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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  LIMA, M A.; CUNHA, R. L. da; TONON, R. V.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  MARIAH ALMEIDA LIMA, UFRRJ; ROSIANE LOPES DA CUNHA, UNICAMP; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Impact of microfluidization and ultrasonication on the properties of sodium alginate-based pink pepper essential oil nanoemulsion.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Poster 157698. Eixo temático: Colóides para filmes comestíveis. CIPCA.
Conteúdo:  Sodium alginate is a natural polysaccharide, mainly derived from brown algae species, and a proper raw material to be used in the production of edible films and coatings. Nanoemulsions incorporating certain essential oils, such as pink pepper essential oil (Schinus terebinthifolius Raddi), can be used in edible coatings and films to provide antimicrobial and antioxidant characteristics, aiming to improve the shelf life of several kinds of foods. Nanoemulsions are commonly produced using high energy methods, which involve the use of large amounts of disruptive forces that reduce bigger droplets into smaller ones using mechanical forces such as shear, compression, or cavitation, breaking down the high interfacial tension between oil and water. The aim of this study was to evaluate the effects of two high-energy methods on droplet size distribution, polydispersity, and droplet morphology of nanoemulsions based on sodium alginate-based pink pepper essential oil nanoemulsion. First, to prepare a pre-emulsion or coarse emulsion, sodium alginate (1.0% w/v) was dissolved in ultrapure water at 70 °C under magnetic stirring. Afterwards, pink pepper essential oil (1.0% w/v) and Tween 80 (ratio 1:1 in relation to the essential oil) were incorporated into the sodium alginate solution using a T18 Digital Ultra Turrax Mixer (IKA) operating at 13,000 rpm for 5 minutes. The two different high-energy processes used to obtain nanoemulsions were ultrasound (US) and microfluidization (MF). Ultra... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  High-energy methods; Nanoemulsion; Pink pepper essential oil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15496 - 1UPCRA - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVOLPATO, M. M. L.; CUNHA, R. L. da; ALVES, H. M. R.; VIEIRA, T. G. C. Análise do comportamento da temperatura do ar em áreas cafeeiras arborizadas e a pleno sol em São Sebastião do Paraíso, MG. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA CAFEEIROAS, 36., 2010, Guarapari. Anais...Brasília, DF: Embrapa Café, 2010.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M A.; CUNHA, R. L. da; TONON, R. V.; ROSENTHAL, A. Impact of microfluidization and ultrasonication on the properties of sodium alginate-based pink pepper essential oil nanoemulsion. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES, 9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157698. Eixo temático: Colóides para filmes comestíveis. CIPCA.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, R. L. da; REIS, P. R.; REZENDE, J. C. de; MAGALHÃES, M. M.; CARVALHO, V. L. de. Produtos preparados à base de café. In: REIS, P. R.; CUNHA, R. L. da; CARVALHO, G. R. (Ed.). Café arábica: da pós-colheita ao consumo. Lavras: U.R. EPAMIG SM, 2011. p. 463-496.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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