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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
03/11/2021 |
Data da última atualização: |
10/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DÍAZ, A. S.; CRUZ, Y. da C.; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. |
Afiliação: |
ALEJANDRO SANDRIA DÍAZ, Universidade Federal de Lavras; YASMINI DA CUNHA CRUZ, Universidade Federal de Lavras; VINÍCIUS POLITI DUARTE, Universidade Federal de Lavras; EVARISTO MAURO DE CASTRO, Universidade Federal de Lavras; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; FABRICIO JOSÉ PEREIRA, Universidade Federal de Alfenas. |
Título: |
The role of reactive oxygen species and nitric oxide in the formation of root cortical aerenchyma under cadmium contamination. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Physiologia Plantarum, v. 173, n. 4, p. 2323-2333, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/ppl.13582 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to evaluate root cortical aerenchyma formation in response to Cd-driven hydrogen peroxide (H2O2) production and the role of nitric oxide (NO) in the alleviation of Cd oxidative stress in maize roots and its effects on aerenchyma development. Maize plants were subjected to continuous flooding for 30 days, and the following treatments were applied weekly: Cd(NO3)2 at 0, 10, and 50 ?M and Na2[Fe(CN)5NO]2H2O (an NO donor) at 0.5, 0.1, and 0.2 ?M. The root biometrics; oxidative stress indicators H2O2 and malondialdehyde (MDA); and activities of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), and ascorbate peroxidase (APX) were analyzed. The root dry and fresh masses decreased at higher concentrations of NO and Cd. H2O2 also decreased at higher NO concentrations; however, MDA increased only at higher Cd levels. SOD activity decreased at higher concentrations of NO, but CAT activity increased. Aerenchyma development decreased in response to NO. Consequently, NO acts as an antagonist to Cd, decreasing the concentration of H2O2 by reducing SOD activity and increasing CAT activity. Although H2O2 is directly linked to aerenchyma formation, increased H2O2 concentrations are necessary for root cortical aerenchyma development. |
Palavras-Chave: |
Aerênquima. |
Thesagro: |
Milho; Raiz. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228952/1/The-role-reactive.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registros recuperados : 15 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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4. | | ACUNA, R. L. D.; MANTOVANI, E. C.; MARTYN, P. J.; BERTAUX, S.; QUEIROZ, D. M. de. Comparação do coeficiente de tração e da eficiência tratória de um trator agrícola obtidos pela equação de Wismer e Luth e por ensaios de campo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 24., 1995, Viçosa, MG. Resumos... Viçosa, MG: SBEA: UFV, 1995. p. 380.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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15. | | FERREIRA, W. P. M.; RUFINO, J. L. dos S.; FONSECA, H. P.; QUEIROZ, D. M. de; FERNANDES FILHO, E. I.; RIBEIRO, M. de F.; FERREIRA, C. de F. S. Mapping the mountainous climate in the Matas de Minas region, Brazil which influences the top-quality coffee beverages. Research, Society and Development, v. 11, n. 12, e261111233776, 2022. 14 p. Título em português: Mapeamento do clima de montanha na região de Matas de Minas, Brasil que influenciam a alta qualidade das bebidas do café.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
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