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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/12/2010 |
Data da última atualização: |
01/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CHAVES, C. C.; NONDILLO, A.; BUENO, O. C.; BOTTON, M. |
Afiliação: |
CINDY CORREA CHAVES, UFPEL; ALINE NONDILLO, UNESP; ODAIR CORREA BUENO, UNESP; MARCOS BOTTON, CNPUV. |
Título: |
Avaliação de atrativos alimentares para o emprego em iscas-tóxicas visando o controle de Linepithema micans (Forel, 1908) (Hymenoptera: Formicidade) na cultura da videira. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 8.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 4., 2010, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2010. p. |
Páginas: |
p. 44. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
A pérola-da-terra Eurhizococcus brasiliensis (Wille, 1922) (Hemiptera: Margarodidae) é a principal praga da cultura da videira no Brasil. A dispersão e o estabelecimento da cochonilha nas plantas é auxiliada pela presença de formigas. Na Região da Serra Gaúcha, a formiga mais abundante e frequente nos vinhedos infestados é a Linepithema micans (Forel, 1908). Uma das estratégias para reduzir a infestação da formiga nos vinhedos é o emprego de iscas-tóxicas. Neste trabalho, foi avaliado o efeito de substâncias açucaradas e gordurosas para a espécie L. micans visando o emprego futuro como atrativos em iscas-tóxicas. Foram avaliadas 5 substâncias açucaradas (mel, açúcar invertido e açúcar cristal nas concentrações 30, 40, 50, 60 e 70%, atrativo 1 e atrativo 2) e 9 gordurosas (sardinha, pasta de sardinha, gordura vegetal, ração seca e úmida para gato sabor peixe, gel 1, gel 2, ácido oléico e mistura de óleo de soja com macerado de cistos da pérola-da-terra. |
Palavras-Chave: |
Anais; Atrativo alimentar; CNPUV; IC; Iniciação cientifica; Isca tóxica; Pérola-da-terra. |
Thesagro: |
Cochonilha; Formiga; Praga de planta; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/870523/1/Resumos-8IC-2010-44.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
09/11/2021 |
Data da última atualização: |
09/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, C. F. da; CAMARA, R.; PEREIRA, M. G.; SANTOS, G. L. dos; AGUIRAR, G. S.; FAGUNDES, H. de S.; SILVA, E. M. R. da. |
Afiliação: |
CRISTIANE FIGUEIRA DA SILVA, UFRRJ; RODRIGO CAMARA, UFRRJ; MARCOS GERVASIO PEREIRA, UFRRJ; GILSONLEY LOPES DOS SANTOS, UFRRJ; GABRIEL SANTOS AGUIAR, UFRRJ; HUGO DE SOUZA FAGUNDES, UFRRJ; ELIANE MARIA RIBEIRO DA SILVA, CNPAB. |
Título: |
Arbuscular mycorrhizal fungal communities and soil organic matterin pasture and analog agroforestry systems. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileirade Ciencias Agrarias, v. 16, n. 2, 2021. |
ISSN: |
1981-0997 |
DOI: |
10.5039/agraria.v16i2a8942 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em Português: Fungos micorrízicos arbusculares e matéria orgânica do solo em sistema agroflorestal regenerativo análogo e pastagem. |
Conteúdo: |
Study aimed to (i) assess the impact of analog agroforestry (agrofor) on arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), easily extractable glomalin-related soil protein (EE-GRSP), soil organic matter (SOM), and aggregate stability compared with a pasture system and (ii) investigate the chemical, physical and OM properties that explain the differences in soil microbiology between sites. The study was conducted in an agrofor and pasture area. Soil samples were collected in the dry season. A total of 12 AMF taxa were identified. Mean richness was positively correlated with soil pH, Mg2+, sum of bases (SB) and moisture. Mean richness and diversity were higher in the analog agroforestry site. Pasture soil had higher EE-GRSP content and spore abundance, variables that were found to be positively correlated with soil temperature, P, K+, and H + Al. EE-GRSP also showed a positive correlation with total organic carbon. Aggregate stability was greater in soil under analog agroforest than pasture. SOM properties did not differ between sites. It is concluded that agrofor changes the evaluated soil physical and microbiological attributes, and the microbiological attributes are influenced by the pH, Mg+2, K+, SB, P, H+Al, soil moisture and TOC. © 2021 Universidade Federal Rural de Pernambuco. All rights reserved. |
Palavras-Chave: |
Diâmetro médio ponderado; Frações do carbono orgânico; Glomalina; Matéria orgânica leve. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227576/1/rbuscular-mycorrhizal-fungal-communities-and-soil-organic-matte.pdf
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Marc: |
LEADER 02309naa a2200277 a 4500 001 2135962 005 2021-11-09 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1981-0997 024 7 $a10.5039/agraria.v16i2a8942$2DOI 100 1 $aSILVA, C. F. da 245 $aArbuscular mycorrhizal fungal communities and soil organic matterin pasture and analog agroforestry systems.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em Português: Fungos micorrízicos arbusculares e matéria orgânica do solo em sistema agroflorestal regenerativo análogo e pastagem. 520 $aStudy aimed to (i) assess the impact of analog agroforestry (agrofor) on arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), easily extractable glomalin-related soil protein (EE-GRSP), soil organic matter (SOM), and aggregate stability compared with a pasture system and (ii) investigate the chemical, physical and OM properties that explain the differences in soil microbiology between sites. The study was conducted in an agrofor and pasture area. Soil samples were collected in the dry season. A total of 12 AMF taxa were identified. Mean richness was positively correlated with soil pH, Mg2+, sum of bases (SB) and moisture. Mean richness and diversity were higher in the analog agroforestry site. Pasture soil had higher EE-GRSP content and spore abundance, variables that were found to be positively correlated with soil temperature, P, K+, and H + Al. EE-GRSP also showed a positive correlation with total organic carbon. Aggregate stability was greater in soil under analog agroforest than pasture. SOM properties did not differ between sites. It is concluded that agrofor changes the evaluated soil physical and microbiological attributes, and the microbiological attributes are influenced by the pH, Mg+2, K+, SB, P, H+Al, soil moisture and TOC. © 2021 Universidade Federal Rural de Pernambuco. All rights reserved. 653 $aDiâmetro médio ponderado 653 $aFrações do carbono orgânico 653 $aGlomalina 653 $aMatéria orgânica leve 700 1 $aCAMARA, R. 700 1 $aPEREIRA, M. G. 700 1 $aSANTOS, G. L. dos 700 1 $aAGUIRAR, G. S. 700 1 $aFAGUNDES, H. de S. 700 1 $aSILVA, E. M. R. da 773 $tRevista Brasileirade Ciencias Agrarias$gv. 16, n. 2, 2021.
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Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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