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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  04/02/2019
Data da última atualização:  24/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRADO, M. E. A. do; QUEIROZ, V. A. V.; CORREIA, V. T. da V.; NEVES, E. O.; RONCHETI, E. F. S.; GONÇALVES, A. C. A.; MENEZES, C. B. de; OLIVEIRA, F. C. E. de.
Afiliação:  Maria Emília Araújo do Prado, Universidade Federal de São João del-Rei; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Vinicius Tadeu da Veiga Correia, Universidade Federal de São João del-Rei; Erick Ornellas Neves, Universidade Federal de Ouro Preto; Elder Felipe Silva Roncheti, Universidade Federal de Viçosa; Aline Cristina Arruda Gonçalves, Universidade Federal de São João del-Rei; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; Fernanda Cristina Esteves de Oliveira, Universidade Federal de São João del-Rei.
Título:  Physicochemical and sensorial characteristics of beef burgers with added tannin and tannin-free whole sorghum flours as isolated soy protein replacer.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 150, p. 93-100, 2019.
DOI:  10.1016/j.meatsci.2018.12.006
Idioma:  Inglês
Notas:  Publicado online em 13 dez. 2018.
Conteúdo:  The physicochemical and sensorial characterization of beef burgers with added sorghum flours as replacer for the isolated soy protein (ISP) usually used in the conventional formulations was performed. Three formulations were prepared: one conventional (CN) with 3% ISP and two with 3% tannin (BRS 305) and tannin-free (BR 501) whole sorghum flour (WSF) of BRS 305 and BR 501 genotypes. There was no difference among the formulations for most of the physicochemical characteristics. The moisture retention was higher in BRS 305 (P < .05). The added WSF influenced the color of the raw beef burger; and the proximate composition and the antioxidant characteristics of the raw and cooked formulations (P < .05). The purchase intention and flavor, texture and overallacceptabilityscoreswerehigherforthesorghumproductsthanCN(P < .05).Therefore,thereplacingof ISP by WSF in beef burger, especially by the BRS 305 genotype, might be a technologically, nutritionally and sensorially viable option.
Thesagro:  Alimento; Farelo; Hamburger; Proteína; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191985/1/Physicochemical-sensorial.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28699 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  09/11/2022
Data da última atualização:  09/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BUENO, V. R.; HEIDEN, G.
Afiliação:  VINICIUS RESENDE BUENO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; GUSTAVO HEIDEN, CPACT.
Título:  Calea sessilifolia (Asteraceae, Neurolaeneae), a New Species from the Diamantina Plateau, Minas Gerais, Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Systematic Botany, v. 47, n. 2, p. 586-592, 2022.
ISSN:  1548-2324
DOI:  https://doi.org/10.1600/036364422X16512564801687
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A new species of Calea belonging to the Calea myrtifolia complex is described. Calea sessilifolia stands out by the unusual herbaceous habit 0.1 to 0.25 m tall and sessile leaves compared with the remaining species of the complex. The new species is related to Calea arachnoidea, C. heteropappa, and C. semirii due the polylength pappus scales, but is easily distinguished by its height 0.1?0.25 m tall (vs. 0.3?2 m), sessile leaves (vs. petiolate leaves), acrodromous venation (vs. camptodromous or semicraspedodromous), and capitulescence of solitary capitula or rarely a dichasiform cyme and few-branched (vs. branched dichasiform cyme). The new species is described, its taxonomic affinities are discussed, and its main vegetative and reproductive structures are illustrated. In addition, a key for identification and one map with the geographic distribution of the species of Calea bearing polylength pappus scales from Calea myrtifolia complex are provided.
Palavras-Chave:  Calea sessilifolia.
Thesagro:  Botânica; Cerrado; Compositae; Taxonomia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22371 - 1UPCAP - DD
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