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Registros recuperados : 20 | |
2. | | MARKS, B. B.; MARTINS, T. B.; DALL'AGNOL, R. F.; HUNGRIA, M. Ação de metabólitos secundários e de inoculantes microbianos na promoção do crescimento de soja (Glycine max (L.) Merr.) e milho (Zea mays L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO MICROBIOLOGIA, 27., SIMPÓSIO IBEROAMERICANO SOBRE MICRO-ORGANISMOS FOTOSSINTETIZANTES, 2.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICOBACTÉRIAS, 15.; SIMPÓSIO DE FERMENTAÇÃO ALCOÓLICA, 2.; BRAZILIAN MICROBIOME WORKSHOP; BRAZILIAN MICROBIOME PROJECT MEETING, 1.; SIMPÓSIO DE COLEÇÕES DE CULTURA, 4.; MINI-SIMPÓSIO SOBRE NEW DELHI METALO-BETA-LACTAMASE-1 (NDM-1); 2013, NATAL. Anais... [São Paulo]: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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3. | | DALL'AGNOL, R. F.; DELAMUTA, J. R. M.; RIBEIRO, R. A.; HUNGRIA, M. Diversidade e filogenia de estirpes de Rhizobium pela metodologia de MLSA. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa: SBCS, 2012. 4 p. Trab. 1212. 1 CD-ROM. Fertbio. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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4. | | DALL'AGNOL, R. F.; BOURNAUD, C.; FARIA, S. M. de; BÉNA, G.; MOULIN, L.; HUNGRIA, M. Diversidade taxonômica e genética de Burkholderia simbióticas provenientes de solos da Mata Atlântica. In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DE RIZOBIOLOGIA, 27., 2016, Londrina. Fortalecendo as parcerias Sul-Sul: anais. Curitiba: SBCS-NEPAR, 2016. 308 p. Editado por Mariangle Hungria, Douglas Fabiano Gomes, Arnaldo Colozzi Filho. RELAR 2016. p. 151 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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5. | | DALL'AGNOL, R. F.; BOURNAUD, C.; FARIA, S. M. de; BÉNA, G.; MOULIN, L.; HUNGRIA, M. Diversidade taxonômica e genética de burkholderia simbióticas provenientes de solos da mata atlântica. In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DE RIZOBIOLOGIA - RELAR, 27., 2016, Londrina. Fortalecendo as parcerias Sul-Sul: anais. Curitiba: SBCS-NEPAR, 2016. p. 151. Editores: Mariangela Hungria, Douglas Fabiano Gomes, Arnaldo Colozzi Filho. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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6. | | CORDEIRO, A. B.; RIBEIRO, R. A.; DALL'AGNOL, R. F.; HUNGRIA, M. Nova espécie de rhizobium para simbionte de phaseolus vulgaris l. In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DE RIZOBIOLOGIA - RELAR, 27., 2016, Londrina. Fortalecendo as parcerias Sul-Sul: anais. Curitiba: SBCS-NEPAR, 2016. p. 164. Editores: Mariangela Hungria, Douglas Fabiano Gomes, Arnaldo Colozzi Filho. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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9. | | HELENE, L. C. F.; DALL'AGNOL, R. F.; DELAMUTA, J. R. M.; HUNGRIA, M. Mesorhizobium atlanticum sp. nov., a new nitrogen-fixing species from soils of the Brazilian Atlantic Forest biome. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, v. 69, n. 6, p. 1800-1806, jun. 2019. p. 1800-1806, Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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10. | | DALL'AGNOL, R. F.; COSTA, M. R.; RIBEIRO, R. A.; DELAMUTA, J. R. M.; CHUEIRE, L. M. de O.; HUNGRIA, M. Genome Sequence of Paraburkholderia nodosa Strain CNPSo 1341, a N2-Fixing Symbiont of the Promiscuous Legume Phaseolus vulgaris. Genome Announcements, v. 4, p. 6, e01073-16, Nov./Dec. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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11. | | DALL'AGNOL, R. F.; SILVA, A. P. da; MATSUMOTO, L. S.; BABUJIA, L.; RIBEIRO, R. A.; FRANCHINI, J. C.; HUNGRIA, M. Parâmetros microbiológicos como indicadores de alterações decorrentes do manejo do solo. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 1070. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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12. | | RIBEIRO, R. A.; ORMEÑO-ORILLO, E.; DALL'AGNOL, R. F.; GRAHAM, P. H.; MARTINEZ-ROMERO, E.; HUNGRIA, M. Novel Rhizobium lineages isolated from root nodules of the common bean (Phaseolus vulgaris L.) in Andean and Mesoamerican areas. Research in Microbiology, v. 164, n. 7, p. 740-748, Sept. