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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
26/07/2022 |
Data da última atualização: |
26/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PRESTES, A. A.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; CRUZ, A. G. da; PRUDENCIO, E. S. |
Afiliação: |
AMANDA A. PRESTES, Federal University of Santa Catarina; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ERICK A. ESMERINO, Federal Institute of Rio de Janeiro; RAMON SILVA, Federal Institute of Rio de Janeiro; ADRIANO G. DA CRUZ, Federal Institute of Rio de Janeiro; ELANE S. PRUDENCIO, Federal University of Santa Catarina. |
Título: |
Potential properties of guabiroba (Campomanesia xanthocarpa O. Berg) processing: a native brazilian fruit. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Advances in Food Technology and Nutritional Sciences, v. 8, n. 1, p. 1-13, 2022. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Guabiroba (Campomanesia xanthocarpa O. Berg) is a native Brazilian fruit with an important nutritional value and a great economic potential for processing. This fruit is a source of fibers, carbohydrates, potassium, and bioactive compounds, such as polyphenols, carotenoids, and Vitamin C. The phytochemicals of guabiroba are elucidated regarding their high antioxidant activity, which is related to human health benefits when introduced into a dietary routine. In addition, the antioxidant property of this native fruit can act as a natural preservative against oxidative and enzymatic reactions, and microbiological spoilage, extending the shelf-life of food. Thus, the addition of guabiroba in the development of new products, in addition to improving the functionality of the food, can reduce the use of chemical additives. Studies related to encouraging the use of guabiroba in food formulation, as well as the use of emerging technologies in the processing of this native fruit, become the basis of this review that aims to expand the knowledge of this Brazilian fruit and enhance its application in the food industry. |
Palavras-Chave: |
Emerging technologies; Gavirova; Myrtaceae family; Technological approach. |
Thesagro: |
Guabiroba. |
Thesaurus Nal: |
Campomanesia xanthocarpa; New products. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144943/1/AFTNS-2022-PotentialPropertiesGuabiroba.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registros recuperados : 7 | |
1. | | OLIVEIRA, L. A. de; COSTA, E. A.; MACHADO, K. K. G.; SILVA, E. H. da; HIROSE, E. Biologia do percevejo Tibraca limbativentris (Heteroptera: Pentatomidae) em arroz e milho. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 50. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Pôster - graduação.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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2. | | SILVA, E. H. da; COSTA, E. A.; MACHADO, K. K. G.; OLIVEIRA, L. A. de; HIROSE, E. Performance ninfal do percevejo Euschistus heros (Heteroptera: Pentatomidae) alimentado com Amaranthus sp. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 35. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Apresentação oral - Pós-graduação.Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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3. | | GOMES, D. P.; LEITE, R. M. V. B. C.; SILVA, A. C. da; SILVA, G. S.; MACIEL, A. A. S.; MACHADO, K. K. G. Efeito do armazenamento nas qualidades fisiológicas e sanitária de sementes de girassol produzidas em Balsas, Maranhão. In: ENCONTRO LATINO AMERICANO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 12.; ENCONTRO LATINO AMERICANO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 8., São José dos Campos. Anais... [Universidade do Vale do Paraíba], 2008. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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4. | | PAIVA, L. A. de; SOUZA, J. R. de; FERREIRA, E.; BOIÇA JÚNIOR, A. L.; CARGNELUTTI FILHO, A.; CHAGAS, E. F. das; MONDEGO, J. M.; MACIEL, A. S.; MACHADO, K. K. G.; SARDINHA, D. H. da S. Dissimilaridade genética de fontes de resistência de Oryza sativa a Tibraca limbativentris Stal, 1860 (Heteroptera: pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia, inovação. Uberlândia: SEB, 2008. Resumo ID: 421-1.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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5. | | SOUZA, J. R. de; FERREIRA, E.; CARGNELUTTI FILHO, A.; CHAGAS, E. F. das; MASSARO, R. A. M.; MACIEL, A. A. S.; SARDINHA, D. H. S.; TORRES, E. R. S.; MACHADO, K. K. G.; CARVALHO FILHO, J. A. Dissimilaridade genética de fontes de resistência de Oryza sativa a Tibraca limbativentris Stal, 1860 (Heteroptera: Pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. Anais... São Lourenço: Sociedade Brasileira de Melhoramento de Plantas, 2007.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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6. | | PAIVA, L. A. de; SOUZA, J. R. de; FERREIRA, E.; BOIÇA JÚNIOR, A. L.; CARGNELUTTI FILHO, A.; CHAGAS, E. F. das; MONDENGO, J. M.; MACIEL, A. S.; MACHADO, K. K. G.; SARDINHA, D. H. da S. Níveis de resistência em genótipos de arroz ao percevejo-do-colmo Tibraca limbativentris Stal, 1860 (Heteroptera: pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia, inovação. Uberlândia: SEB, 2008. 1 CD-ROM. Resumo ID:421-2.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | SOUZA, J. R. de; FERREIRA, E.; CHAGAS, E. F. das; BARRIGOSSI, J. A. F.; MACIEL, A. A. S.; SILVA, D. H. S. da; MACHADO, K. K. G.; CARVALHO FILHO, J. A.; MARTINS, J. da S. Resistência do tipo não-preferência em cultivares de arroz no Estado do Maranhão à Tibraca limbativentris Stal, 1860 (Heteroptera : pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 21., 2006, Recife. Entomologia: da academia à transferência de tecnologia: resumos. Recife: Sociedade Entomológica do Brasil, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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