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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  05/10/2011
Data da última atualização:  10/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAMPOS, M. K. F. de; CARVALHO, K. de; SOUZA, F. S. de; MARUR, C. J.; PEREIRA, L. F. P.; BESPALHOK FILHO, J. C.; VIEIRA, L. G. E.
Afiliação:  INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, SAPC; UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Drought tolerance and antioxidant enzymatic activity in transgenic 'Swingle' citrumelo plants over-accumulating proline.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Environmental and Experimental Botany, v.72, n. 2, p. 242-250, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study we investigated the effects of the high endogenous proline level on water relations, gas exchange and antioxidant enzymatic activity in leaves of transgenic 'Swingle' citrumelo rootstocks transformed with the P5CSF129A gene coding for the key-enzyme for proline synthesis, under water deficit. Leaf total water, osmotic and pressure potentials, stomatal conductance, photosynthetic rates and xylem sapflowwere evaluated in non-transformed control and transgenic plants during water deficit treatment. Malondialdehyde (MDA) content, catalase (CAT; EC 1.11.1.6), superoxide dismutase (SOD; EC 1.15.1.1) and ascorbate peroxidase (APX; EC 1.11.1.11) activities were quantified in leaves collected based on their total water potential, representing the following conditions: irrigated (w = -1.3 MPa), moderate stress (w = -2.3 to - 2.5 MPa), severe stress (w = -3.8 to - 3.9 MPa) and recovery (24 h after re-irrigation: w = -1.3 to - 1.9 MPa). Osmotic adjustment was observed in transgenic plants until 11 days after withholding water, while pressure potential in non-transformed controls was close to zero after nine days of water deprivation. This superior maintenance of turgor pressure in leaves of transgenic plants led to higher stomatal conductance, photosynthetic and transpiration rates when compared to non-transgenic plants. Drought caused a significant decrease in APX and SOD activities in control plants, followed by an increase after re-watering. On the other hand, CAT was m... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Citrus rootstock; Osmotic adjustment.
Thesaurus Nal:  Drought tolerance; Oxidative stress; Proline.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42905/1/Drought-tolerance-and-antioxidant.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC227 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  22/03/2008
Data da última atualização:  25/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  ROCHA, M. de M.
Afiliação:  MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN.
Título:  Biofortificação: o feijão-caupi combate a desnutrição.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Disponível em: . Acesso em: 30 nov. 2007.
Idioma:  Português
Notas:  Artigo originalmente publicado pelo O Estado do Maranhão, 30/11/2007.
Conteúdo:  O feijão-caupi ou feijão-de-corda (Vigna unguiculata L. Walp.) é uma das culturas mais importantes na região Norte e Nordeste do Brasil, como alimento humano. Seus grãos são consumidos na forma seca (quiescente) ou verde (imatura). Nutricionalmente são predominantemente constituídos de carboidratos (65% em média) e proteína (24% em média), representando também uma boa fonte de fibras, vitaminas e minerais. Entre os micronutrientes mais importantes presentes nos grãos de feijão-caupi podemos citar o ferro e o zinco.
Thesagro:  Deficiência Nutricional; Feijão de Corda; Tecnologia.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/69723/1/BiofortificacaoS206-08.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN21737 - 1UPCAM - DD206/082008.00206
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