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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13. | | PAULITSCH, F.; DALL'AGNOL, R. F.; DELAMUTA, J. R. M.; RIBEIRO, R. A.; BATISTA, J. S. da S.; HUNGRIA, M. Paraburkholderia atlantica sp. nov. and Paraburkholderia franconis sp. nov., two new nitrogen-fixing nodulating species isolated from Atlantic forest soils in Brazil. Archives of Microbiology, v. 202, p. 1369-1380, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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14. | | SILVA, A. P. da; BABUJIA, L.; DALL'AGNOL, R. F.; MATSUMOTO, L. S.; LUCA, M. J. de; NOGUEIRA, M. A.; HUNGRIA, M. Atividades enzimáticas como indicadores de qualidade do solo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBILOGIA, 26.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BACTÉRIAS LÁTICAS; ENCONTRO NACIONAL DE PROFESSORES DE MICROBIOLOGIA; SIMPÓSIO DE COLEÇÕES DE CULTURAS, 4., 2011, Foz do Iguaçu. Anais... São Paulo: SBM, 2011. Resumo, 1000-1. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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15. | | SILVA, A. P. da; BABUJIA, L.; MATSUMOTO, L. S.; SOUZA, R. C. de; DALL'AGNOL, R. F.; FRANCHINI, J. C.; HUNGRIA, M. Biomassa microbiana na identificação de alterações decorrentes do uso agrícola. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. 4 p. Trab. 607. 1 CD-ROM. FERTBIO 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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16. | | DALL'AGNOL, R. F.; PLOTEGHER, F.; SOUZA, R. C.; MENDES, I. C.; REIS JUNIOR, F. B. dos; BÉNA, G.; MOULIN, L.; HUNGRIA, M. Caracterização genética e filogenética de burkholderia isoladas de nódulos de phaseolus vulgaris em solos do "cerradão". In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DE RIZOBIOLOGIA - RELAR, 27., 2016, Londrina. Fortalecendo as parcerias Sul-Sul: anais. Curitiba: SBCS-NEPAR, 2016. p. 138. Editores: Mariangela Hungria, Douglas Fabiano Gomes, Arnaldo Colozzi Filho. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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17. | | DALL'AGNOL, R. F.; PLOTEGHER, F.; SOUZA, R. C.; MENDES, I. de C.; REIS JUNIOR, F. B. dos; BÉNA, G.; MOULIN, L.; HUNGRIA, M. Paraburkholderia nodosa is the main N2-fixing species trapped by promiscuous common bean (Phaseolus vulgaris L.) in the Brazilian 'Cerradão'. FEMS Microbiology Ecology, 2016, v. 92, n. 8, 14 p., nov. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Soja. |
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18. | | PAULITSCH, F.; KLEPA, M. S.; SILVA, A. R. da; CARMO, M. R. B. do; DALL'AGNOL, R. F.; DELAMUTA, J. R. M.; HUNGRIA, M.; BATISTA, J. S. da S. Phylogenetic diversity of rhizobia nodulating native Mimosa gymnas grown in a South Brazilian ecotone. Molecular Biology Reports, v. 46, p. 529-540, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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19. | | DALL'AGNOL, R. F.; RIBEIRO, R. A.; ORMEÑO-ORRILLO, E.; ROGEL, M. A.; DELAMUTA, J. R. M.; MARTÍNEZ-ROMERO, E.; ANDRADE, D. S.; HUNGRIA, M. Rhizobium freirei sp. nov., a symbiont of Phaseolus vulgaris that is very effective at fixing nitrogen. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, v. 63, n.11, p. 4167-4173, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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20. | | DALL'AGNOL, R. F.; RIBEIRO, R. A.; DELAMUTA, J. R. M.; ORMEÑO-ORRILLO, E.; ROGEL, M. A.; ANDRADE, D. S.; MARTÍNEZ-ROMERO, E.; HUNGRIA, M. Rhizobium paranaense sp. nov., an effective N2 - fixing symbiont of common bean (Phaseolus vulgaris L.) with broad greographical distribution in Brazil. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, v. 64, p. 3222-3229, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 20 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/07/2022 |
Data da última atualização: |
11/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRILHANTE, N, S.; FARIA-MACHADO, A. F. de; ANTONIASSI, R.; GAMA, P. E.; BIZZO, H. R. |
Afiliação: |
NATHÁLIA S. BRILHANTE; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA. |
Título: |
