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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  01/09/2021
Data da última atualização:  15/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAY, A.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; MENDES, L. W.; MENDES, R.; MORANDI, M. A. B.; BARTH, G.; VIANA, R. S.; VILELA, E. S. D.
Afiliação:  ANDRE MAY, CNPMA; LUCIANA FONTES COELHO; ALEXANDRE PEDRINHO, ESALQ-USP; BRUNA DURANTE BATISTA, Western Sydney University; LUCAS WILLIAM MENDES, CENA-USP; RODRIGO MENDES, CNPMA; MARCELO AUGUSTO BOECHAT MORANDI, CNPMA; GABRIEL BARTH, ABC Research Foundation; RONALDO SILVA VIANA, UNESP; ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA.
Título:  The use of indigenous bacterial community as inoculant for plant growth promotion in soybean cultivation.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Archives of Agronomy and Soil Science, (2021). p. 1-16.
ISSN:  0365-0340
DOI:  https://doi.org/10.1080/03650340.2021.1964017
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line first.
Conteúdo:  Abstract: We characterized the bacterial community in shoot and rhizosphere of healthy adult soybean plants grown in two differentially managed soils. Then, these communities were transplanted to seeds to assess their effect on seedling development. The bacterial communities of inoculated soybean seedlings were assessed through 16S rRNA amplicon sequencing and seedlings' growth was measured. The diversity in the bacterial consortium inoculum prepared from the rhizosphere was higher than those from the shoot. However, the application of bacterial consortium in seedling had no influence on diversity. The resulting bacterial community of seedlings inoculated with bacterial consortium presented an enrichment of specific plant growth-promoting groups, such as Gammaproteobacteria (Enterobacter, Pseudomonas, and Xanthomonas). The predicted potential functions showed an increased abundance of functions related to plant protection and nutrition. The application of bacterial consortium from the shoot of soybean plants grown in the soil with a previous history of soybean cultivation increased the seedling radicle length, hypocotyl length, and total dry weight by 44%, 30%, and 29%, respectively. Our study showed that selecting a consortium of indigenous microbes as inoculants is a potential approach to enhance the use and impacts of plant beneficial microorganisms on plant growth and possibly productivity.
Palavras-Chave:  16s rRNA.
Thesagro:  Bactéria não Patogênica; Estimulante de Crescimento Vegetal; Tratamento de Semente.
Thesaurus Nal:  Microbiome; Plant growth-promoting rhizobacteria; Proteobacteria; Seedlings.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA17020 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; SIQUEIRA, M. do S. G.; COELHO, L. F. Analysis of growth form types and floristic composition due to past disturbance and plantation management in the SHIFT experimental area. In: SHIFT PROJEKT ENV-23. Rekultivierung degradierter, brachliegender monokulturflächen in ausgewogene mischkulturflächen unter besonderer berücksichtigung bodenbiologischer faktoren. Manaus: EMBRAPA-CPAA; Hamburg: Universität Hamburg, 1993. p. 29-45.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; SIQUEIRA, M. do S. G.; COELHO, L. F. Analysis of growth form types and floristic composition due to past disturbance and plantation management in the SHIFT experimental area. In: SHIFT PROJEKT ENV 23 (Manaus-AM). Recuperação de áreas degradadas e abandonadas, através de sistemas de policultivo. Manaus: EMBRAPA-CPPA: Universidade de Hamburg, 1996. p. 47-61.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; SIQUEIRA, S. G. do M.; COELHO, L. F. Functional traits of the spontaneous vegetation on an agricultural area near Manaus, Amazonas, Brazil. In: SHIFT WORKSHOP, 2., 1995, Cuiaba. Summaries of lectures and posters... Cuiaba: UFMT, 1995. p. 155.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; MARTINS, G. C.; COELHO, L. F. Structural traits of an eight year old secondary forest in the Central Amazon. In: GERMAN-BRAZILIAN WORKSHOP ON NEOTROPICAL ECOSYSTEMS, 2000, Hamburg. Programa and abstracts... Hamburg: University, 2000. p. 272.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; MARTINS, G. C.; COÊLHO, L. F. Structural traits of an eight year old secondary forest in the Central Amazon. In: GERMAN-BRAZILIAN WORKSHOP ON NEOTROPICAL ECOSYSTEMS. ACHIEVEMENTS AND PROSPECTS OF COOPERATIVE RESEARCH, 2000, Hamburg. Proceedings... Hamburg: SHIFT: MADAM: WAVES, 2002. p. 343.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; COELHO, L. F.; GASPAROTTO, L.; LIEBEREI, R. Spatial and temporal change of the spontaneous vegetation in an agricultural field experiment. In: GERMAN-BRAZILIAN WORKSHOP ON NEOTROPICAL ECOSYSTEMS, 2000, Hamburg. Programa and abstracts... Hamburg: University, 2000. p. 94
