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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/01/2017 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
NASCIMENTO, D. T. do; ALVARENGA, A. L. B.; CENCI, S. A. |
Afiliação: |
DANIEL TRENTO DO NASCIMENTO, SNE; ANDRE LUIS BONNET ALVARENGA, CTAA; SERGIO AGOSTINHO CENCI, CTAA. |
Título: |
Produção integrada e boas práticas agropecuárias (BPA). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V. (Ed. téc.). Maracujá: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 341 p. |
Série: |
(Coleção 500 perguntas, 500 respostas). |
ISBN: |
978-85-7035-617-8 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
cap. 25. p. 265-278. |
Thesagro: |
Maracujá. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155579/1/bpa1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
04/03/2013 |
Data da última atualização: |
15/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SÁ, L. R. V. de; CAMMAROTA, M. C.; OLIVEIRA, T. C. de; OLIVEIRA, E. M. M.; SANTOS, A. M. dos; FERREIRA-LEITÃO, V. S. |
Afiliação: |
Lívian Ribeiro Vasconcelos de Sá, Instituto Nacional de Tecnologia e Universidade Federal do Rio de janeiro; Magali Christe Cammarota, Universidade Federal do Rio de Janeiro; TATIANE CORREA DE OLIVEIRA, CTAA; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; ANDREA MATOS DOS SANTOS, CNPS; Viridiana Santana Ferreira-Leitão, Instituto Nacional de Tecnologia e Universidade Federal do Rio de Janeiro. |
Título: |
Pentoses, hexoses and glycerin as substrates for biohydrogen production: an approach for brazilian biofuel integration. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Hydrogen Energy, n. 38, v. 7, p. 2986-2997, 2013. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Biofuels production in Brazil is a traditional activity, and it has becoming more important each year. Within this context, biohydrogen production could exploit residual streams from first generation ethanol (ethanol 1G), second generation ethanol (ethanol 2G) and biodiesel production. Therefore hexoses, pentoses and glycerin were tested as substrates for hydrogen production. Firstly, the effects of different inoculum pretreatments (acid, alkaline and heat) on bacterial communities? performance were evaluated through the levels of Clostridium hydrogenase expression. The heat pretreated inoculum provided the highest yield of H2 (4.62 mol H2/mol sucrose) and also the highest level of hydrogenase expression, 64 times higher when compared with untreated inoculum after 72 h. Then C5 and C6 sugars and also glycerin were tested for H2 production (35 C and pH 5.5), which resulted in promising yields of H2: sucrose (4.24 mol H2/mol sucrose), glucose (2.19 mol H2/ mol glucose), fructose (2.09 mol H2/mol fructose), xylose (1.88 mol H2/mol xylose) and glycerin (0.80 mol H2/mol glycerin). |
Palavras-Chave: |
Dark fermentation; Glycerin; Hydrogenases. |
Thesaurus NAL: |
biohydrogen; hexoses; pentoses. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Embrapa Solos (CNPS) |
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