Monitoring the Profile of Volatile Compounds During the Storage of Extra Virgin Olive Oils Produced in Brazil from the Koroneiki Variety Using the HS-SPME Technique. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food analytical methods, v. 15, n. 6, p. 1508-1520, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-021-02192-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to evaluate changes in the profile of volatile compounds of extra virgin olive oils (EVOOs) from the states of Minas Gerais and Rio Grande do Sul (Brazil) during 8 months of storage. The samples of Koroneiki olive oils were characterized for fatty acid composition, acidity, peroxide value, and ultraviolet absorbance. Volatile compounds were identified and estimated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), and flame ionization detection (GC-FID). The results obtained for fatty acid composition, free fatty acids, peroxide value, and ultraviolet absorbance are characteristic of extra virgin olive oils. The main volatile compounds identified at zero storage time were hexanal, (E)-2-hexenal, (Z)-3-hexenol, (Z)-3-hexenyl acetate, and hexyl acetate, all from the lipoxygenase pathway (LOX) and responsible for the characteristic green odor of EVOOs. The major compound found was (E)-2-hexenal, which also had the greatest decrease during storage. In the same period, (E)-2-heptenal, octanal, nonanal, and (E)-2-decenal, compounds associated to undesirable sensory characteristics in olive oils, were identified mainly in the eighth month of storage. Through PCA and fatty acid composition, the samples could be grouped according to their geographic origin. |
Palavras-Chave: |
EVOOs; GC-FID; GC-MS; HS-SPME; Koroneiki; Lipoxygenases. |
Thesaurus NAL: |
Absorbance; Acetates; Acidity; Brazil; Fatty acid composition; Flame ionization; Headspace analysis; Odors; Olives; Peroxide value; Provenance; Solid phase microextraction; Storage time; Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02571naa a2200421 a 4500 001 2144588 005 2022-07-11 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12161-021-02192-0$2DOI 100 1 $aBRILHANTE, N, S. 245 $aMonitoring the Profile of Volatile Compounds During the Storage of Extra Virgin Olive Oils Produced in Brazil from the Koroneiki Variety Using the HS-SPME Technique.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis work aimed to evaluate changes in the profile of volatile compounds of extra virgin olive oils (EVOOs) from the states of Minas Gerais and Rio Grande do Sul (Brazil) during 8 months of storage. The samples of Koroneiki olive oils were characterized for fatty acid composition, acidity, peroxide value, and ultraviolet absorbance. Volatile compounds were identified and estimated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), and flame ionization detection (GC-FID). The results obtained for fatty acid composition, free fatty acids, peroxide value, and ultraviolet absorbance are characteristic of extra virgin olive oils. The main volatile compounds identified at zero storage time were hexanal, (E)-2-hexenal, (Z)-3-hexenol, (Z)-3-hexenyl acetate, and hexyl acetate, all from the lipoxygenase pathway (LOX) and responsible for the characteristic green odor of EVOOs. The major compound found was (E)-2-hexenal, which also had the greatest decrease during storage. In the same period, (E)-2-heptenal, octanal, nonanal, and (E)-2-decenal, compounds associated to undesirable sensory characteristics in olive oils, were identified mainly in the eighth month of storage. Through PCA and fatty acid composition, the samples could be grouped according to their geographic origin. 650 $aAbsorbance 650 $aAcetates 650 $aAcidity 650 $aBrazil 650 $aFatty acid composition 650 $aFlame ionization 650 $aHeadspace analysis 650 $aOdors 650 $aOlives 650 $aPeroxide value 650 $aProvenance 650 $aSolid phase microextraction 650 $aStorage time 650 $aVolatile compounds 653 $aEVOOs 653 $aGC-FID 653 $aGC-MS 653 $aHS-SPME 653 $aKoroneiki 653 $aLipoxygenases 700 1 $aFARIA-MACHADO, A. F. de 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aGAMA, P. E. 700 1 $aBIZZO, H. R. 773 $tFood analytical methods$gv. 15, n. 6, p. 1508-1520, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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