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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/12/2013
Data da última atualização:  23/02/2016
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  FREITAS, D. de G. C.; MACHADO, J. A.; MATTOS, C. T. G. B.; NOGUEIRA, R. I.; CORNEJO, F. E. P.; SOUZA, R. T. de; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.
Afiliação:  DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA; JESSICA APARECIDA MACHADO, UNIRIO; CLAUDIA TORRES GOMES BRAUNS MATTOS, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; FELIX EMILIO PRADO CORNEJO, CTAA; REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV; JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV.
Título:  Aceitação de uvas passas brasileiras e suas características sensoriais segundo a percepção do consumidor.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2013.
Páginas:  5 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 192).
ISSN:  0103-5231
Idioma:  Português
Conteúdo:  Visando identificar as mais promissoras cultivares para elaboração de uvas passas, o objetivo deste trabalho foi realizar a avaliação sensorial das uvas passas, levando em consideração a percepção de consumidores do produto.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Avaliação sensorial; Brasil.
Thesagro:  Análise organoléptica; Mercado; Passa; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/99573/1/2013-CTE-0192.pdf
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14771 - 1UPCFL - PPFL01834CTAAFL01834
CTAA12030 - 1UMTFL - PPCTE 01922013.00009
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  08/05/2023
Data da última atualização:  08/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  COSTA, I. R. S. C.; CAVALCANTE, F. L. P.; CAVALCANTI, F. R.; FERNANDES, C. de F.; GOMES-FILHO, E.; CANUTO, K. M.; CARVALHO, H. H. DE.
Afiliação:  IGOR RAFAEL SOUSA COSTA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; FRANCISCO LUCAS PACHECO CAVALCANTE, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; FABIO ROSSI CAVALCANTI, CNPUV; CLEBERSON DE FREITAS FERNANDES, CNPAT; ENÉAS GOMES-FILHO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; HUMBERTO HENRIQUE DE CARVALHO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ.
Título:  Metabolomic exhibits different profiles and potential biomarkers of Vitis spp. co-cultivated with Fusarium oxysporum for short, medium, and long times.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Physiologia Plantarum, v. 175, e13918, April 2023.
DOI:  10.1111/ppl.13918
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Differential rootstock tolerance to Fusarium spp. supports viticulture worldwide. However, how plants stand against the fungus still needs to be explored. We hypothesize it involves a differential metabolite modulation. Thus, we performed a gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC?MS) analysis of Paulsen P1103 and BDMG573 rootstocks, co-cultured with Fusarium oxysporum (FUS) for short, medium, and long time (0, 4, and 8 days after treatment [DAT]). In shoots, principal component analysis (PCA) showed a complete overlap between BDMG573 non-cocultivated and FUS at 0 DAT, and P1103 treatments showed a slight overlap at both 4 and 8 DAT. In roots, PCA exhibited overlapping between BDMG573 treatments at 0 DAT, while P1103 treatments showed overlapping at 0 and 4 DAT. Further, there is a complete overlapping between BDMG573 and P1103 FUS profiles at 8 DAT. In shoots, 1,3-dihydroxyacetone at 0 and 4 DAT and maltose at 4 and 8 DAT were biomarkers for BDMG573. For P1103, glyceric acid, proline, and sorbitol stood out at 0, 4, and 8 DAT, respectively. In BDMG573 roots, the biomarkers were β-alanine at 0 DAT, cellobiose and sorbitol at both 4 and 8 DAT. While in P1103 roots, they were galactose at 0 and 4 DAT and 1,3-dihydroxyacetone at 8 DAT. Overall, there is an increase in amino acids, glycolysis, and tricarboxylic acid components in tolerant Paulsen P1103 shoots. Thus, it provides a new perspective on the primary metabolism of grapevine rootstocks to F. oxysporum ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fusarium spp; Paulsen BDMG573; Paulsen P1103.
Thesagro:  Fusarium; Fusarium Oxysporum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153549/1/Costa-April2023-Physiologia-Plantarum.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV19123 - 1UPCAP - DD
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