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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/11/2022
Data da última atualização:  21/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATTOS, G. N.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; CHAVES, A. C. S. D.; ROSENTHAL, A.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  GABRIELA NUNES MATTOS, UFRJ; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Anthocyanin Extraction from Jaboticaba Skin (Myrciaria cauliflora Berg.) Using Conventional and Non-Conventional Methods.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, n. 885, p. 1-15, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods110608852022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the effect of different extraction technologies and conditions in order to obtain jaboticaba skin extracts. Firstly, the skins were extracted by conventional extraction, according to a rotatable central composite design, varying ethanol concentration, solid:liquid ratio, and temperature. Next, ultrasound-assisted extraction was performed using different power densities and times. Finally, high-pressure extractions were performed with varying pressures and times. For agitated bed extraction, the highest anthocyanin content was observed for ethanol concentrations varying between 60% and 80%. Thus, the independent variables which more influenced anthocyanin content were ethanol concentration and solid:liquid ratio. Folin?Ciocalteu reducing capacity was linearly affected by the increase in temperature. Ethanol concentration was the variable that most influenced ABTS+. On the other hand, the increase in ethanol concentration decreased the antioxidant capacity by ABTS+. Considering the ultrasound extraction, increasing its power did not affect total monomeric anthocyanins content, while the increase in process time had better yields. The highest antioxidant capacity and total monomeric anthocyanins were found for the highest extraction time. Similarly, with ultrasound, the increase in high hydrostatic-assisted extraction time positively influenced anthocyanin content and antioxidant capacity. As a result, the ultrasound-assisted method was found to be the best... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alta pressão hidrostática assistida Extração; By-product; Compostos bioativos; High hydrostatic pressure-assisted extraction; Jaboticaba skin; Ultrasound-assisted extraction.
Thesagro:  Antocianina; Casca; Extração; Jabuticaba; Subproduto; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Bioactive compounds; Extraction; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15386 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVILARINHO, A. A.; GIANLUPPI, V.; SMIDERLE, O. J.; PEREIRA, M. J. Z. Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de soja de ciclo tardio em área de cerrado no Estado de Roraima - safra 2010. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 32., 2011, São Pedro, SP. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2011. p. 300-301. Editado por Adilson de Oliveira Junior, Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima; Embrapa Soja.
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