were produced in all conditions evaluated. It was further noted that the samples calcined at 600 ◦C were composed of rutile and anatase TiO2 polymorphs. However, the anatase phase was completely converted into rutile at temperatures above 700 ◦C. The particle size increased with increasing temperature. The same behavior was observed for the measured crystallite sizes. The Mn3+ ion charge was determined as the main valence for manganese ions in the TiO2 host. Oxygen vacancies are the probable crystal defects formed for charge balancing in the Mn-doped rutile structure. The results obtained for the powder with 3 % Mn and calcined at 800 ◦C demonstrated dopant cation segregation to form Mn2O3. It is important to emphasize that the absorbance values of the powders increase in the visible range when adding manganese compared to the absorbance values of pure TiO2. The band gap of the powders was reduced in accordance with the content of doping: from 3.04 eV (0 % Mn) to 2.05–2.20 eV (3 % Mn), with small differences depending on the calcination temperature. The increase in visible light absorbance led to a brown color in Mn-doped materials. Thus, the ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Crystallinity; Doping; Rutile; Structure.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17793 - 1UPCAP - DDPROCI.21/522021/52
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  17/10/2023
Data da última atualização:  17/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  OLIVEIRA, J. A. de; CASELL, F. de T. R.; PINHEIRO, H. D.
Afiliação:  JEUDYS ARAUJO DE OLIVEIRA, CPAMN; FRANCISCO DE TARSO RIBEIRO CASELL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; HELANO DIÓGENES PINHEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO PIAUÍ.
Título:  Potencial estratégico do feijão-caupi como ingrediente para alimentos plant-based.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Prospecção, v. 16, n. 6, p. 1943-1955, out./dez. 2023.
ISSN:  2317-0026
DOI:  10.9771/cp.v16i6.52936
Idioma:  Português
Conteúdo:  Grãos de feijão-caupi possuem altos níveis de proteínas, fibras, ferro e zinco, o que lhes confere um excelente potencial nutricional para o desenvolvimento de alimentos plant-based, geralmente veganos, feitos à base de plantas como uma opção aos produtos de origem animal. O objetivo desta pesquisa foi obter informações sobre a cultura do feijão-caupi no Brasil e no mundo, assim como sobre o desenvolvimento de alimentos plant-based nos últimos anos. Os resultados indicam que a maioria das formulações que utilizam pulses é constituída de ervilhas, grãos-de-bico e favas, mas pouquíssimas têm utilizado o feijão-caupi, o que configura uma grande oportunidade estratégica para essa cultura nesse tipo de tecnologia de alimentos. Além disso, os resultados evidenciam uma acelerada tendência de crescimento no desenvolvimento de tecnologias do setor de alimentos plant-based, acompanhada de fortes investimentos por parte das principais indústrias do setor.
Palavras-Chave:  Vegano.
Thesagro:  Alimento Vegetal; Leguminosa com Grão; Tecnologia de Alimento; Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Food technology; Legumes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157298/1/PotencialEstrategicoFeijaoCaupiIngredienteAlimentosPlantBasedCP2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN34073 - 1UPCAP - DD
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