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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/05/2024
Data da última atualização:  11/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, I. R. S.; SILVA, A. A. da; SILVA, B. D. da; TORRES NETO, L.; TESSARO, L.; LIMA, A. K. O.; GARCIA, M. P.; RIBEIRO, J. A. de A.; RODRIGUES, C. M.; SOUSA, A. M. F. de; CARVALHO, N. M. F.; RAJKOVIC, A.; CONTE-JUNIOR, C. A.
Afiliação:  ITALO RENNAN SOUSA VIEIRA; ARIANNE APARECIDA DA SILVA; BRUNO DUTRA DA SILVA; LUIZ TORRES NETO; LETICIA TESSARO; ALAN KELBIS OLIVEIRA LIMA; MÔNICA PEREIRA GARCIA; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; CLENILSON MARTINS RODRIGUES, CNPAE; ANA MARIA FURTADO DE SOUSA; NAKÉDIA M. F. CARVALHO; ANDREJA RAJKOVIC; CARLOS ADAM CONTE-JUNIOR.
Título:  Antioxidant, antimicrobial, and anticancer potential of green synthesized ZnO nanoparticles from açaí (Euterpe oleracea Mart.) berry seed residue extract.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Waste and Biomass Valorization, v. 15, p. 4717–4734, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12649-024-02485-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Residue from the food agroindustry has been reported as an alternative source for generating novel by-products, potentially applied in green chemistry nanotechnology. In this work, the green synthesis of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) using Brazilian Amazon açaí (Euterpe oleracea Mart.) berry seed residue extract was investigated as a sustainable alternative route. The formation of ZnO NPs was characterized by TGA, XRD, FTIR, and XPS. The characterization of ZnO NPs involved the examination of their morphology and size using TEM, SEM, EDX, and DLS techniques. ZnO NPs were assessed for their antioxidant, antimicrobial, and anticancer properties. The chromatographic results suggest that phytochemicals (e.g., flavonoids and alkaloids) from açaí berry seed influenced the formation of ZnO NPs, revealing a hexagonal wurtzite structure. The ZnO NPs exhibited a spherical morphology with a particle size of around 60 nm. ZnO NPs showed significant antioxidant activity radical scavenging by DPPH⋅ and FRAP assay, and they demonstrated antimicrobial activity against both Gram-negative (Escherichia coli and Salmonella enterica serovar Enteritidis) and Gram-positive (Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes) pathogenic bacteria. In vitro cytotoxicity results indicated that ZnO NPs had a significant biological and toxicological impact on the A431 human skin squamous carcinoma cell line (IC50 = 59.50 μg mL−1) and HaCaT human keratinocytes (IC50 = 57.58 μg mL−1). These findings su... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Antibacterial properties; Food waste.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4385 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  22/04/2010
Data da última atualização:  17/02/2020
Tipo da produção científica:  Sistema de Produção
Autoria:  GASPAROTTO, L.; PEREIRA, J. C. R. (ed.).
Afiliação:  LUADIR GASPAROTTO, CPAA; JOSE CLERIO REZENDE PEREIRA, CPAA.
Título:  Cultura da bananeira no Estado do Amazonas.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2009.
Páginas:  67 p.
Série:  (Embrapa Amazônia Ocidental. Sistemas de produção, 4).
ISSN:  1679-8880
Idioma:  Português
Conteúdo:  Clima. Escolha da área de plantio. Solo. Cultivares. Produção e obtenção de mudas. Sintomas de deficiência nutricional. Planejamento do bananal. Amostragem para análise de solo. Calagem. Adubação de plantio. Plantio e replantio. Irrigação. Práticas culturais. Doenças e métodos de controle. Pragas e métodos de controle. Colheita e pós-colheita. Manejo pós-colheita. Coeficientes técnicos.
Palavras-Chave:  Cultivo.
Thesagro:  Banana; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  --
A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/210876/1/SP-4-banana.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA22722 - 1UMTLV - PPSistProd4SistProd4
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