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; COÊLHO, L. F.; GASPAROTTO, L.; LIEBEREI, R. Spatial and temporal change of the spontaneous vegetation in an agricultural fields experiment. In: GERMAN-BRAZILIAN WORKSHOP ON NEOTROPICAL ECOSYSTEMS. ACHIEVEMENTS AND PROSPECTS OF COOPERATIVE RESEARCH, 2000, Hamburg. Proceedings... Hamburg: SHIFT: MADAM: WAVES, 2002. p. 183.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPREISINGER, H.; MARTINS, G. C.; COELHO, L. F. Species composition and diversity of the vegetation of differently used terra firme sites near Manaus-AM. In: SHIFT WORKSHOP, 2., 1995, Cuiaba. Summaries of lectures and posters... Cuiaba: UFMT, 1995. p. 154.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMALDONADE, I. R.; CARVALHO, A. D. F. de; COELHO, L. F. S.; RIBEIRO, R. L. V. Chlorogenic acid concentration in Brazilian carrots cultivars. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 11., 2015, Campinas. Ciência de alimentos: qualidade de vida e envelhecimento saudáve. Campinas: SLACA: Unicamp, 2015. v. 2 1 p. Resumo 35496.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, L. F. S.; MALDONADE, I. R.; SILVA, M. C.; SANTOS, G. G. Developing of functional beverage with antioxidant properties to reduce oxidative stress. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 11., 2015, Campinas. Ciência de alimentos: qualidade de vida e envelhecimento saudáve. Campinas: SLACA: Unicamp, 2015. 1 p. Resumo 35486
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoBAAR, R.; CORDEIRO, M. R.; COELHO, L. F.; DENICH, M.; PREISINGER, H. Effect of differences in previous use on the growth-form structure of spontaneous vegetation in agricultural test areas in the central and Eastern Amazon, Brazil. In: SHIFT-WORKSHOP, 2., 1995, Cuiabá. Summaries of lectures and posters... Cuiabá: UFMT, 1995. p. 212.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. de A.; COELHO, L. F. D.; SIMEONE, M. L. F. Uso da espectroscopia no infravermelho próximo para avaliar os teores de proteína e óleo em milho. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq, 11., 2016, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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13.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, L. F. D.; SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. da C.; DAMASCENO, C. M. B. Caracterização química do bagaço de sorgo sacarino. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq, 9., 2015, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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14.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, L. F. D.; SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. da C.; DAMASCENO, C. M. B. Caracterização do perfil de fibras de cultivares de sorgo sacarino. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/BIC JÚNIOR, 7., 2014, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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15.Imagem marcado/desmarcadoSIMEONE, M. L. F.; PIMENTEL, M. A. G.; SOUZA, E. de A.; COELHO, L. F. D.; PASQUINI, C. Uso da espectroscopia no infravermelho próximo como método alternativo para detecção de caruncho em milho. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 18., 2016, Florianópolis. Química analítica integrada à sociedade: [resumos]. Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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16.Imagem marcado/desmarcadoABREU, G. F. de; PEREIRA, C. C.; MALTA, M. R.; CLEMENTE, A. da C. S.; COELHO, L. F. S.; ROSA, S. D. V. F. da. Alterações na coloração de grãos de café em função das operações pós-colheita. Coffee Science, Lavras, v.10, n.4, p.429-436, out./dez. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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17.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, S. V. B.; FIGUEIREDO, M. A. de; CLEMENTE, A. da C. S.; COELHO, L. F. S.; ROSA, S. D. V. F. da. Alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes de café secas em sílica gel e soluções salinas saturadas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v.50, n.6, p.483-491, jun. 2015
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais.
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18.Imagem marcado/desmarcadoSIMEONE, M. L. F.; COELHO, L. F. D.; SOUZA, E. de A.; LEAL, M. C. B.; PARRELLA, R. A. da C. Avaliação do Brix e perfil de açúcares em diferentes genótipos de sorgo sacarino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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19.Imagem marcado/desmarcadoREIS, R. de G. E.; CLEMENTE, A. da C. S.; CAIXETA, F.; PEREIRA, C. C.; COELHO, L. F. S.; ROSA, S. D. V. F. da; SILVA, A. A. Atividade antioxidante de grãos de café submetidos a diferentes processamentos e armazenados. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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20.Imagem marcado/desmarcadoSTEPHANO FILHO, R.; PEREIRA, C. C.; COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; SOUZA, L. N. C. de; COELHO, L. F. S. Ação antioxidante em sementes de Coffea arabica L. com elevado nível de deterioração. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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